Фолклорен танцов клуб при Община Стара Загора – 10 вихрени години

10 години… и малко, и много…, но със сигурност шарени, цветни, неуморни, смели, дръзки, упорити, щури… вихрени години!

Сякаш беше вчера моментът, когато при проф. Светлин Танчев (кмет на Община Стара Загора за периода 2007 – 2011) се обсъждат резултатите от поредните профилактични прегледи на служителите от общинската администрация. Оказва се, че резултатите показват висок процент на застрашени или развили остеопороза. Решението, освен медикаментозно, е в Движението! Така се появява предложението да се създадат две формации – туристическа, която периодично да организира походи сред природата и танцова.  За танцовата формация няма по-подходящ ръководител от тогавашния началник отдел „Кабинет на кмета” в общинска администрация – Марина Тенева /дългогодишен танцьор в различни фолклорни състави/.

Реченото е сторено и рождената дата на Фолклорен танцов клуб при Община Стара Загора е 2 септември 2009 година, когато е излъчен и телевизионен репортаж за първото занятие по народни танци в Общината със заглавие „Балетът на Общината” – както с усмивка дълго време наричат ентусиазираните дами.

Икономист, по образование, танцьор – по призвание, Марина Тенева не само приема задачата с готовност и отговорност, но с всеотдайност, търпение, внимание и любов успява да спечели и вдъхнови за участие около 80 дами от общинската администрация. През годините броят се променя и днес членовете на клуба са около 30, но 80-90% от тях са от самото начало.

Цели 10 години, 2 пъти седмично се провеждат репетициите на състава. Плахите стъпки отдавна са зад гърба на танцьорите. Днес в репертоара им има над 70 български хора. От хоротропци в самото начало, момичетата на Марина Тенева се превръщат в почти професионални танцьори.

От самото начало досега до момичетата от състава неизменно е фолклористът акад. Крум Георгиев, с когото разучават уникално автентично хоро и който винаги ги съветва и напътства.

Многобройни са участията на състава на национални фолклорни събития, фестивали и празници – в Стара Загора, Казанлък, Кърджали, Габрово – Етъра, Старозагорски минерални бани, Дупница, Павликени, Радуил… Обичат ги и ги канят за празненствата в селата от Община Стара Загора, а момичетата много обичат да танцуват пред такава публика – с жадни за красотата очи, естествени, неподправени, мили, сърдечни и гостоприемни хора!

Изключително вълнуващи и незабравими са и Международните участия на Фолклорния танцов клуб в близки и далечни краища на света – Балканите, Венеция-Италия, Петербург-Русия, Виена-Австрия, Малта, Хърватска, Дубай и др.. По време на тези участия винаги се вее националния флаг и на сцената присъства името на Община Стара Загора.

В своите 10 години сценичен живот момичетата от състава имат вече 2 носии и оригинални бижути /обеци, колие и гривна/, които сами измислят като дизайн и сами финансират изработването им. Съставът не е на издръжка на Община Стара Загора, въпреки че тя много помага, а всички награди, дипломи и отличия от различни събития са и награди за Общината.

Репетиции, участия, пак репетиции и нови участия…, а между тях… се случва, като в приказка, истинско вълшебство. За сегашния състав, Фолклорния танцов клуб е като второ семейство. Изградиха се силни и здрави приятелски отношения. Вече не е възможно някой да има празник, или проблем и той да не е споделен, а усещането за подкрепа и споделеност е неповторимо. През тези години имаше и сватби, и раждане на деца, и юбилеи, рождени дни… и много приятелски вечери с „хумор, сатира и забава”, с костюми, състезания, игри, карнавали… Усещането за близост и сплотеност е толкова силно, че желанието за споделеност ги кара да почиват заедно, да пътуват заедно… и така всеки намира своя емоционален релакс, своето зареждане с позитивизъм, доброта и усмивки.

В периоди на равносметка, човек се обръща назад и там винаги има някой, на когото да благодари. И сега е така. Всички членове на Фолклорен танцов клуб са благодарни на своя художествен ръководител – Марина Тенева, за търпението, за грижите, за обичта, за приятелството. А Марина е благодарна  на своите учители хореографи: Христо Шейтанов, Атанас Динчев, Никола Минков. И обича да казва: ”Когато танцуват, искам момичетата да са усмихнати и да изразяват хубави емоции. Така ме е учил и Христо Шейтанов: „Като те погледне човек, как танцуваш, да му стане хубаво на душата!”. Така го разбирам и аз – мога да кажа, че съм свършила добра работа като хореограф, ако зрителите се усмихват насреща!”

Част от своята приказка, Фолклорен танцов клуб при Община Стара Загора, ще ви разкаже чрез своя специален Празничен концерт „ФТК и Приятели” на 4 октомври в навечерието на Деня на Стара Загора на площада пред Община Стара Загора.

В Празничният концерт „ФТК и Приятели ” ще вземат участие фолклорните състави „Тракийка”, „Чипница”, „Тракийци” от Стара Загора и „Росна китка” от Калофер.

Концертът ще се състои на 4 октомври от 17.30 часа на площада пред Община Стара Загора.

Точно на тази дата, точно преди 10 години /2009 г./ на Античен форум-Стара Загора е първото представяне на състава.  

Заповядайте да подкрепите сърцатите момичета от Фолклорен танцов клуб при Община Стара Загора! Входът е свободен! Веселието –  гарантирано!

Сия Петкова, Уляна Кьосева и приятели

снимки – архив на Фолклорен клуб при Община Стара Загора