Предлагат богата програма в Нощ на учените в Стара Загора

На 27.09.2019 година в Стара Загора и 300 други европейски градове за поредна година ще се проведе Европейската нощ на учените. Основната цел на инициативата е да представи науката и работата на учените, да предизвика интереса на обществото и да засвидетелства необходимото внимание към значимите постижения и принос на учените в настоящето.

Тракийски университет е партньор по Проект K-TRIO 3 „Учените в триъгълника на знания”, H2020-MSCA-NIGHT-2018-818757, финансиран от Европейския съюз по дейностите „Мария Склодовска Кюри“ на програма „Хоризонт 2020“. Тази година, тематичното направление е „Науката в полза на икономиката и обществото”.

По традиция, по-голяма част от дейностите ще се проведат в Регионална библиотека „ Захари Княжески“- асоцииран партньор по проекта. Ученици от местни училища ще имат възможност да посетят Медицинския факултет и да се запознаят с технологични постижения на медиците.

В петък вечер, жителите и гостите на Стара Загора, без възрастови ограничения, ще имат възможност да наблюдават и участват в демонстрации, забавни дискусии, ателиета. Ще бъдат отличени постиженията на млади учени, ученици и студенти участвали в конкурсите.

Ето и програмата:

15:00-17:00 Отворени лаборатории в Тракийски университет:

Наблюдения от ученици на иновативни изследвания в лаборатории на Тракийски университет. (Медицински факултет, Тракийски университет)

16:00-17:00 От книжката към мишката – дигиталния свят на книгата. Посещения на ученици в регионална библиотека за запознаване със съвременните възможностите за дигитализация на библиотечния фонд и библиотечните информационни дейности. (РБ – Регионална библиотека «Захарий Княжески»).

18:00 Откриване на НОЩ НА УЧЕНИТЕ. (РБ)

18:00-20:00 Тракийски университет: Така работят Учените (ТрУ):

презентации и дебати по различни научни теми; запознайте се с книги и онлайн материали, свързани с нашите научни изследвания и проекти. (РБ)

18:15 НАГРАЖДАВАНЕ НА УЧАСТНИЦИ В КОНКУРСИ:

Конкурс за детски рисунки на тема: «Днес е 27.09.2119 и аз работя като…..» за ученици от 1-4 клас

Конкурс за написване есе на тема: „Професии на бъдещето и бъдещето на професиите” ученици от 5 до 12 клас и за студенти.

Конкурс за мултимедийни продукти на тема:Най-значимото изобретение/технология, без което/която не мога „– 8 -12 клас.

Конкурс за бизнес-план «Моят бизнес-план на бъдещето» студенти

18:30-20:00 Ателие на тема: „Имам (нямам) идея какво се прави с тази стара техника”ученици и студенти да изработват сувенири и оригинални изделия от елементи на стари излезнали от употреба технически устройства.(РБ)

19:00-19:30 Дебат и дискусия – Е-стига или Е-хайде: ”Е-обучение, е-учебници, е-дневници” Организиран дебат между две групи ученици за обсъждане на предимствата и недостатъците на дистанционното обучение за различните възрастови групи, въвеждането на електронни платформи за управление на учебния процес и др. След дебата, въпросите ще обсъдят и участниците в публиката и ще могат да гласуват онлайн през гугъл форма за да определят преобладаващото мнение по темата – за или против. (зала РБ)

19:00-19:45 Фантастичните книги сблъсък на минало и бъдеще – представяне на различни автори, писали за бъдещето, в което вече живем и запознаване с настоящите идеи за бъдещето, присъстващи в актуалния фантастичен жанр. (РБ – фоайе II етаж)

19:30-20:30 Интерактивна сесия/панел “Науката в полза на обществото и прогреса: от глобалните открития към местни приложения и дейности”: учени и гост лектори от Тракийски университет представят последните си научни изследвания и постижения в различни области на обществения живот – медицина и здраве, ветеринарна медицина и аграрни науки, техника и технологии, педагогика и икономика. (зала РБ)

20:00-21:00 Платформа за изследователите в полза на обществото представители от високотехнологичния свят и бизнеса споделят достижения на иновативни технологии в различни сфери на живота и обществото. (зала РБ)

18:00-21:00 Холистиченцентър„Online(не)зависимост”представяне на здравословни храни и практики от древността до днес, участие на студенти по медицина – измерване на кръвно налягане, частични масажи, съвети за здравословен начин на живот. (партер РБ)

20:30-22:00 Hightech парти с учени:

Празник на веселието – музикално-увеселителна вечер –танци и песни с участието на учени. (тераса РБ)

27.09.2019 град Хасково

18:00- 20:00 Техниката в полза на здравето- интерактивна сесия, работилници.

20:00-22:00 Парти с учени: музикално-увеселителна програма – танци и песни с участието на учени.

Допълнителна информация и въпроси на https://www.dipku-sz.net/, е-mail: dipku_sz@abv.bg или на тел. 0886856519

dolap.bg