Джаз в Пегас събра млада публика

На 20 септември 2019 г. в двора на бистро „Пегас“ в Стара Загора се състоя концерт Джаз в Пегас“, като част от програмата „АРТистично на улицата“. Младите изпълнители Павел Цонев – пиано и вокал и Цветелина Петрова и Дона Мосто , явно са популярни сред почитателите на джаза. Затова много преди началото, местата бяха запълнени.

Павел Цонев е преподавател по пиано в класа по джаз и поп пеене в НУМСИ „Христина Морфова“. 30-годишният безкрайно талантлив и харизматичен старозагорец е възпитаник на ГПЧЕ „Ромен Ролан“. От малък хобито му е музика. Започва за взема уроци по пиано от 5-годишен при Златка Дончева.

В Езиковата имаше много хубав празник на художествената самодейност, който ни стимулираше да правим банди и да свирим. Колкото повече навлизах в музиката, толкова повече светове откривах в нея и реших, че с това ще се занимавам. Тя е нещото, което никога няма да ми омръзне, сподели Павел Цонев.- После завърших Академията в Пловдив с пиано и пеене. Имам голяма концертна дейност в страната и чужбина“.

Павел Цонев владее почти всички стилове рок и поп от 60-те години насам и всякакви стандарти. Прекрасен е при импровизациите и акомпаниментите.

И Цветелина и Дона са ученички от класа на Надя Тончева и Павел Цонев в НУМСИ „Христина Морфова“. Цвети е в 11 клас и има вече сериозен репертоар, благодарение на преподавателите си и на активното концертиране през годините.

Още от малка разбрах, че това е призванието ми, каза Цвети.- От 8 клас уча в Музикалното. Мисля, че това е попрището на което ще се развивам и в бъдеще. Джазът е свобода и необятност. С него можеш да нарисуваш всякакви светове и чувства“.

Дона е едва на 14 години и е в 9-ти клас. Под давление на майка си, която е завършила оперно пеене, девойката се занимава с музика от малка. Красив плътен глас, с голям диапазон, Дона сериозно навлиза в чудния свят на джаза.

Джазът е възможност да откриеш и разкриеш себе си, да предаваш послания, да вълнуваш. Всяко парче може да бъде интерпретирано по различен начин и това го прави уникално“, сподели очарователната Дона.

В 100 -минутния концерт прозвучаха на професионално ниво стандарти от всякакви видове стил -суинг, боса-нова, модерни парчета, изпратени с бравурни аплодисменти.

Тази вечер от 20:00 ч. отново в Пегаса ще има акустичен рок концерт на група Аffection.

Утре е кулминацията на маратона АРТистично на улицата, за който подробно ви уведомихме. Заповядайте!

Росица Ранчева