Готови ли сте за купон?

Уважаеми приятели и читатели на Dolap.bg,

припомняме Ви да си осигурите (засега) вечерите на 20 и 21 септември, както и целия неделен ден- 22 септември 2019 г., за да участвате в събитията, които Творчески колектив от ревностни старозагорци, с любов и радост, подготви за Вас. Вече знаете, че всички прояви ще преминат под надслова „АРТистично на улицата“. Мястото е романтичната отсечка на ул. „Сава Силов“ от площадчето „Пингвините“ до Кукления театър. Това е новата арт зона на Стара Загора, която включва редица знакови сгради: Катедралният храм „Св. Николай Мирликийски“, четирите запазени къщи – бившата клиника на д-р Ханчеви, сега училище „Европа“ и ресторант „Пегас“, родната къща на Веселин Ханчев , къщата на архитект Христо Димов, която вече 8 години се стопанисва от „Различният поглед“ и където се провеждат наистина различни инициативи, но винаги на супер ниво, домът на арх. Мара Георгиева, възстановен едно към едно от Пламен Русев и превърнат в най-добрия комплекс „Уникато“, Кукленият театър, най-старото старозагорско училище „Св. Никола“, както и редица жилищни сгради. Няма да пропуснем северната част на отсечката, украсена и ароматизирана от цветарите.

На 12 септември т.г. , преданият старозагорец Първан Симеонов, който е един от троицата заедно с Боряна Каниду и Мирчо Стоянов, измислили идеята за арт-пространството, откри на „Пингвините“ фотоизложба, посветена на старозагорци в българското кино. С това се сложи начало на септемврийския маратон от приятни преживявания.

На 20 септември (петък)в 20:00 ч. ще има ДЖАЗ В ПЕГАС с участието на Павел Цонев – пиано; Цветелина Петрова – вокал; Дона Мосто – вокал. На 21 септември (събота) отново в Пегаса от 20:00 ч. започва Акустичен рок концерт на група Affection.

Кулминацията на събитията е на 22-ри септември, когато съкварталците и всички желаещи купонджии ще се съберат, за да отбележат три в едно – празник на артистичния квартал, световния ден без автомобили и разбира се – годишнината от обявяването на Българската Независимост.

Преди обед от 11:00 ч. Държавният куклен театър ще представи спектакъла „Банда бацили“. В двора на Катедралния храм, децата от ателието по иконопис при храм „Света Троица“ ще открият изложба със свои творби. Детски пленер по живопис на Центъра за подкрепа на личностно развитие ще се проведе пред Кукления театър.

Приказки-игри за деца ще представи писателят Никола Райков. Младите художници на Стара Загора ще изнесат на „Пингвините“ палитрите си, както и свои творби, които ще продават на половин цена.

Изложба с фотографии на къщата на арх. Мара Георгиева ще бъде подредена в комплекс „Уникато“.

В 12.30 ч. пред комплекс „Уникато“ започва „Празник на улицата“ с водосвет за здраве на живущите и работещите на улицата, на техните приятели и на всички присъстващи. Той ще бъде отслужен от Старозагорския митрополит Киприан. След това ще има обща празнична трапеза, гарнирана с много изненади.

От 17:00 ч. в двора на „Пегас“ спомени от Клуба на писателя „Пегас“ от доброто старо време от миналия век ще споделят Росица Ранчева, Таньо Клисуров и всички, които са присъствали и носят незабравими спомени от събитията в култовото заведение.

Ailia X е музикален проект на: Александър Леков с неговия 7-струнен бас и Желязка Белчилова – вокал. Мястото е “Къщата на Архитекта“ . Концертът се осъществява с подкрепата на Национален фонд “Култура”.

От 21:00 ч., пак в „Къщата на Архитекта“, ще бъде представена „Джазоспекция“ на Държавна опера – Стара Загора.

„АРТистично на улицата“ продължава с пълна сила и през следващите дни. Най-грандиозното събитие е 11-ия Международен куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“, който ще се проведе от 24-29 септември. Над 300 са артистите, които ще пристигнат от 13 страни от света. /По отделна програма/.

На 27 септември е Нощ на изкуствата в Стара Загора. В „Къщата на Архитекта“ ще бъде открита изложба на участниците в „Арт ПУЛС – резидентна платформа за изкуство“. Те ще представят чрез интерактивно изложение процеса от резидентното си творчесто в „Къщата на Архитекта“. Събитието се осъществява с подкрепата на Община Стара Загора и Национален фонд „Култура“.
До края на годината сигурно ще има и други атрактивни прояви, за които ще бъдете уведомени навреме.

Зад новия творчески квартал стои Творческият колектив „На улицата“, създаден от група активни в сферата на изкуството, културата и обществения живот старозагорци, заедно с Държавния куклен театър, Къщата на Архитект Христо Димов и ССИК „Различният поглед“, Държавната опера, Dolap.bg и др. Зад събитието са още Община Стара Загора и Старозагорската света митрополия, комплекс „Уникато“, бистро „Пегас“, Националния фонд „Култура“.

Росица Ранчева