Конкурсът за математика и физика има своите лауреати

За 26 – ти път, от 1993 година, фондация „Миню Балкански“ организира конкурси по математика и физика. Тази година конкурсите се проведоха на 18 и 19 май в Софийския университет. Работните езици бяха английски и френски. Лауреатите в 26 -то издание на конкурса са три талантливи българчета: по математика победител е Кристиян Минчев, 12 клас, ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ в Бургас, по физика – Васил Василев, 11 клас, Първа частна математическа гимназия в София. Подгласник на Кристиян Минчев стана световният вицешампион от 2019 година Евгени Кайраков, 12 клас, Софийска МГ.

Лауреатите посетиха Париж и в навечерието на новата учебна година и получиха своите награди лично от проф. Минко Балкански в посолството на България в Париж. Те бяха аплодирани и от българския посланик в Париж Н.Пр. Ангел Чолаков, от бивши лауреати на конкурса и от българи, които живеят и работят в Париж. Лауреатите живяха една седмица в дома на на френската благородничка г-жа Ан дьо Колбер-Христофоров и г-н Боян Христофоров. Преди отпътуването си лауреатите на конкурса посетиха и имението на проф. Минко Балкански във Фурж, северна Нормандия. Дълги години в имението кипи живот. Тук се събират талантливите ученици на професора – българи и чужденци.

„Нашите ученици стават професори, научни дейци, но са постоянно с нас. С тях създадохме училищата в България. Ние имаме 105 лауреата на конкурса „Минко Балкански“. Много от тях днес са надминали мен, учителя си, и са станали големи, големи хора. А има ли по-голяма радост за учителя от това, учениците му да го надминат?“, споделя с гордост професорът.

В имението на проф. Балкански се четат докторски работи, а през лятото сътрудниците му са тук за да отпочинат и да облагородяват огромния и красив парк. Щастието да се докоснат до магията във Фурж имаха и лауреатите на 26 – ия конкурс.

Следва 27-ият конкурс.

Първата снимка- Любомир Любенов, Васил Василев – лауреат, Кристиян Минчев – лауреат, проф. Минко Балкански, Евгени Кайраков, Н.пр. Ангел Чолаков и Ваня Димова – член на УС на фондацията.

Втората снимка – в имението на проф.Балкански

Трета снимка – лауреатите с г-жа Ан дьо Колбер от известната френска фамилия Колбер, най-яркият представител на която е Жан Батист Колбер – финансов министър и министър на моретата и търговията на Краля Слънце – Луи ХIV.

Любомир Любенов