Фото изложба прави реверанс пред киноартисти от града на липите

Под надслов „24 кадъра На улицата“, на 12 септември 2019 г. в романтичното площадче „Пингвините“ в Стара Загора , се откри елегантна фотографска изложба, посветена на старозагорците в българското кино. Снимките са от архива на Българската национална филмотека (БНФ) в София ,подбрани, закупени, описани и предоставени за изложбата от старозагореца Първан Симеонов.

Зрителите могат видят в различни роли и заглавия Вельо Горанов, Юрий Манолов, Нино Луканов, Наум Шопов, Ружа Делчева, Георги Стаматов, Вера Дикова, Веселин Савов, Бела Роза Митева-Цонева, Стефан Гърдев, Васил Михайлов и Стефка Янорова. По думите на организаторите, показаната експозиция е само „първа част от многосерийния филм“, в който следващи поколения старозагорци завладяват успешно екрана.

„Радвам се, че това улично, непринудено събитие носи усмивки от старите ленти, каза в началото на събитието, което събра десетки граждани, Първан Симеонов.- Кадрите са от Българската национална филмотека, която в Стара Загора има една от основните си бази в страната. Т.е. филмотеката е част от нашата културна карта, а Стара Загора е част от паметта на България. Хубаво е в града на липите постоянно да се възкресява паметта на филмотеката. Така започнах да ровя в архивите на БНФ. Не съм намерил всичко. Това е само началото. Сигурно ще продължим усилието за популяризиране на приноса на старозагорци в киното.

С изложбата поставяме началото и на нова артистична зона в нашия град около улица „Сава Силов“, на която има толкова много памет и красота, вяра, архитектура и творчество. Сега преоткриваме това място. Нарекохме го „АРТистично на улицата“. Реализира се от скромен творчески колектив, който също се именува „На улицата“ . Затова изложбата се нарича „24 кадъра На улицата“. Знаете, че киното е 24 кадъра в секунда. Движейки се край тази изложба, всеки може да направи собствено кино“, провокира Първан Симеонов. Той благодари на баща си Симеон Първанов, който много години беше директор на филмовата база в Стара Загора и на когото дължи вдъхновението си за тази изложба.

Изложбата откри директорът на БНФ Антония Ковачева, която каза:

„Изключително ми е приятно да бъда в Стара Загора във връзка с откриването на тази прекрасна изложба. Предполагам знаете, че киното е започнало на улицата като едно панаирджийско изкуство, което дълго време са смятали за недостойно. А ето сега, ние се отзоваваме пред малки бисерчета от това, което филмотеката съхранява и ще съхранява вечно.

За нас е чест и удоволствие, че БНФ участва в наливането на вода за късмет, за прекрасната идея да се открие нова творческа зона, в която да има място за различни културни инициативи. Много ни е драго, че това е идея на млади хора. Ние сме се сраснали с историята на българското кино, но ми е драго, че присъстват тук днес много младежи. Искам да им кажа да вярват в своя талант. Нека след 50, 60, 100 години, техните снимки вече като звезди на българското кино и театър, да бъдат не само в родния град, а и по света.

Пожелавам на добър час на цялата инициатива! Благодаря на Първан. Благодаря на баща му Симеон Първанов, когото особено обичаме и… на добър час“!- каза Антония Ковачева.

Зам.кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова също поздрави Симеон Първанов, благодарение на когото е съхранено безценното филмово богатство.

„Радвам се, че инициативата е на Първан, каза г-жа Сотирова.- Надявам се, че ще има представяне и на следващи старозагорски актьори, защото имаме и други цели поколения. Моята мечта е да ги съберем поне веднъж в Стара Загора, да направят свое представление и да ги види родната публика. С това казвам, че Стара Загора има с какво да се гордее!

Гордее се безспорно и с новата инициатива, по още по-значим начин да бъде социализирано това място на улицата. Поздравления за инициаторите и за творческия колектив. Надявам се и следващите прояви да бъдат споделени от още повече старозагорци.

Стара Загора има много възможности. Обещавам ви, че следващото арт пространство, с привкус към литературата, изкуството и културата, ще бъде на друго място, но ще бъде също толкова благодатно, каквото е това.

На добър час! Радвам се, че ви има! Нека се гордеем с нашия град!“-каза зам.кметът.

За доброто настроение се погрижи Военният духов оркестър на града с диригент кап. Цветомир Василев. Млади изпълнители от Студията „Розов свят“ с ръководител Веселин Божков, интерпретираха песни от български филми.

„В хранилището в Стара Загора има негативи и позитиви на български и чужди игрални, документални, анимационни филми. Фондът се съхранява в бившата сграда на Разпространение на филми. През 1995 г. след като ликвидираха „Разпространение на филми“, сградата беше предадена, заедно с целия фонд на БНФ. От тогава се съхранява позитивния фонд на Разпространение на филми, плюс изходните материали на голяма част от българските игрални, документални и късометражни филми. Копията са около 40000. Това се равнява на 125 000 части. Един филм може да е от 10, но може да бъде и от 30 части. Една част е 300 метра лента. Филмите могат да се прожектират на старите киномашини“. Това уточни за dolap.bg Асен Анков, който отговаря за фонда на БНФ в Стара Загора.

„24 кадъра на улицата“ се случи с подкрепата на община Стара Загора и съдействието на Антония Ковачева, Мариана Ангелова, Галина Атанасова, Снежана Маринова, Венко Добрев, Мирчо Христов, Петя Ацинова, Павлина Маркова, Славчо Славов, Петя Ацинова, Боряна Каниду, комплекс„Уникато“ и много други и с вдъхновението на Симеон Първанов.

С „24 кадъра на улицата“ стартира „АРТистично на улицата“ – септемврийската програма на творческото пространство на ул. Сава Силов около къщата на Веселин Ханчев в Стара Загора. Програмата се осъществява благодарение на усилията на група активни в сферата на изкуството, културата и обществения живот старозагорци, заедно с Държавния куклен театър, Къщата на Архитекта и ССИК „Различният поглед“, Държавната опера, Dolap.bg и др. Зад инициативата стоят още Община Стара Загора, Старозагорската света митрополия, Комплекс „Уникато“, Бистро „Пегас“, Национален фонд „Култура“.

В момента пространството включва запазен архитектурен ансамбъл, паметта на Веселин Ханчев и арх. Христо Димов, Катедралния храм „Св. Николай“, театър с национално значение, културен център, добре познат площад, детски школи, знаково за историята на града училище, спомените за писателското кафене и др. Тази творческа отсечка е подходяща за всякакви форми съвременно изкуство. Целта е, в следващите години, да се развие своеобразен квартал на творческите индустрии, който после да приобщи и още места, които впечатляват със своята архитектура, обществен живот и артистичен дух. Така отсечката ще бъде превърната в творческа мрежа.

„АРТистично на улицата“ е надсловът на септемврийската поредица събития, които ще се реализират в новото творческо пространство.

Следете афиша с конкретни дати и събития.

Росица Ранчева