В столица на куклено-театралното изкуство се превръща Стара Загора

От 24 до 29 септември 2019 г. в Стара Загора ще се проведе 11-то издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“.

„Над 350 са участниците в него, съобщи на брифинг днес директорът на Държавен куклен театър Стара Загора Дарин Петков. – За 6 дни, публиката ще види 23 спектакъла. 11 от тях са в конкурсната програма. „Битката“ за статуетката „Пиеро“ дело на незабравимия Емил Иванов, ще се води от трупите от Италия, България, Испания, САЩ, Сърбия и Полша. За първи път в България гостува японски театър НО, обявен от ЮНЕСКО за част от световното нематериално културно наследство.

Уникално за събитието е фактът, че представленията ще се реализират на трите театрални сцени – в Кукления театър, Операта и Драматичен театър, в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и на улицата“.

Изключително иновативни са повечето от десетките съпътстващи инициативи. Сред тях са откриване на изложба живопис на Силва Бъчварова, изложба с добавена реалност „Дигитално мастило“ и интерактивна архитектурна инсталация „Конгломерат“ на Огняна Сирафимова, всички във фоайето на Държавна опера Стара Загора; Ще се състоят премиери на книгите „Истории за часовник, кукли и липов чай“, посветена на 60 години Държавен куклен театър, „Театрална география, истории и личности“ от Стефан Янков и „Ноемврийски балади“ – дебютна стихосбирка на Олександър Димитров. Изложба „Сценография за куклен театър“ на арх. Иван Цонев (1928-2017) – ще бъде открита в Къщата на Архитекта.

Няколко специални концерти ще бъдат като освежаващи акценти от театралния маратон- „Моят дом“ -соло концерт със саксофон и визуални ефекти на Виктор Тот от Будапеща, Унгария ; „Центърът“ – Център за изкуства „За Родопите“ – Бостина, България; Под небето на Париж“ – на певицата Надя Тончева и нейния оркестър.

С особено голям интерес се очаква провеждането на интерактивен семинар за мотивирани предприемачи и мениджъри на творчески организации с водещ проф. д-р Лидия Върбанова.

В Регионалната библиотека ще бъде представена Панорама на българската анимация. На няколко места ще бъдат показани няколко инсталации и перформанси.

Постановките в конкурсната програма ще журира 7-членно международно жури от ярки професионалисти. Председател е гл.асистент д-р Светлана Белева- театровед и членове Нина Димитрова – България, режисьор и актьор, Dott.Giulia Fosardi от Италия, театрален критик и журналист, Dott.Tommaso Chimenti от Италия, театрален критик, журналист, блогър, Laurent Van Wetter, Белгия, актьор, автор, режисьор, проф. Васил Рокоманов, България, сценограф, Милен Апостолов, България, композитор и диригент. Те ще присъдят 7 награди: За най- добър спектакъл – пластиката „Пиеро“; за режисура; за най-добра мъжка и най-добра женска роля; за сценография; за музика; за нова форма. Традиционна награда за цялостен принос в развитието на куклено-театралното изкуство присъжда д-р проф. Валентин Стоянов. Ще има награда и от младата публика.

Официалното откриване на феста ще стане във фоайето на Държавна опера Стара Загора на 24 септември (вторник) от 18:00 ч. От 19:30 ч. Балетната трупа на Операта ще поздрави участниците и гостите на „Пиеро“ с най-новата си постановка „Гето“.

За съпровождане и обгрижване на гостите, са се записали няколко десетки доброволци.

Община Стара Загора високо цени приноса на Международния куклено-театрален фестивал „Пиеро“ за културния й календар. Затова е и осигуряването на сериозен финансов ресурс, каза на пресконференцията зам.кметът Иванка Сотирова.- „Пиеро“ е сбор от различни видове изкуства и използване на иновативни технологии, което е много похвално. Трябва да се отбележи, че във фестивала са ангажирани всички професионални културни институти в града. Похвална е и ползотворната симбиоза между Операта и Кукления театър, която може да превърне „Пиеро“ в друг вид фестивал“. Г-жа Сотирова подчерта, че фокусът трябва да бъде младата публика, която да се приобщава към голямото изкуство.

Международният куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ е уникален за Европа. Отличен е от Европейската фестивална асоциация с Европейски лейбъл за значимост и иновативност EFFE 2019-2020 (Европа за фестивалите, Фестивалите за Европа). Провежда се като биенале в периода 24-29 септември в град Стара Загора, България, под патронажа на кмета на Община Стара Загора. Организатори на фестивала са Държавен куклен театър , Стара Загора, Община Стара Загора, Сдружение с нестопанска цел „Пиеро“, Министерство на културата, България. Държавните културни институти, завоювали награди в конкурсната програма на фестивала „Пиеро“, получават допълнителни субсидии от Министерство на културата, а това прави конкурсът за участие интересен и желан.

Росица Ранчева