TEDxStaraZagora: Пробуждане (Awakening) е напълно възможно

Ако не знаете, в Стара Загора вече 3 години поред се провежда събитие от световния формат TED.

Ако не сте чули, на 14 септември /събота/, в залата на Кукления театър /обичайното място/, се проведе третото издание, наречено TEDxStaraZagora: Пробуждане (Awakening).

Ако съжалявате постфактум, че не сте били, недейте, защото: билетите свършиха още през месец юли и предстои всички видеа от изданието да бъдат качени на сайта му http://tedxstarazagora.com/. Когато, тогава….

Докато се качат, ви предлагаме един преразказ с елементи на разсъждение от 50-годишен наблюдател на сайта ни Долап.бг, който бе слушател на всички лекции в този забележителен формат и този забележителен ден – Кръстовден.

….Общо 15 лектора, от които 10 мъже и 5 дами, всички до един успели в професията си. Три отделни блока с лекции, вторият от които специално посветен на учителите, училището, образователната система, учениците, Знанието. Съвсем тематично, в навечерието на новата Учебна 2019/2020 г., която започва на 16 септември.

Прекрасна организация, голяма част от която лично дело на Венко Добрев и екипа на Агенция за регионално икономическо развитие-Стара Загора. Огромни благодарности и адмирации! За нашия сайт Долап.бг бе чест да бъде медиен партньор на това запомнящо се събитие.

Първата част от лекциите започна с Георги Малчев и „Навиците, от които сме изтъкани”. Много чаровен лектор, от когото запомних следното. За да отгледаме навик /по възможност добър/ са нужни: активатор, желание, реакция, награда.

Вълшебното съчетание на думички е: Да, и….

Вместо: Да, обаче…..

Защото е утвърдително и води към действие и реализиране!

Д-р Милен Врабевски е един харизматичен лектор и успешен човек. Впечатли ме с дейността на Фондация „Българска памет”, която развива. Впечатли ме и с трите въпроса, които той изтъкна като важни за всеки човек тук, в България, в мястото, където Бог му е избрал – а Родината /и родителите/ са единствените избори на Бог, останалите са наши. Въпросите са:

  • Защо е важно да мислим за доброто на България?
  • Можем ли да променим нещо от това, което не ни харесва в обществото?
  • Коя е най-важната ни задача?

Вълшебният отговор на тези и повечето от този род въпроси е: Да бъдем полезни.

„Това ще ви издигне в нова орбита”, каза д-р Врабевски и очерта 7 стъпки към успеха:

  • Страст в работата /като път на Божественото в нас/
  • Премахване на страха в нас /когато го махнете, остава само Талантът!/
  • Освободеното съзнание е първата форма на целеустременост
  • Развивайте способностите на мозъка
  • От смислен и пълноценен живот към духовно удовлетворение
  • Чувство за благодарност и благоговение
  • Задавайте правилните въпроси

Лазар Радков /слушала съм го и преди/ ме впечатли с цифрите за дейността на „Капачки за бъдеще„, която развива – 70 000 българи вече участват в тази инициатива-кауза, от която са закупени кувьози за 11 болници в страната. „Доброволствайте! Отделяйте поне по 30 минути седмично да работите за кауза, в която вярвате!” – с тези думи Лазар се обърна към младите хора в залата.

Жюстин Томс, един лектор с опит, бизнесдама и невероятна чаровница, разказа много сладко за опитите си като градинар в градската джунгла и какви правила на градинаря могат да се приложат за: семейство, деца, общество. Не вярвам да не ги знаете, но тя ги подреди и разказа за всеки един от тях подробно: грижа, постоянство, сезони, цикличност, мяра, изобилие, разнообразие. От нея запомних и пожеланието „Бъдете най-добрата версия на себе си!”

С трясък и гръм една чаровница – Елисавета Белобрадова, се появи последна от първата част, за да ни обясни много емоционално и атрактивно „Защо трябва да останем негативни”. Думата „негативни” бе неин „пазарен”трик мисля, тя по-скоро говореше за конструктивно-критичните хора, които доста често са недолюбвани, особено в БГ. Много ми хареса това: „Целта на живота е да не пречим на другите!” от поредицата и разсъждения за смисъла на „абсолютно безсмисления живот”, най-хубава дума „не”, най-лошата дума „надежда” и т.н.

А това дълго ще остане, макар и с временна татуировка в съзнанието ми – искрените и думи накрая: „Може нищо да не ми харесва, но всичко ме вълнува!”.

Ако ви е заинтригувала тази красива,умна и атрактивна мадама, може да четете и да се кефите на постовете и във Фейсбук  в страницата Letiashtata Kozzila Erato

ВТОРИ ПАНЕЛ! УЧИТЕЛИТЕ! УЧИЛИЩЕТО! УЧЕНИЦИТЕ!

Той започна с изключително полезната лекция на Оля Антонова за това как лесно, с два само теста, които всеки човек може да проведе на всеки, може да се открие опасната болест менингит, която се маскира на вирусна инфекция.

Може да видите във видеото тук, какви две прости упражнения може да направите, за да констатирате бързо болестта и тя да се лекува своевременно.

https://www.youtube.com/watch?v=LicL5tndjW0

Защо е важно да се знае? Защото през 2016 г. 3280 души са диагностицирани, от които най-много са децата до 4 г. Те не могат да обяснят, какво им е. А изходът от това заболяване е…може да бъде, ако не се хване в първите 24 часа.

Вторият лектор бе старозагорското момиче Десислава Иванова, редактор на сайта Успелите.бг и да проекта Trouble Bakers, която говори „Как утре да има повече прочетени книги от днес?” – увлекателно и с цитати от книги, които беше донесла със себе си.

Развълнуван от представянето си и от това, което ще каже, бе Борис Георгиев – най-младият „Учител будител” за тази година, едва на 24 години, преподавател по информационни технологии в гр.Варна. Той прилежно разказа за плюсовете и минусите в професията си, като плюсовете бяха повече и бяха следните: наградите, отпуската, високи постижения, колеги с опит, динамичен ден, приятелства, технологии, откриване на таланти. Сред минусите сложи : бумащина, стрес. А сред тези, които са между плюс и минус нареди: родителите и заплатата /”Достатъчна ми е, за да живея сам”/. Не се оплака нито от родителите, нито от заплатата. Каза: „Имаме страхотни деца, само трябва да им показваме, че държим на тях и правилния път”. Овации за това момче на годините на малкия ми син!

Георги Стоев разказа нещо, в което инстинктивно съм знаела и съм се стремяла като родител /със собствена липса в това отношение/ да развивам в децата си– заниманиятd с математика, любовта към математиката, която според него изчезва в децата в 5 клас, защото не я учат правилно.

Ангел Ангелов ме впечатли с темата си за развитието на облачните технологии и прилагането им в училищата на България. Знаете ли, че българските учители са на ПЪРВО място сред 116 държави с 2 млрд.население по брой сертифицирани учители по ЕМЕА, в това направление?! А че у нас в радиус от 1500 км е единственото Google референтно училище? Ако не знаете, да знаете вече! И да се гордеете!

 

И в третата част лекторите на бяха страхотни, но най ме развълнува и впечатли представянето на Мануела Малеева. Наистина ми стана още по-отговорно за бъдещето на Земята и евентуалните климатични катаклизми, които могат да ни сполетят, ако допуснем средната температура да се повиши с над 2 градуса годишно до 2050 г. Как 1 млрд. хора ще станат бежанци, защото няма да могат да живеят там, където са родните им места. Как само около Стара Загора са 5 от всички /не чак толкова много/ основни замърсители в страната ни с въглероден двуокис. Как може да се промени това /Мануела показа специален слайд за „Стара Загора-център на Вселената”, изпълнен с имена на нови еко-технологии, които ще носят приход, работни места и ще задържат младите хора/.

Изключително съм ЗА нейното предложение да имаме Министър на бъдещето! Човек, който да е глобалист, да мисли надалеч, нависоко, нашироко, надълбоко! Нужен е!

TEDxStaraZagora, Стара Загора! Благодаря ви за споделянето, споделеното, за вдъхновението, за идеите.

Наистина съм възхитена от водещите на събитието актьорите от Куклен театър-Стара Загора Латина Беровска и Любен! По-забавни водещи и оригинален сценарий скоро не съм виждала и чувала.

И моля ви, инициирайте национална подписка за Министър на бъдещето! Час по-скоро!

 

Наблюдател за Долап.бг

Уляна Кьосева