Операта в Международния ден на музиката – 1 октомври

В Международния ден на музиката 1 октомври 3 различни формации от артист-оркестранти на Държавна опера-Стара Загора ще поздравят жителите и гостите на Стара Загора с изпълнения на живо на различни места в града.

В 10,30 часа започва участието на Струнен квартет „Арс Нова“ във фоайето на Община Стара Загора.

В 17,00 часа младите музиканти Ива Профирова /флейта/ и Денислав Джелепов /виолончело/ ще свирят в Универсалния магазин, а от 18,30 ч. в Магазин „Технополис“ /до Парк МОЛ/.

В 18,00 часа в МОЛ Галерия ще прозвучат популярни класически мелодии от Шуберт, Вивалди, Чайковски, валсове, евъргрийни и др. в изпълнение на Трио „Реверанс“ . От 2010 година Трио „Реверанс“ в състав Красимира Георгиева-цигулка, Цветомира Динева – флейта и Павлина Димитрова – виолончело, са заедно като творческа формация. И трите са артист-оркестранти в Държавна опера-Стара Загора. Участват в проектите на Операта за най-малките е зрители – „ДО РЕ МИ в пелени“,  „Музичко“, в концерти и различни прояви.

Международният Ден на музиката 1 октомври се отбелязва за първи път през 1974 г. по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО. През 1980 г. по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел, 1 октомври е обявен за празник и на българските певци и музиканти.