Математици на световно ниво ще преподават в Академията за компютърни и природо-математически науки в Стара Загора

На 28 септември 2019 г., в зала „П.Р. Славейков“ на община Стара Загора официално беше открита първата учебна година на Академията за компютърни и природо-математически науки. Присъстваха над 100 деца от втори до дванадесети клас и техните родители и учители.

„По инициатива на кмета Живко Тодоров, Община Стара Загора прие едно голямо предизвикателство. Провокирани от изключителните успехи на нашите математици на редица международни олимпиади като представители на Стара Загора и на България, от идеята на техния ръководител, човекът който ги подготвя за участие в тези олимпиади – Любомир Любенов, решихме да направим Академията по математика за всички възрасти. Идеята е тя да прерасне в национално училище за всички математически таланти и с други надарености. Това каза в словото си зам.кметът на Общината Иванка Сотирова.- Благодаря на всички родители, които приеха тази идея, защото без вашата подкрепа нищо не е възможно да се случи. Това е важно и за увереността и за стимула на децата“.

Всички подробности по това, как ще бъде организиран учебният процес обясни Любомир Любенов:

„Целта на Академията е децата на Стара Загора да имат преподаватели, които са световно ниво, каза Любомир Любенов. – Днес имаме удоволствието да приветстваме проф. Емил Колев от БАН, който се занимава с подготовката на националния отбор по математика и който е изявен математик; Невена Събева, зам.-главен редактор на сп. „Математика“ ; Мариана Богданова, преподавател по математика в Тракийския университет и автор на учебници по математика от първи до четвърти клас“.

Любенов припомни малко известни факти за приноса на региона в развитието на математическата наука. В Стара Загора са родени и израсли много известни математици. Автор на първия оригинален български математически труд е старозагорецът Иван Салабашев.  В близкото село Оряховица е роден дългогодишният главен редактор на списание „Математика“ Руси Русев. От село Оряховица е проф. Минко Балкански – световно известен физик; проф. Грозьо Станилов – световно известният геометър от с. Горно Ботево. От Казанлък са Генчо и Димитър Скордеви. В Стара Загора през 1939 г. е създаден първият математически кръжок от проф. Георги Шишков. От Стара Загора е и един от шестте състезатели на първата международна олимпиада през 1959 г в Букурещ Недка Иванова. В стоте математици в света за вечни времена е записано името на старозагореца Николай Белухов. От този град е и учителят Светозар Дойчев, Почетен гражданин на Стара Загора. В залата присъстваха и медалистите от последните олимпиади в Азия – Теодор Танков, шампион на Азия, „диамантеният“ Йоан Михайлов, Баян и Влади, които донесоха високи отличия и още много други.

„Имаме подкрепата на кмета Живко Тодоров, каза Любомир Любенов.- Същност идеята за създаване на Академията принадлежи на г-н Тодоров, както и неговата подкрепя. Тя не е от вчера, а от 2015 г. Тогава за първи път Мишо отиде в Сингапур с подкрепата на Общината и се завърна с медал. След него успехите станаха като лавина. За тези години сме участвали в 25 състезания и сме спечелили 266 медали. Искам да подчертая, че жестът и отношението на нашия кмет към математическата наука, беше последван от редица негови колеги в страната. Това още повече подчертава значимостта на това, което се случи през 2015 г., за да имаме днешното продължение. Идеята е да създаваме положителни емоции на децата и да учат математика“, категоричен бе Любенов.

В Академията ще се включат всички математици, които имат какво да кажат и покажат на децата. Като начало това са Йовка Янчева и Иван Манев, Евгения Кайракова и други преподаватели от Стара Загора и страната. Заниманията, които са безплатни, ще бъдат функция не на един човек, а на много изявени математици и учени. А това е от огромно значение и залог за успех. Часовете ще се водят в залите на Международния младежки център. Подготовката ще бъде присъствена и дистанционна.

Любомиров подчерта, че ще се разчита на родителската съпричастност и на трудолюбието и постоянството на децата. Ще се разчита и на Регионалния център по математика в село Оряховица. Учениците, които изучават френски училища биха могли да се насочат към висши френски училища, каквото е Еколь нормал супериор в Париж. В крайна сметка хубаво е да има много умни хора.

Приветствия и благопожелания към учениците и родителите им поднесоха проф. Емил Колев. Невена Събева и Мариана Богданова, Татяна Димитрова, началник на Регионално управление на образованието в Стара Загора и народният представител от ГЕРБ Радостин Танев.

Без да губят време учениците бяха разпределени по класове в различни зали и започнаха конкретна работа и решаване на задачи. С децата от 2-3 клас работи Мариана Богданова, 4 клас- Любомир Любенов, 5,6, 7 клас – Невена Събева, 8-12 клас проф. Емил Колев.

Следващият гост на академията ще бъде световно известният геометър проф. Йордан Табов.

Росица Ранчева