Древната Матера гостува в столицата на Долината на тракийските царе Казанлък с изложба и фотоконкурс

Каменният град Матера ще бъде показан в Казанлък с изложба на Дениз Мацарела в единствения в нашата страна Музей на фотографията и визуалните изкуства. Откриването е днес, 12 септември, 18.00 часа. Изложбата е резултат от  сътрудничеството между двете тазгодишни столици на културата на Стария континент – Пловдив и Матера- както и на добрите културни връзки между Италианския културен институт и казанлъшкия музей, изтъкна пред БТА директорът му Стефан Папукчиев. Близо 30 черно-бели фотоси ще види публиката на Музея на фотографията в изложбата „Матера – нюанси”, която показва южния италиански град, който само за едно поколение време се превръща от символ на назадничавост, в знак за достоверна европейска идентичност.

Открай време Матера е известен като естествена сценография за много филми с библейски сюжети. Над 40 киноленти са снимани тук, включително “Страстите Христови” на Мел Гибсън с Христо Живков и Христо Шопов.

Първи разбира поезията на камъните обаче Пиер Паоло Пазолини – през 1964 г. в творбата си “Евангелието на Матея” той изкрещява, че изпразвайки града, се извършва престъпление и че напротив, земята на Матера е неустоимо красив. Каменният град, известен със своите саси- едностайни жилища, издълбани в камъните, пази спомена и един от най-известните си жители -Питагор. Прогонен от тирана на родния му остров Самос, великият математик и философ е завършил живота си в Метапонтум – гръцка колония в Южна Италия, в чиято някогашна територия се намира и днешният град, припомни пред БТА Стефан Папукчиев.

Посетителите на експозицията и от Казанлък ще могат да документират срещата си с нея пред фотосите на Мацарела и така да участват с авторска снимка в специален фотоконкурс по името „Пловдив – красотата на детайла”.

„Матера – нюанси“ е четвъртата изложба, която Музеят на фотографията открива съвместно с Италианския културен институт – София. Тя се реализира и с подкрепата на Общински институт „Старинен Пловдив“. Премиерата на изложбата е била в Балабановата къща тази пролет. Експозицията въплъщава съвременното усещане за Матера – място, населявано още преди 8 хиляди години, известно и сега със сасите – запазените си  уникални, вкопани в скалите пещерни жилища.  В своята „Матера – нюанси“, авторката Дениз Мацарела показва своите преживявания, запечатали вечността на камъка в кратките секунди на фотографското заснимане.За изложбата си тя казва:“Когато посетих Матера, моят дух беше точно като на пътешественик: целта ми беше единствено да се завърна вкъщи с убеждението, че съм съпреживяла в пълнота атмосферата на града. И така, събудих се преди зазоряване и излязох, а мой спътник по уличките на града бе снегът, спускащ се от мрака. Вървях спокойно и безцелно, с фотоапарат окачен на врата, но без да търся идеалния ракурс, за да видя изгрева – напротив – търсех с поглед мястото, откъдето изгревът щеше да събуди града. В едно зимно утро открих, че Матера се буди от румена светлина, превръщаща всеки камък в картина и макар че светлината не успява да проникне във всяко кътче, потъналите в тъмнина улици не са мрачни, преминаването през стесняващите се пасажи не провокира чувство на потиснатост, а точно обратното – усещане за гостоприемност. Духът ми чудесно се сля с Матера: всяка крачка разкрива нов поглед към града, всяка уличка и пасаж носят със себе си историята на обитателите им или на случайните минувачи…“

Румяна Лечева, БТА