Майсторът на портрета Сашо Сандев вдигна самостоятелна изложба

На 16 септември 2019 г., в култовата зала „Лубор Байер“, старозагорският художник Сашо Сандев вдигна самостоятелната си изложба „Времето“. Показани са 32 живописни платна, основно в три полета на изобразителното изкуство: акварел, пастел и масло. В жанрово направление са портрет, пейзажи и натюрморт.

„Според мене Сашо Сандев има много голяма сполука в портретния жанр, каза за медията ни доц. Злати Златев.- Показаните портрети на световно известната оперна певица Стефка Минева, Почетен гражданин на Стара Загора, на дъщеря си Оля, на сина си, на Николай Хайтов, автопортрета му и др. са на много високо ниво. Той все по-добре организира пространството, все по-добре усеща психологията на човека, който стои срещу него. Той съзнателно и задълбочено влиза в изграждането на образа. Особено интересен е портретът на Хайтов, който точно днес навършва 100 години. Сашо е добре изграден художник, независимо в каква посока работи – дали в пейзажа, фигуралната композиция или натюрморта“.

Сашо Сандев е роден в Пещера, но от дете живее в Стара Загора, от където са родовите му корени. Дядо му Санди Костадинов Сандев е от Дъбрава. Отличавал се е с изключителна сръчност. Сам си е построил къща в центъра на големия град. Той е първият локомотивен машинист на Стара Загора. Баща му е бил ръководител движение на Ж.п.гара Стара Загора, но е имал таланта да пише лозунги и да рисува плакати. Така в къщи той е носел хубави плакатни бои, акварелни и темперни, които са изкушавали малкия Сашо рано-рано да хване четката. Така рисуването става негова любов и съдба.

След завършване на гимназия в Стара Загора, по време на войниклъка става художник на поделението, в което служи. След уволнението, с приемен изпит става главен художник на Химкомбината. Изпитът е да се нарисува портрет на другаря Тодор Живков.

„В АТЗ, където работих дълги години, беше най-добрата ми школа, тъй като постоянно трябваше да се рисуват плакати и да се пишат лозунги, спомня си вече 70-годишният художник. – Нямаше ден, в който да не идват чуждестранни и наши партийни делегации. Работата беше много, но приятна. Там се научих много бързо да рисувам. Реших да следвам в Академията. Явих се на приемен изпит и на рисунка на етюд глава получих оценка 5.95, при максимална 6.00. На другия изпит оценката ми беше по- ниска и се наложи да прескоча висшето училище. Готвих се много старателно и така се научих да рисувам портрети“.

След няколко години работа в селищна система Калояновец, съдбата го отвежда в пивоварна „Загорка“, където прави проекти за етикети за бирата. Рисунките на първите кенове, на сувенирни чаши и пр. са по негови проекти.

Освен с рисуване, Сашо Сандев се занимава с правене на камини, водни стени, вътрешно оформление на офиси и какво ли още не. Влюбен в природата, обича да си стои в къщата при Табашката река (има я нарисувана в изложбата), да се радва на четирите си кучета, кокошки пъдпъдъци и още други животинки. И да рисува. Той сподели, че има толкова много идеи за рисуване, че в този му живот няма да може да ги осъществи. На предстоящия Есенен салон ще покаже нови творби.

Диана Атанасова, началник на отдел „Култура“ при Община Стара Загора поздрави Сашо Сандев за неговата 70 годишнина. Тя припомни, че изкуството му е добре познато на старозагорската публика, чрез участието му в общите художествени изложби, Есенния салон, тематичните експозиции рисунки, голо тяло и пр.

Изложбата беше открита специално на 16 септември- рождения ден на прекрасната му дъщеря му Оля. Експозицията ще остане открита до края на този месец.

Росица Ранчева