Зам.кмет на Община Стара Загора Иванка Сотирова:“18 000 ученици от Стара Загора ще чуят първия училищен звънец“

Госпожо Сотирова, на прага сме на новата учебна година. Готови ли сме да я посрещнем?

Близо 18 000 ученици от 40 училища в Община Стара Загора, в т.ч. 33 общински и 7 държавни, на 16 септември 2019 г. ще започнат безпроблемно новата учебна година. Обходила съм всички и съм констатирала, че са готови да приемат новите ученици. Всички са подготвили подходяща празнична програма. Дворовете са в приличен вид. Т.е. стартът навсякъде ще бъде даден. Всяка година имам усещането, че първият учебен ден се превръща във всенароден празник на България, защото и родителите са в голямо емоционално вълнение. Това с още по-голяма сила се отнася за родителите на първокласниците, които тази година са 1350 и на ново постъпващите в други училища. Времето ще бъде хубаво. Сигурна съм, че за почти 18 000 ученици в Общината ще бъде преживяване на незабравим празник.

По- важно е какво ще се случи след празника, защото още на следващия ден започва делникът с всички новости. За първи път ще има изпити след 10 клас, което е подходяща форма на оценка на усвояване на знания от учениците. Малко е стресиращо, защото те ще бъдат първите.

Особено важно за всички, не толкова за институциите, които имаме отношение, а по-скоро за работещите в системата на образованието е повишаване на качеството и търсене на по- големи отговорности в това отношение. Досега винаги акцентите са били за осигуряване на условия за пълноценен учебен процес. Забележително е това, което се случва в последните години, като отношение към сферата на образованието. Преди дни министърът на образованието и науката заяви, че са отделени допълнително 330 млн лв за ново повишаване на заплатите на учителите. Факт е, че през последните години образованието наистина е приоритет на държавата и крайно време е да се отговори с по-високо качество.

А към качеството, няма да пропусна да акцентирам и върху възпитанието. Родителите трябва да имат своите изисквания съм образователния процес за резултатите, но трябва да имат изисквания и за обратната връзка, към собствените си деца, как се отнасят към училището, към задълженията си към него, към учителите и въобще към обществото.

Не може вчера,  до току що ремонтирания паметник на Св.Георги в парк „Александър Стамболийски“, в присъствието на огромна приемателна комисия, детето да шари с тротинетката си по новоизлетите букви и майката до него да му се радва и да намира, че всичко това е нормално…И само това ли е..?

Колко са общинските детски градини?

27 са детските ни градини с 4600 деца, които за радост, макар и с малко, все повече се увеличават. Много са търсенията за детските градини, но ние имаме достатъчно капацитет да ги приемаме. С изключение на 31-ва ДГ „Слънце“, всички останали са в отлично състояние, с изключение на дворовете. В момента сме на етап приключване ремонта на ДГ No2 „Зорница“. Вчера бях на проверка и на строителите дадох краен срок до 20 септември т.г. да приключат с всички довършителни дейности. Успоредно с това да завърши почистването и нанасянето.

Детските градини и яслите са като скачени съдове. За да приемат новите дечица в яслите, детските градини трябва да изпишат бъдещите първокласници и да приемат тригодишните деца от яслите, но и това ще се случи в най-близките дни.

Приключиха ли навреме ремонтните дейности в учебните заведения?

Много добро е изпълнението на ремонтните дейности на двете училища – СУ „Иван Вазов“ и ОУ „Веселин Ханчев“. Завчера посетих СУ „Иван Вазов“. Изключително добро е отношението на ръководството на училището, начело с директора Динко Цвятков. Подредено и почистено е всичко в безукорен вид, включително и паметникът на патрона, и дърветата в двора. Много добре е изпълнен и ремонтът на Девето основно „Ханчев“. По инфраструктурната политика на МОН, започва ремонтът на ПГСАГ „Лубор Байер“ и ПГ по електротехника „Г.С.Раковски“. Те са преместени на временните места и учебният процес ще започне нормално.

От всички училища в Общината остава да се ремонтират ОУ „Самара“, на което се наложи спешен ремонт, който приключи. Но там цялата сграда е за саниране. Догодина ще се ремонтира и сградата на СУ „Христо Ботев“. На СУ „Васил Левски“ са правени доста частични ремонти, но и то се нуждае от цялостно саниране. Това се отнася и до НУ „Кольо Ганчев“, което се нуждае от физкултурен салон и столово помещение.

По същия начин стои въпросът и с детските градини. В необходимост от основен ремонт е ДГNо31 „Слънце“ и частично в ДГ No24 „Пролет“. Всички детски ясли са напълно обновени.

Стои задачата за благоустрояване на училищните дворове, което е в програмата на кмета за следващия мандат. Сега има неговото разпореждане за дворовете на СУ „Иван Вазов“ и Девето основно училище- да се направят нови спортни съоръжения, игрищата да се разчертаят и т.н.

Както се вижда проблеми с инфраструктурата и възнаграждението на учителите няма. Остава да се работи върху качеството на образованието и възпитанието на подрастващите старозагорски деца и ученици.

Има ли проблеми с въвеждане на едносменното обучение?

Голяма част от училищата провеждат занятията си на една смяна. Тази година на едносменно обучение минава и Шесто основно училище „Св. Никола“. Срокът е удължен до 2021/2022 г. Проблемът остава за Пето основно „Митьо Станев“ и Второ основно „П.Р.Славейков“. През 2021/2022 г. ГПЧЕ „Ромен Ролан“ и СУ „Максим Горки“ ще преминат на една смяна.

Госпожо Сотирова, всеизвестен факт е, че Община Стара Загора и лично кметът Живко Тодоров полагате особена грижа и внимание към талантливите деца. Какво се случи със Школата по информатика и програмиране, която се създаде през миналата година, под ръководството на Павлин Пеев?

Под ръководството на Павлин Пеев, Школата по информатика и обектно ориентирано програмиране за ученици от 8-ми до 12-ти клас ще продължи и през новата учебна година с тези, които са напреднали. Заедно с това ще направим и нов прием.

На 28 септември 2019 г. в 11:00 ч. в зала „П.Р.Славейков“ на Общината ще бъде официално открита Академията за компютърни и природо-математически науки за деца и младежи от 2-ри до 12-ти клас с ръководител Любомир Любенов. Каним всички ученици, които искат да се развиват по-интензивно в тази посока и техните родители. Ще присъстват всички техни бъдещи преподаватели, ще анонсираме как ще се работи.

Тези две нови звена, заедно с още няколко в областта на науката, плюс съставите и школите по изкуства, плюс направление „Гражданско и неформално образование“ , ще бъдат заложени в голямата концептуална програма на Центъра за личностно развитие. Извън това ще остане Центърът за даровити деца „Проф. Петър Жеков“. В момента се изготвя портфолио за оползотворяване на напълно реновираната база. В следващите месеци това ще стане факт.

Госпожо Сотирова, какви са пожеланията Ви за новата учебна година?

На всички малки, големи и още по-големи ученици и студенти пожелавам на добър час!Нека не забравят народната мъдрост, че който се учи- той ще сполучи!

На учителите желая здраве, творчество, упоритост и прекрасни резултати.

Нека родителите бъдат осъзнати партньори на учителите, за да се радват на успехите на децата си.

На всички от сърце желая щедра на високи успехи нова учебна година!

Росица Ранчева