Стотици старозагорци аплодираха АРТистично на улицата

Денят на Независимостта на България (22 септември 2019 г.) ще остане паметен за творческия АРТколектив на проекта „На улицата“, както и всички, които участваха в проведените разностранни събития.

Специалната пресечка на улица „Сава Силов“ от „Пингвините“ до Кукления театър, беше празнично украсена с оригинална инсталация, подарък от Кукления театър Стара Загора. И всеки, който преминаваше под трептящите и преливащи разноцветни ленти, имаше чувство, че преминава под седемцветната дъга.

Празнично нагизден, най-рано отвори порти Къщата на Архитекта. Дворът беше превърнат в картинна галерия. Няколко интимни кътчета примамливо подканяха посетителите да приседнат на чаша кафе или друга напитка, да побъбрят, да уточнят следващите спирки, да си направят снимки. Други любопитковци разглеждаха с възхита стаите на Къщата, обявена за паметник на културата, превърнати от стопаните в ретроместа от доброто старо време.

След като Пеещият часовник на Кукления театър показа 11:00 ч., салонът беше препълнен с любимата на артистите публика, за да присъства на поучителния спектакъл „Банда бацили“.

През това време дворът пред театъра се преобрази. Изведнъж „изникнаха“ щандове, работни маси, изложби и украси.

Най-вдясно се бяха разположили представителите на Първо основно училище „Георги Бакалов“. Главно действащо лице беше Господинка Иванова, начален учител в трети клас по програма „Заедно в час“. Госпожицата е завършила специалност „Предучилищна и начална училищна педагогика“ в Педагогически факултет на Тракийски университет и втора година учителства с голяма радост и отговорност. Дейно участие вземаше съвсем млад мъж. Оказа се, че това е Валентин Хаджиев, също преподавател в училището по история. Възпитаник е на Великотърновския университет по история и културно-историческо наследство.

„Нарушаваме монопола и все повече мъже се намесваме в образованието!- каза младият човек.- Чудесно е в училище. С учениците сме приятели, но в същото време те знаят, че има граница, която не бива да преминават. Децата попиват всичко и надявам се да им е забавно, да работим и учим заедно.“

В компанията беше още една девойка, която е завършила успешно училище и продължава да се занимава с извънкласна дейност в занималнята по рап. Напоследък за записали ново парче „Даскалото заслужава“, което се разпространява много бързо.

На щандчето им бяха показани изработени предмети от учениците на тема „Традициите на България“ – ръчно изваяни чинийки, чашки, стан за тъкане, боядисани кратунчици, украсени шишета и др. Предметите са направени в различни работилнички в следобедните часове. Показана е и традиционната носия на учениците – сукман с всички части. Учителката каза, че по време на тържества, учениците са облечени с такива носии – момичетата със сукмани, а момчетата – с пояси и аджамки.

Тази година учениците на Първо основно са 157 и всички те могат и със желание участват в работилничките. Освен това се организират и други инициативи. Миналата година децата са се включили в два благотворителни концерта – първият за дете с детска церебрална парализа, а вторият – за деца със синдром на Даун.

Клуб „Забавна астрономия“ с ръководител Пенка Ганчева при Центъра за подкрепа на личностното развитие – при Община Стара Загора, беше отворил работилничка за деца „Звездни мигове“.

Моята идея е в края на всеки месеца организираме по една такава работилница за всички желаещи деца от Стара Загора, каза г-жа Ганчева.- Днешната работилница сме посветили на изпращането на лятото и посрещането на есента, което ще стане на 23 септември. Планетата Земя и Слънцето са много важни за всяко живо същество. Целта ни е децата като рисуват, да научат много неща. В момента Елица си е избрала космонавт. Въпреки че е едва в първи клас, тя знае много за космоса. Има жълти звезди като Слънцето, сините звезди са най-горещи. В космоса освен животни, летят и космонавти …Има за оцветяване заек, защото има съзвездие „Заек“ и т.н.

Писателят Никола Райков се срещна с децата на Стара Загора, за да отговори на въпросите им, да раздаде автографи и да покаже творчеството си. До момента има четири книги -игри и една настолна игра. Най-известната до момента книга е „Голямото приключение на малкото таласъмче“ и нейното продължение „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче“. В този свят е базирана и настолната игра „Таласъмски истории“. Самостоятелна приказка – игра са „Добросъците“ и „Приказка от два свята“.

Първата книга на Никола Райков вече е издадена и в Латвия. „Дребосъците“ ще излезе след месец-два в Китай. Има желания и от издателства в други страни.

Никола Райков живее в малкото старозагорско село Арнаутито. Специалист е по информационни технологии, но се занимава само с книгите и игровите си проекти. Той има изявена гражданска позиция и е важна част от „Запазете Бедечка“ и други екопрояви. Той е и част от творческия колектив АРТистично на улицата.

Междувременно по улицата премина, с тълпа от запалянковци, улично шоу на Цирк „Играчка плачка“ и се установи пред „Пингвините“. Там разпъна акварелите си и старозагорски художник.

В 12:30 ч. по платното на улицата се разпъна празнична трапеза, дело на ресторант „Уникато“ и лично на главния готвач. На масата се подредиха няколко големи току що опечени безкрайно вкусни хляба, много плата с великолепни пици, кенове с безалкохолна бира, дарение от „Загорка“ и предостатъчно бутилки минерална вода, подарък от Търговско-промишлената палата. На баша на трапезата беше поставена и питка, омесена с любов от живеещите в съседните кооперации.

Свещениците от катедралния храм „Св. Николай“ отец Живко и отец Цветан, отслужиха молебен за здраве на многобройните присъстващи и пожелаха на многая и благая лета на

тази първа по рода си арт-инициатива. Те предадоха благословението на Старозагорския митрополит Киприан.

Първата по рода си трапеза на добросъседството стана място за нови запознанства и приятелства, за нови идеи и инициативи, за заявени желания за участие в творческия колектив.

В късния следобед , в двора на ресторант „Пегас“ , спомени за култовия писателски клуб „Пегас“, който в продължение на 15 години събираше творческия елит на Стара Загора, разказаха поетите Таньо Клисуров, Виолета Бончева, Керка Хубенова, Ботьо Буков, журналистката Росица Ранчева и др.

Ailia X“ – проект за седемструнен бас и глас представиха Александър Леков и Желязка Белчилова в Къщата на Архитекта. Артмаратонът завърши късно вечерта с „ Джазоспекция“ – на Държавна опера Стара Загора в Къща на Архитекта.

Вече по-спокойно следват още много инициативи от септемврийската програма, която ще реализира на това уникално за Стара Загора място.

Росица Ранчева