Изложба живопис на Силва Бъчварова допълва празничната атмосфера на „Пиеро“

На 24 септември 2019 г. като съпътстваща проява на 11-ия Международен куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ в Стара Загора, във фоайето на операта беше открита самостоятелна изложба живопис на Силва Бъчварова.

Възпитаничка е на Художествена гимназия и Национална художествена академия – гр. София, специалност “Сценография”. През 1984г. специализира “Визуален театър” в Международния театрален институт в Шарлевил-Мезиер, Франция. Работи като преподавател по живопис и сценография за куклен театър в Националната художествена академия. Нейно дело са сценографиите на над 120 театрални постановки в страната и чужбина. Има 26 самостоятелни и 30 участия в международни изложби. Създала е оформлението и илюстрацията на над 70 книги, плакати и др. Носител е на множество престижни награди за сценография, сред които и ИКАР.

Изложбата живопис комбинира акрил, релефен печат, рисунка и колаж чрез специална, смесена техника.

Госпожо Бъчварова, какво представяте на самостоятелната си 26-та изложба в Стара Загора, послучай Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“?

Повечето са живописни работи. Има и моя собствена смесена техника- многослойна с доста голямо присъствие на рисунката във всички композиции.

Какво включва Вашата специална техника?

Тя включва различни изразни средства от графиката, от живописта и рисунката, които са на различни слоеве. Например рисунката е върху специална японска хартия, която след това се кашира върху други неща, които съм правила. Многото слоеве създават една обща композиция, която е и графична, и живописна, и рисунка.

Колко работи показвате в Стара Загора?

29. Има работи от преди 10 години, но и от тази година.

Какво Ви доставя по-голямо удоволствие при работата – сценографията или живописта?

И двете, но има голяма разлика в двата вида изкуство. В живописта, художникът изцяло е отговорен за крайния резултат, от началото до края. Той си рисува сам в ателието и никой нищо не му казва и съответно изцяло е отговорен за получения резултат. При сценографията се работи в екип, с много хора. В началото се работи с режисьор, след това се пуска в ателие, за да бъде реализирано, после се репетира. За един спектакъл работят изключително много хора. И тук е проблемът, да се запази първоначалното решение, да се запазят идеите. И в цялата тази битка, реализация и труд на много хора, крайният резултат да бъде интересен за публиката. Защото тя не се интересува нито от големия ни труд, нито от нашите вълнения и мъки, а вижда само резултата и съответно или го приема или не. И с пълно право.

Вие винаги сте добре дошла в Стара Загора. Каква е връзката Ви с нашия Куклен театър?

Предполагам, че тук заедно сме реализирали около десетина спектакъла с моя сценография. Винаги с голямо удоволствие да работя тук, заедно с режисьорите, защото това е театър, който според мене и според гилдията, е номер едно в страната с неговата енергия, творчески проекти и най-вече с желанието му да открива нови неща в спектаклите. Също така да дава шанс на млади творци. Ние изпращаме наши студенти в Стара Загора да се учат, да гледат и да работят. Защото това е място, където наистина има творчество и желание за откривателство , което е много важно.

Вие сте преподавател в Художествената академия в София. На какво учите Вашите студенти? Кои са трите задължителни правила, които им внушавате?

Най-важно за всеки млад човек е да бъде любопитен във всичко, което се изучава. Да има желанието, мотивацията , енергията да опознае всички и технологични и художествени елементи, които съпътстват нашата работа и най-вече да открие красотата на заобикалящия ни свят. Защото няма как това да бъде използвано в нашата работа, ако не се познава добре. И за съжаление, което няма как да се научи, да има характер. Ако творецът няма характер, всичко останало е много трудно постижимо.

Студентите са млади, възпитават се сами. Животът също ги възпитава. Ние каквото можем им даваме. От тук нататък всеки сам се бори.

Вие като какъв човек се самоопределяте?

Аз съм много оптимистичен и весел човек. Обичам шегата, обичам приключенията. Радвам се на всеки ден, който ни е подарен.

Росица Ранчева