Стартира Академията за компютърни и природо-математически науки в Стара Загора

На 28 септември 2019 г. в 10:00 ч. в зала „П.Р.Славейков“ на Община Стара Загора ще бъде официално открита Академията за компютърни и природо-математически науки за деца и младежи. Ръководител е учителят по математика Любомир Любенов. Ръководството на Общината кани всички ученици от 2-до до 12-ти клас, които искат да се развиват по-интензивно в тази посока, както и техните родители. Ще присъстват всички техни бъдещи преподаватели. Ще бъде анонсиран подробно процесът на работа.

След подбор, в Академията могат да участват ученици от община Стара Загора, които имат постижения на международни и национални олимпиади и състезания. Преподаватели ще са доц. д-р Алексей Стоев – по астрономия, Пенка Турданова – по биология, Евгения Кайракова – по математическа и компютърна лингвистика, Любомир Любенов, Анастасия Козарова, Йовка Янчева, Васил Стоянов и др.– по математика.

Участниците в секция „Математика“ и „Компютърни науки“ще се обучават и от преподаватели по математика и информатика от факултета по математика и информатика към Софийския университет – проф. Йордан Табов от БАН; проф. Емил Колев и Невена Събева – от Института по математика към Българската академия на науките, проф. Стоян Капралов, информатика – Технически университет Габрово; доц. Илияна Раева, математическа лингвистика – Технически университет – Русе. За първите тематични направления на Академията проф. Йордан Табов вече е подготвил следните теми за разглеждане: Четириъгълници с взаимно перпендикулярни диагонали; Триъгълник, окръжност и ъгли. Теореми на Микел и Симсън.  Хомотетия.  Приложения на линейната функция в геометрията. Избрани задачи от стари олимпиади. Избрани задачи от Australian Mathematics Competition 1993. Избрани задачи от Australian Mathematics Competition 2011. Избрани задачи от Australian Mathematics Competition 2014. Проф. Стоян Капралов – Технически университет – Габрово, многократен ръководител на националния отбор за балканиади по информатика ще акцентира върху програмиране на Python и С++ за 5-7 клас.

Заниманията ще се провеждат по 4 часа седмично за всяка от групите 1- 2 клас, 2 – 3 клас, 4 клас, 5 -6 клас, 7 клас и 8 -12 клас. Общия брой часове средно месечно е 16 часа за всеки от класовете.

Примерният календар за 2019 – 2020 предвижда обявяване на прием – от 15 до 30 септември 2019 г.; Първа сесия – от 5 октомври до 25 декември 2019 г.; Втора сесия – от 15 януари до 25 март 2020 г.; Трета сесия – от 15 април до 25 юни 2020 г. Седмица на знанието – 1 – 8 юли 2020 г., гр. Стара Загора.

През тази учебна година Академията ще бъде част от дейността на Центъра за личностно развитие при Община Стара Загора.

Преди месец, по време на срещата на кмета на Стара Загора Живко Тодоров с медалистите от световните математически състезания в Тайланд през м. април т.г. и в японския град Фукуока – м. юли т.г., бяха огласени намеренията на общинското ръководство за превръщане през 2020 г. на Академията за компютърни и природо-математически науки в национално учебно заведение. Целта е откриване, развитие и подкрепа на талантливите учениците с високо ниво на познавателна дейност.

Академията ще е доброволна организация за ученици, способни да мислят творчески и да намират нови решения, които се интересуват от научни изследвания, желаят да подобрят интелектуалното и културното си ниво, стремят се да надградят своите компетенции чрез изследване, проектиране и експериментална работа.

По време на учебния процес ще се прилага система от психологически и педагогически технологии за идентифициране и развитие на талантливите ученици в областта на компютърните и природо-математическите науки. Ще се разработват проекти и изследователски теми. Ще се извършва координация на дейности в избрани области. Важна цел е развитие на изследователски и експериментални умения сред учениците; изграждане на способност за самостоятелно намиране, анализиране, систематизиране и използване на информацията в техните дейности. Не на последно място е перманентната подготовка за олимпиади и състезания – регионални, национални и международни. Ще се провежда ежегодна научно-практическа конференция. Разработките на членовете на Академията ще бъдат публикувани в годишник.

Началото на Академията за компютърни и природо-математически науки ще стане за учебната 2020/2021г. В него могат да учат ученици от 1 до 12 клас от цялата страна.

Учебните занятия ще се водят в напълно реновираната сграда на досегашното Първо основно училище, което ще придобие вид на кампус, т.е. затворен тип с общежитие, спортни бази, кабинети, лаборатории и пр. Просветният министър е запознат с идеята и я подкрепя.

Росица Ранчева