С рекорден брой ученици ОУ „Кирил Христов“ започна 123 учебна година

Със стилно тържество, на 16 септември 2019 г., официално беше открита новата 123-та учебна година за старозагорското основно училище „Кирил Христов“. 916 ученици от първи до седми клас, техните родители, учители и гости посрещнаха знамето на училището, изслушаха „Мила Родино“ и издигнаха националния трибагреник.

В единственото в България училище, което носи името на големия старозагорски поет Кирил Христов, традиция е четвъртокласниците да подготвят художествената програма за първия учебен ден. В нея участваха талантите на випуска – певци и рецитатори, гимнастичка, балерина и др. Свое участие заявиха и първокласниците с песни и стихотворения, посветени на училището.

128 са първокласниците, които ще учат в 5 паралелки. Малко в повече са новите класове, но напливът към това квартално училище е особено голям. И за да се удовлетворят, макар и не всички родителски желания, има съгласието на министъра на образованието.

Основният приток на първолаците е от съседната приятелска Детска градина No 66 „Детски рай“. Проверката показва, че сред приетите има деца и от 15 други детски градини, декларирали според Наредбата адрес в района на училището.

Тази година училищното ръководство за първи път проведе Лятна-есенна академия за първокласниците. След споразумение с родителите, в продължение на една седмица, бъдещите първокласници посещаваха училището. Те бяха посрещнати от учителите. Заедно рисуваха, заедно разглеждаха училището, заедно общуваха и се опознаваха взаимно. Така малчуганите се запознаха с класния си ръководител, харесаха си класната стая, видяха къде са санитарните възли, музея на патрона, английския двор и пр. От гледна точка на психологията това е много добър вариант за по-бързата адаптация на детето. То идва от една среда на детската градина, където се играе, обядва, закусва, спи се следобед, а в училището редът е друг. Според наблюденията, децата които са посетили академията, в първия учебен ден вече припознават училището като свое, по-уверени са и със самочувствие. Този опит ще стане в бъдеще практика.

Новото за новата учебна година е, че ще работим по шест проекта, като два от тях са с международно участие.- Това уточни за медията ни директорът Господин Балъкчиев. – На първо място е проектът за иновативно училище. По втория проект с нашата детска градина работим съвместно за адаптация на децата. Другите проекти предвиждат децата да бъдат изведени от учебна среда в музейна обстановка, което ще реализираме заедно с Къща-музей „Гео Милев“; проекти К1 и К2 към Еразъм+, както и за извънкласните дейности. За всички проекти имаме подготвени учители и външни преподаватели. По международните проекти, при гостуване на специалисти от чужбина, ще им показваме не само нашата база и възможности, но и в детската градина „Детски рай“. Всъщност ние работим съвместно за една велика кауза – всичко най- хубаво за нашите деца“, каза директорът.

От 2012 г. ОУ „Кирил Христов“ владее прекрасната сграда, напълно реновирана от Община Стара Загора. И въпреки, че доказано материалните и техническите условия в това училище са най-иновативни, ръководството все намира начин да изненада приятно учениците. Тази година и в петте класни стаи на първокласниците са монтирани климатични системи, тъй като децата са на целодневно обучение, а в следобедните часове става по-горещо. Това не е нещо ново, тъй като корпусът на прогимназията е климатизиран.

Във връзка с изпълнение на проекта „Педагогика в зелено“, ръководството на училището изгради нова зала „Природа“. Неугледното помещение в приземния етаж, с дизайнерския талант на психолога Георги Павлов, доби привлекателен и многофункционален вид. В него ще се провеждат часовете по природознание, а и ще се посрещат гостите, които не спират да „атакуват“ най-модерното училище.

Сред драгите гости бяха областният управител Гергана Микова, представител на Втора механизирана тунджанска бригада полк. Горчев, Десислава Нанева от отдел „Образование“ на Община Стара Загора, Валя Сотирова- уредник на Къща-музей „Гео Милев“ и др.

Областният управител г-жа Микова честити на учениците и на учителите първия учебен ден. Тя пожела триадата ученик, учител, родител да бъде все така крепка и ползотворна. Микова не пропусна да подчертае, че ОУ „Кирил Христов“ е едно от най-желаните в областта.

Поздравителен адрес от името на кмета Живко Тодоров прочете Десислава Нанева.

Росица Ранчева