Започва реконструкция на Зоопарка в Стара Загора

На 21 септември 2019 г., със символична първа копка, започва реконструкция на едно от най-любимите и знакови за всички старозагорци места – Зоопаркът, който се намира в сърцето на Аязмото.

Събитието стартира с водосвет за здраве и успех на начинанието, отслужен от архимандрит Богослов, отец Йордан и отец Петър.

„Днес ще направим първа копка на един изключително важен обект за Стара Загора, каза в словото си зам.кметът по строителството инж. Янчо Калоянов. Когато приключихме с реновирането на парк Аязмото се видя, че нашият Зоопарк се нуждае от съществен ремонт. По размери и брой на животни е на второ място в страната след Софийския. Той е много атрактивно място, което се посещава много от старозагорци и гости на града. Но за съжаление не е в добро състояние.

С обновяване на Зоопарка и Летния театър ще бъде завършен целият комплекс на парк „Митрополит Методий Кусев“, който е емблематичен за нашия град. Това е важен приоритет за кмета Живко Тодоров. Заслугата е и на нашия финансист Цанка Ганева, която изключително много настояваше и осигури финансиране чрез „Фонда на фондовете“.

Стойността на проекта е 4.2 млн.лв. Срокът за изпълнение е 360 календарни дни. Фирмата изпълнител, избрана чрез обществена поръчка е „Трейс Груп Холд“ АД.

Вярвам, че и този обект, както всички други наши проекти, ще завърши успешно, с добро качество и в определения срок в договора“, каза инж. Калоянов.

„От името на „Фонд за устойчиви градове“ (ФУГ), институцията, която финансира проект „Реконструкция на Зоопарк Стара Загора“, с огромна радост се присъединяваме към днешното събитие и ви поздравяваме, каза Надя Данкинова, изпълнителен директор на Фонда ФЛАГ и ФУГ. – Признавам, че за нас беше предизвикателство и голяма радост да участваме в неговото структуриране и да достигнем до решение за финансиране. В това финансиране има микс от средства от Оперативна програма „Региони в растеж“, от Обединена българска банка и ние сме фондът, който управлява този ресурс.

Благодаря на целия екип на Община Стара Загора, с който работим много усърдно. Ние финансираме от 2012 г. проекти за градско развитие. Тъй като един от приоритетите са и паркове и зоопаркове, изключително много сме искали да финансираме такъв проект – зоопарк в толкова голям парк, който със сигурност ще го направи различен, изключително привлекателен за гражданите и гостите на Стара Загора. Зоопаркът ще служи както за развлечение и забавление, така и за обучение и образование на подрастващите, на младите хора и на всички нас в това да обичаме животните. А щом обичаме животните ще обичаме и себе си и всички ближни.

Пожелавам успех на проекта, в което не се съмняваме. Средствата са осигурени“, каза Надя Данкинова.

Проф. д-р Николай Михайлов, председател на Надзорния съвет на „Трейс Груп Холд“ АД, който ще изпълни проекта припомни за годините, когато е бил проектант и е участвал в консултацията по изграждането на алеите на Зоопарка:

„Тези сантименти ме връщат много години назад. Тук съм прекарал много часове и дни с децата ми и внуците ми. Тук всички сме възпитани в духа на Аязмото и на Зоологическата градина, сподели проф. Михайлов.- Като разбрах, че сме спечелили тази поръчка, за мене беше изключително удоволствие. Може би съдбата е казала, че трябва да продължим онази първа идея, която навремето не можахме да реализираме по много причини. Но имахме по-мащабни идеи. Може би сега е моментът в рамките на средствата и на приетия проект, да дадем най-доброто като строители. Ръководителите на обекта също са старозагорци и също са пораснали в Аязмото и в Зоопарка. Сигурен съм, че ще направим едно бижу, в едно от най-добрите места на Стара Загора. Надявам се весели и усмихнати да се видим и на финала, когато режем лентата“, каза професорът.

„Щастлив съм, че 19 години работя това, което искам!- каза директорът на Зоопарка доц.д-р Радослав Михайлов. – „Надявам се това, което предстои да се случи, да е по най-добрия начин. Проектантите вложиха много усилия, за разработването на проекта. Той е съобразен с всички съвременни изисквания, за да бъде Зоопаркът наистина модерно съоръжение, да поддържа животните близо до околната среда.

Мястото на Зоопарка е чудесно и се вписва прекрасно в природната среда. Клетките ще бъдат също такива. Част от животните ще бъдат пребазирани по други зоопаркове в страната. Тъй като промяната е свързана със стрес за едрите животни, по-голямата част от едрите хищници – лъвове, тигри, ще останат тук. Ще направим така, че да имаме няколко свободни помещения след отремонтирането им и животните да бъдат пребазирани временно в тях. По този начин стресът ще бъде намален до минимум. Това е основното, залегнало като техника на ремонт на Зоопарка“, каза Радослав Михайлов.

Заради безопасността на хора и животни Зоопаркът ще бъде затворен от 7 октомври т.г. за посетители. В същото време ще се работи. Животните ще се поддържат. Малко ще бъдат новопостроените клетки. Повечето са реконструкции на сегашните, съобразени с площ и пространство, тъй като сегашните са остарели и амортизирани като съоръжения. Всичко ще бъде подменено – клетъчни стени, вътрешни помещения, отопление и пр.

Около 400 екземпляра са животните от 80 вида. Зоопаркът е разположен на площ от 70 дка.

За Празника на Стара Загора – 5-и октомври, входът ще бъде свободен.

Росица Ранчева