Стара Загора отбеляза тържествено 111 години от Независимостта на България

На 22 септември 2019 г., пред Паметника на загиналите във войните старозагорци в парк „Александър Стамболийски“, старозагорци почетоха 111 години от обявяването на Независимостта на България. Слово за едно от най-забележителните събития в новата българска история произнесе подполковник Диан Димов, зам.началник щаб на Втора механизирана бригада. Той основно проследи международното положение и събитията, предхождащи и съпътстващи обявяването на Независимостта.

„На 6 септември 1885 г. е обявено Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Въпреки това, българската държава не е призната юридически за самостоятелна в международните отношения, отбеляза подп. Димов.

Към края на второто десетилетие на ХХ в. се очертават благоприятни международни условия за обявяване на Независимостта. България става една от най-бързо просперираща балканска държава, икономическото чудо на Европа, а васалитетът е напълно фиктивен. Нужно е само да се постави в действията й синхрон с разнопосочните цели на великите сили. В тези напрегнати дни, от значение за подкрепата на родната кауза е поне от една от великите сили. В Цариград преобладава германско влияние. Англия се надява да го преодолее с доброжелателство към младотурците. Австро-Унгария готви анекси за окупираната турска провинция Босна и Херцеговина по силата на Берлинския договор. Тя поощрява българските намерения, за да улесни собствените си.

При така стеклите се обстоятелства, българското правителство трябва само да избере подходящия момент, за обявяване на акта пред българското общество, с цел спечелване на максимална популярност и одобрение. Взема се решение тържественият акт за обявяване на Независимостта да изпревари намеренията на Австро -Унгария.

На 22 септември 1908 г. в тържествена обстановка в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ в старата столица Велико Търново, България отхвърля васалната си зависимост от Турция и провъзгласява пълен държавен суверенитет. Фердинанд, в присъствие на министрите си, прочита Манифест за провъзгласяване на Независимостта.

Мнозинството от народа ликува. Едностранно е ликвидирано едно от несправедливите решения на Берлинския договор.

Великите сили реагират различно, но българското правителство проявява решителност и непоколебимост. То успява да утвърди Независимостта.

Актът от 22 септември 1908 г. не само възстановява равноправното положение на българската държава в международния живот и повдига достойнството на народа ни, но и стимулира националното самочувствие.

Няма по-добър учител за един народ от историята и делата на предците му. Най-важният урок, който трябва да научим днес е, че успяваме единствено, когато сме сплотени. Тогава, когато имаме обща кауза и смелост, да я отстояваме, гледайки напред с мисълта за бъдещето на децата ни. Затова, нека поддържаме онази искра на родовата памет, която всеки от нас носи в себе си и никога да не забравяме възторжения възглас на нашите деди на тази дата преди 111 години:

„Да живее свободна и независима България!“

Да живее българският народ! Честит Празник!“ -каза в заключение подп. Димов.

На официалното общоградско честване на Независимостта на България присъстваха Емил Христов, зам.-председател на Народното събрание, Радостин Танев- народен представител, Иванка Сотирова и Красимира Чахова, зам.-кметове на Община Стара Загора, областният управител Гергана Микова и заместниците й Петя Чакърова и Красимир Червилов, общински съветници и граждани.

Венци на признателност пред паметника бяха положени от името на Община Стара Загора и Общински съвет Стара Загора, Старозагорски военен гарнизон, областен управител. Пред паметника на Св. Георги цветя поставиха представители на политически партии, обществени организации и граждани.

В ритуала участваха почетен караул и знамена група от Старозагорския военен гарнизон и Общински духов оркестър. Водещ на празненството беше актьорът Ивелин Керанов

Празникът продължи с концерт на Духовия оркестър при Община Стара Загора. В парк „Пети октомври“ фолклорен концерт изнесе Общинският ансамбъл „Загоре“.

Росица Ранчева