Пиеро завладя Стара Загора

От 24 септември 2019 г. Стара Загора е столица на международното куклено-театрално изкуство за възрастни „Пиеро“. Стотици артисти, музиканти, сценографи, журналисти, импресарии, студенти завладяха с темперамента и любопитството си Града на липите. От 14:00 ч. Малка театрална компания – Габрово, България представи „Островът на съкровищатаV1.0” и презентира „Виртуален театър – възможности и предизвикателства“. Това е първото в света куклено представление, което съчетава в себе си технологии за смесена и виртуална реалност. Научна лаборатория с последното си изобретение – „Симулатор за мечти“.

Кукленият театър от Витербо, Италия показа „Прелюдии – Патето, Смъртта и Лалето“. Можем да вдъхнем живот на предмет като направим мислите си негови. Когато животът напуска някого, можем да го направим безсмъртен, като превърнем мислите му в наши собствени…Смъртта е мъртва. Това е история за страха от края на живота, за прелюдията към това неизбежно събитие, учеща ни как да бъдем смели и любопитни пътници към тази крайна дестинация.

После улиците, на път към Операта, се изпълниха с млади хора, чужда реч и весела глъч. Към стичащата се публика се присъединиха и старозагорските почитатели и приятели на това извечно изкуство. В преобразените фоайета на операта стана официалното откриване на 11-то издание на Международен куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“. Приятелският творчески тандем Държавна опера и Държавен куклен театър Стара Загора беше в апогея си. От фоайето на балкона махаха с ръце грамадните „артисти“ от копродукцията „Турондот“ от Пучини, която събра овациите на България. Изложба живопис на Силва Бъчварова, един от водещите български сценографи и художници, украсява стените и колоните. При представяне на експозицията изкуствоведът проф.д-р Марин Добрев определи, че „ изложбата на Силва Бъчварова показва земята и света, които населява авторката. Нейните произведения са алегории и притчи за човека, които подкупват със своята виталност и въображение, а за това са необходими няколко неща:изключителен професионализъм, много точна рисунка, чувство за мяра. Тя ни кара да забравим делника и да полетим между небето и земята с нейните метафори, символи, образи. Те разкриват пред нас не конкретен свят, а света на спомените и на мечтите. Свят в който, като че ли всичко онова, което тя носи у себе си има продължение през 40 години…Става дума за човек, който занимавайки се със сценография, с живопис, с илюстрации, преди всичко носи у себе си изключително топло и усмихнато сърце и една интимност, която отваря вратите пред нас.

На добър час на изложбата. За мене е удоволствие, че съм сред нея“, каза проф. Добрев.

За първи път в Стара Загора се показва изложба „Дигитално мастило“ – с добавена реалност на ОББ. Шест графики с добавена реалност оживяват пред очите на посетителя с помощта на специално мобилно приложение. Изложбата включва впечатляващи произведения на Боряна Дончева, Иван Матеев и Зоран Мише, както и специално създадената за случая картина на Златка Узунова.

Изключителен интерес предизвиква интерактивната архитектурна инсталация „Конгломерат“ с куратори Огняна Серафимова, Хана Шварц и Петър Митев. „Конгломерат“ е мащабен проект, иницииран от Съюза на българските художници. Представлява интерактивен изложбен павилион с визуални решения на шест различни жанра – драматичен театър, куклен театър, опера, кино, съвременен танц, пърформативни изкуства. Сценичната реалност е достъпна с помощта на АR (добавена реалност) технологии. В AR частта, посетителите могат да разгледат визуални материали от 53 селектирани български представления, използвайки специално подготвено за целта мобилно устройство. Чрез VR очилата, зрителите се „потапят“ в над 10 спектакъла, сканирани специално за проекта. След огромния успех тази година на Световното квадринале на сценографията в Прага, инсталацията „Конгломерат“ се показва за първи път в България.

От името на домакините – Община Стара Загора, зам.кметът Иванка Сотирова поздрави гостите и участниците във фестивала:

„Преди всичко нека за приветстваме директора на Старозагорския куклен театър Дарин Петков и неговия екип за тяхната самоотверженост и ентусиазъм, за таланта им да събират толкова много хора, да обединяват всички творчески институции в града в името на голямата цел. Щастлива съм да кажа добре дошли на всички гости в Стара Загора. Нашият стародавен град има много традиции, една от които е Международният куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“. За нас е чест, че сме домакини на 11-то му издание.

На добър час, Пиеро!“- пожела г-жа Сотирова.

Официалният старт на грандиозното събитие даде зам.министърът на културата Амелия Гешева. Тя поздрави присъстващите от името на министъра на културата Боил Банов, като пожела на всички много приятни и полезни срещи през следващите дни в Стара Загора.

„Искрено благодаря на Община Стара Загора за всичко, което прави в областта на културата и опазването на културно-историческото наследство, каза г-жа Гешева.- Според мене постиженията на Държавен куклен театър Стара Загора се дължат на таланта на директора му Дарин Петков да намира път към всички културни институти в града, които да го подкрепят в дейността му. Пожелавам никога да не намалява ентусиазмът на Вас и на съмишлениците Ви, защото това е огромен капитал, господин Петков.

Много ми е приятно да видя, че тук присъстват много млади хора. Обръщам се към вас с пожелание да черпите от богатия опит на вашите колеги.

На всички, които идват за първи път в България и в Стара Загора пожелавам, освен да присъстват на богатата програма, да намерят време и възможност да се докоснат до България и да я усетят със сърцето си, за да се върнат отново при своите приятели.

Моля публиката да не пести аплодисментите си, защото организаторите на „Пиеро“ ги заслужават!(Бурни и продължителни аплаузи)

Да бъде открит фестивала „Пиеро“!“

Дарин Петков прочете Поздравителен адрес от министъра на културата Боил Банов. Кошници с цветя бяха поднесени от името на министъра на културата, Община Стара Загора, областния управител и Държавна опера Стара Загора.

Балетната трупа на Държавна опера Стара Загора поздрави участниците и гостите на „Пиеро“ с най-новия си спектакъл „Гето“.

Днес маратонът продължава с представяне на Малко театро – Будапеща, Унгария и Държавен куклен театър Сливен, България с „Цъфнали очи“; театър „Любомир Кабакчиев- Казанлък, България – „Самодива“;театър „ Angeles de trapo”, Малага Испания – „Грешка 404“; НО театър „Ямамото“ – Осака, Япония – „Крилатите одежди и Земният паяк“.

От 16:30ч. В Къщата на Архитекта ще се състои премиера на книгата „Истории за часовник, кукли и липов чай”, посветена на 60-годишнината на Държавен куклен театър Стара Загора.

От 21:00 ч. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ соло концерт със саксофон и визуални ефекти ще изнесе Виктор Тот от Будапеща, Унгария.

Росица Ранчева