Кметът Живко Тодоров:”Винаги съм работил в името на Стара Загора и нейните граждани“

На 26 септември 2019 г., в напълно реновираната концертна зала и фоайета на Културен център „Стара Загора“, (бившият Синдикален дом) кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров направи отчет за втория си мандат 2015-2019 г.

Първо искам да поздравя всички присъстващи с новата зала, която имаме, каза г-н Тодоров.- Неслучайно избрахме тук да направим отчета, защото смятам, че това е доста символично за цялата ни дейност, за обновлението на Стара Загора, това, което заедно сме правили през последните 8 години. (Аплодисменти)

Кметската работа постоянно е изложена на погледите на хората и на много критики. Непрекъснато всеки изразява мнението си и дава оценка, но това, което искам да ви кажа е, че един кмет не е една единица, една личност. Един кмет е цял екип, отбор от хора, който работи в определена посока, за да движи задачите напред. Няма ден през тези осем години, който да не е изпълнен с определено съдържание, което считам за най-важно. Много хора мислят, че в общината има едни администратори, които или нищо не правят, или ако нещо правят не е по правилния начин или за да бъдат на някаква позиция. Не е така! Вярвам, че в залата има достатъчно отговорни хора, които участват в отговорни институции и които знаят, че да се работи обществена работа, не е толкова лесно.

Чрез нашата работа се виждаме постоянно с много хора, продължи въведението си г-н Тодоров.- Затова правя и този отчет. Знам какъв е моя ангажимент към хората като кмет, да давам постоянно обяснения за всичко, което се случва. Ако преди 15-20 години, кметовете не са давали толкова ясни обяснения, то е защото не е имало кой да ги поиска. Нямаше фейсбук групи, нямаше социални мрежи. Хората не се интересуваха толкова от обществения живот или пък нямаха толкова директен достъп до всяко управление. Тогава кметовете са се отчитали според възможностите. В момента е много по-мащабно и много по-организирано, заради социалните мрежи, според които всеки проблем се поставя веднага, директно и трябва да се решава веднага. Това са основните предизвикателства, които имаме пред себе си. Да накараме администрацията да разсъждава именно по този начин и да решава веднага проблемите, които хората поставят, се изискват време и усилия, които да дадат ефект и отражение. Това беше причината през този мандат да създадем фейсбук групата „Попитай кмета на Стара Загора“. Тя поставя много от проблемите, които всички ние трябва да решаваме.

Това което искам да споделя е, че аз и екипът до мене винаги сме се съобразявали с правилата и изискванията. Но ние също сме хора със своите емоции и проблеми. Получавали сме провокации и сме им се поддавали, което считам като грешка, но сме направили и правим своите изводи и продължаваме напред“, сподели градоначалникът.

Отчетът в картинки, факти, данни и конкретни обяснения показа каква огромна работа е свършена за изминалите четири години по съответните ресори. Как градът се е разхубавил, колко много хора живеят в санирани жилища, колко много са преобразените между блокови пространства, колко много са детските кътове, колко много са обновените училища и физкултурни салони, детски градини и ясли, читалища, улици и тротоари, подземна инфраструктура, колко зелена и красива е Стара Загора.

С лирическо отклонение Живко Тодоров подходи към началото на отчета си:“Искам да ви споделя една моя емоция преди 8 години. В първия ден, когато бях избран за кмет, излязох да се разходя из града и се хванах за главата: откъде по-напред да започнем в оправянето на този град, който беше потънал в дупки, разруха, стари тротоари, стари автобуси, малко асфалтирани цялостно улици, много разкопани улици… Сега градът ни има друг облик. Разбира се – има още какво много да се желае. Но градът е жив организъм, който непрекъснато ние трябва да поддържаме, за да става все по-добър и по-ефективен“.

Тодоров подчерта, че е извървян много сериозен път и обекти като реновираната зала,го доказват.

Готов съм да дебатирам всяка тема, която засяга нашия град, защото мога да отговарям с високо вдигната глава по всеки въпрос“, категоричен бе градоначалникът. „Често ни обвиняват за правене на ремонт на ремонтите, но държа да отбележа, че фирмата, която прави централната част на нашия град бе глобена за забавянето и то със сумата от 540 хил. лева. Това е почти 10% от общата сума за обекта. Направихме го, защото не си затваряме очите. Да, има забавяне, но има и наказание. Контрол има и не оставяме нещата да будят съмнение“, добави Живко Тодоров. Той каза още, че това е една от най-големите санкции в страната, а Стара Загора е първенец по налагане на рестрикции заради недобре свършена работа и даде пример още с ремонта в кв. „Железник“, който струваше на фирмата-изпълнител над 3 млн. лева.

От отчета за изминалите 4 години стана ясно, че реализираните проекти през мандата са за над 300 млн. лв. Средствата са осигурени от европейските фондове, държавния и общинския бюджет. По оперативни програми са около 100 млн. лева. Запазена е финансовата стабилност на общината и високия кредитен рейтинг. Трябва да се знае, че парите не се дават даром – те изискват добри проекти, защитени, одобрени и изпълнени качествено. Зад всички тях стои много добре свършена работа. Община Стара Загора продължава да е сред финансово най-стабилните общини в страната според критериите на Министерството на финансите.

Акцентът в кметския мандат е върху създаването на Индустриална зона „Загоре“, която вече стартира своята практическа работа. Тя е от нов, модерен тип, която ще осигурява работни места с висока добавена стойност. Факт вече е и първият инвеститор.

Не без гордост кметът коментира и показа кадри на успешно приключилите мащабни и важни за града и региона проекти: надлезът над ЖП линиите и новите кръгови кръстовища на бул. „Славянски“ и до магазин Билла, рекострукцията на парк „Митрополит Методий Кусев“ (Аязмото), площадът пред Общината и пешеходната зона на бул. „Цар Симеон Велики“, ремонти на бул. „Руски“ от ул. „ Христо Ботев“ до бул. „Славянски“ и от ул. „ Августа Траяна“ до ул. „Ген. Столетов“, на ул. „Св. Отец Паисий“ от ул. „Августа Траяна“ до бул. „Славянски“, на стойност 1,3 млн. лв. Новоизградена е канализацията на кварталите Три чучура-Север“, Самара 1 и Самара 3. Изградена е нова улица в кв.“Железник“. Подобрява се пътната инфраструктура.

Онова, което се откроява през мандата, със своята значимост за поколенията, е запазването на парк „Бедечка“. Благодаря на всички, които подкрепиха това. Виждам в залата хора, които бяха част от инициативния комитет, благодаря им, че заедно успяхме“, допълни старозагорският градоначалник.

Най-големият новосъздаден парк в България през последните години е „Артилерийски“ в Стара Загора. Близо 130 дка нова зеленина, с детски и спортни площадки, зони за спорт и отдих, катераческа стена, скейтпарк, стрийт фитнес и други радват старозагорци и пости. Предвиден е терен за изграждане на православен храм и на универсална спортна зала.

Ремонтирани и обновени са 12 училища, 11 детски градини, 5 ясли и 4 физкултурни салона, на стойност 18 млн. лв. С 3,4 млн. лв. от бюджета на Община Стара Загора е обновена изцяло многофункционалната зала, в която бе представен мандатният отчет. Цялостен ремонт имаше и за закрития плувен басейн, по европейската инициатива за устойчиво градско развитие JESSICA, на стойност 2,6 млн. лв. Изградена бе и регионална система за управление на отпадъците в региона, на стойност 52 млн. лв. Над 80 млн. лв. са инвестирани за обновяване на 75 жилищни сгради, с 5700 апартамента по Националната програма за енергийна ефективност. Сключените договори между Общината и сдруженията на собствениците през 2016 г. и 2017 г. са общо 155, включително сгради от минимум 6 апартамента и 3 етажа. Те очакват осигуряване на финансиране. Кметът показа и текущата реконструкция на сградата на бившата Метрология, която ще се трансформира в нови социални жилища.

Тодоров обърна внимание и на още нещо важно, но пренебрегвано от управляващите досега– незаконното строителство в някои части на града. Той припомни, че през тези 4 години 192 незаконни постройки са премахнати от кв. „Лозенец“ и кв. „Кольо Ганчев“. Предстоят още 96 в началото на пролетта.

Тодоров акцентува и върху надграждането на мерките, целящи подобряване на градския транспорт, чрез внедряване на система за управление на трафика, електронна продажба на билети и др. Ако бъде избран за кмет за трети мандат, приоритет ще бъде работата по европейски проект за закупуване на електрически автобуси, обезпечаващи градския транспорт и грижейки се за по-чистия въздух.

2019 г. беше обявена от кмета за година на културата. След близо 30 години скиталчество, Музей „Литературна Стара Загора“ има свой дом. Къщата на Николай Лилиев ще посрещне пишещите млади хора. Съвсем скоро врати ще отвори новият Център за даровити деца „Проф. Петър Жеков“. Сградата в абсолютния градски център, която доскоро беше игрална зала „Дама купа“, е дарена на децата на Стара Загора от сестрата на проф. Жеков – Мария Жекова.

Миналата събота беше направена първа копка за пълно обновяване на Зоопарка на стойност 4.2 млн лв. Готови са проектите за реконструкция на Летния театър, на Руския пазар и пр. Десетки знакови културни събития дават новия облик на хилядолетния град. Със съдействието на Общината, в момента се провежда 11-то издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“. Доказано е, че Старозагорският куклен театър е водещ не само в гилдията, а и сред сценичните изкуства в страната. На изключително високо ниво е художествената продукция на Държавна опера Стара Загора . Драматичният театър „Гео Милев“ ще чества в края на годината един век. Всички културни институти – библиотеки, галерии, читалища, клубове, Центърът за личностно развитие с подкрепата на Общината развиват сериозна дейност, насочена преди всичко към децата и младите хора. Кметът отдели специално внимание на младите математици, които прославиха Града на липите и България на десетки международни състезания и олимпиади. На 28 септември 2019 г. ще бъде официално открита първата учебна година на Академията за компютърни знания и математика. През 2020/2021 учебна година тя ще прерасне в национално училище за подготовка на компютърни кадри и нови технологии.

През годините се изпълнява и целенасочената политика от общината за развитие и стимулиране на всички видове спорт. Присъстващите в залата си припомниха от снимки мащабното звездното шоу, сътворено от Дрийм тийма на „Барселона“ и отбора на „Христо Стоичков и приятели“, както и 100-годишният юбилей на „Берое“. Показани бяха още емблематични събития, гордост за всеки старозагорец, любител на спорта. Също така и ремонти на базите, в които тренират нашите спортисти, като новите професионални баскетболни кошове и игрището в зала „Стара Загора“, реновирането на покрива ѝ, преустройството на залата по борба в зала по художествена гимнастика, първата боксова зала в кв. „Три чучура–юг“ и др.

Мога откровено да кажа, че през 8-те години, през които съм бил кмет на Стара Загора, съм целял конструктивно управление. Работил съм винаги в името на нашия град и на моите съграждани. Старал съм се да бъда сдържан и да държа на думата си – смятам, че това е важно. Правя този отчет и като кандидат за кмет за трети мандат, защото зная, че има още много какво да се направи. Имаме опит, имаме капацитет. Заедно можем да продължим напред за просперитета на Стара Загора“, каза градоначалникът. Той обеща сдържана и интелигентна кампания и призова и опонентите си да спазват добрия конструктивен тон.

От името на бизнеса Стефан Шоселов, председател на КРИБ, благодари на Живко Тодоров за добрата съвместна работа. Според него градът се превръща в привлекателно място за инвестиции, особено за тези, които се завръщат от чужбина. Той пожела успешен трети мандат на Тодоров и „Индустриалната зона да се превърне в индустриален център“. От името на пенсионерите Паскал Паскалев благодари на ръководството на Общината и лично на кмета за грижата към възрастните хора и също пожела успешен трети мандат. Успешен тпети мандат пожела и проф. Цанко Яблански, един от предшествениците на Тодоров. Координаторът на Синдиката на българските учители Иван Поров съобщи, че подписаният Колективно-трудов договор между Общината и организацията е с най-високи придобивки за учителите от Стара Загора в страната. СБУ подкрепя кандидатурата на Живко Тодоров за трети мандат.

Имаше и други изказвания, въпроси и благопожелания.

Росица Ранчева