Международна резидентна програма в Къща на Архитекта /6-27 септември/

От 6 до 27 септември в Къща на архитекта ще се проведе Арт ПУЛС –  резидентна платформа за изкуство като част от  Нощ на изкуствата 2019 – Стара Загора

Къщата на Архитекта – независима арт сцена в архитектурен паметник на културата, за първи път отваря врати като резидентно пространство за международни автори в сферата на визуалното изкуство и приложния арт. Идеята за инициативата е синхронизирана с Нощта на изкуствата 2019г., Стара Загора, в която Къщата на Архитекта е ежегоден участник.

Целта на резидентната програма е да представи компилация от иновативни арт проекти, в областта на  съвременното изкуство, промотиращо млади, креативни автори от страната и чужбина. По този начин артистите ще имат възможността не само да творят в пространството, но и да съпреживеят България и българският начин на живот.  Именно това ще открие пред авторите възможност да се докоснат до публиката, през една обща призма на възприятие и сетивност, а изживяването и обмена да бъдат още по-пълноценни и достигащи нови висоти и предели.

В този смисъл по време на резиденцията, Къщата на Архитекта ще придобие формата на отворено студио, чрез което може да се наблюдава и дори участва в креативният процес на  артистите. По този начин, вместо изкуството да е среща между зрител и обект, то създава социална среда, в която хората се срещат и събират, за да участват в споделен, творчески процес.

В първото издание на резидентната програма, двама млади автори ще представят, чрез изкуство своите възгледи за съвремието. Тяхната идея е да проведат самостоятелни изследвания в Старозагорската област и  да създадат тематични художествени проекти, чрез способите на визуалното изкуство, които ще  приемат облик и на инсталационен  пърформанс. Финалът  и кулминацията на процеса ще се разгърне  на 27 септември, по време на Нощта на Изкуствата, когато авторитете ще реализират и представят проектите си. Къщата на Архитекта ще бъде отворено пространство по време на международната резиденция с включени музикални вечери, художествени обмени и социално общуване чрез езика на изкуството.

ПРОГРАМА:

Нощта на изкуствата

27 септември

Изложбата в Нощта на изкуствата ще обедини  два експозиционни аспекта. Първият аспект  ще бъде представен от артисти- участници в резидентната платформа под заглавието „Симбиозата между минало и настояще – съвместимостта на съвременното изкуство с архитектурното наследство“.  В същината на експозицията ще бъдат представени проектите, върху които са работили артистите- Конър Акхърст и Шанел Вегас. Вторият аспект се обръща към темата за съвременното възприемане на най-известната творба на Мигел де Сервантес „Дон Кихот“. Този проект отразява актуални социално-политически теми с глобално значение, които се разглеждат чрез интердисциплинарна видео инсталация.

Изложбата „Дон Кихот“ / 27 септември – 30 октомври

Изложбата е предоставена от международна  платформа, която обединява творци от различни страни (Германия, Испания, Франция, България, Хърватска и Иран), различни дисциплини (скулптора, живопис, инсталация, видео, филм, пърформанс, музика). Ще бъдат представени седем видео инсталаций от седем интердисциплинарни артисти, всички от различни краища на света.

Участници в резиденцията:

Шанел Вегас

Шанел Вегас е творец представящ своята ярка индивидуалност посредством многообразие от жанрове в изкуството.  Родена в Смолян, България, но израснала и живяла предимно в Англия. Оплела в себе си корените на България от страна  майка си, и Индия от страна на баща си.

Завършва  изкуство в Голдсмитс, Лондон, през 2017 г. и е първият студент, получил наградата за художник на университета. Към настоящия момент работи и живее в Лондон, където представя своето авторство от картини и поезия, чрез средствата на  пърформанса.

Нейната практика се състои от манипулиране на повърхности чрез звук и разрушение.  Тя изследва практиката на рисуване, като проектира свои инструменти, с които рисува. Нейните инструменти се описват като големи абстрактни ножове, с които тя описва рисуването в днешно време като битка: тя е воин, който се подготвя за бойното поле, докато изостря инструментите си за рисуване. Процеса й може да се възприема като атака на повърхността, но тя вярва, че чрез унищожаването се намират признаци на красотата. Нейните изпълнения изследват разделението в рамките на самоличността.

В настоящия проект тя смята да представи инсталация, която е построена от български и индийски платове, върху които ще рисува с нейни изработени инструменти или „оръжия“. В нощта на изкуствата ще представи пърформанс с нейните произведения.

Участието в резидентаната програма за Шанел има особено значение и стойност, тъй като тя познава в известен смисъл българската действителност, но се  надява да се докосне още  по-дълбинно  до пластовете на българската си същност.

Конър Акхърст

Практиката на Конър предимно се интересува от начините, чрез които хората заемат и контролират околната си среда, както пряката си околна среда, така и тази която остава непозната и неизвестна за тях.

Наскоро завършил фино изкуство в Лондон,  неговите интереси в областта на изкуството, придобиват формата на смели скулптури и инсталации, които според него са най-полезното средство за осмисляне на теми във връзка с използването и обитаването на пространства.

Между 2016 и 2017 г. Конър е участвал в поредица  от изложби в Лондон, както и в едномесечна резидентна програма в Мексико, през 2017г.

В момента той живее и работи между Лондон и Атина и се надява, че чрез художествената резиденция в България ще опознае не само различна култура, но и ще осмисли урбанизацията и жилищното положение в Стара Загора.

Неговата идея е да изследва отношенията ни със сградите, които обитаваме както и развитието и преустройството на Стара Загора през годините. Конър, се занимава предимно с инсталации направени от намерени материали. Избира  тематиката  на  неговият продукт, да бъде свързана с разнищването на понятието „дом“, тьй като Къщата на Архитекта в един аспект символизира точно това – домът на архитекта.

Изложба „Дон Кихот“: 27 септември – 30 октомври

  1. Литературен първоизточник и концепция:

400 години след създаването на най-известната творба на Мигел де Сервантес „Дон Кихот“, тя не е загубила актуалността и очарованието си и продължава да вдъхновява съвременни творци от всички жанрове. Впечатлени от широкия хоризонт на автора, увлечени от неговия разказ, следвайки „рицаря на печалния образ“ читателите се отправят на пътешествие през Ла Манча /Кастилия/, запознават се с живота в ренесансова Испания, проникват във вътрешния свят на централния (анти)герой Дон Кихот, който в своята многопластност и комплексност трудно може да бъде обхванат.

Дон Кихот е идеалният образ за рефлектиране на съвременното изкуство и предлага тематичния фокус на изложбата. За участие в нея са поканени много творци от различни страни, пречупили през своя поглед фигурата на Дон Кихот. Творбите им отразяват съвременния живот и култура, ролята на изкуството, себевъзприятието на твореца и социалните условия, в които той работи. Различните дисциплини влизат в диалог и създават поле за разговори и дискусии.

  1. Изложбата

Интердисциплинарна мултимедийна изложба представяща седем видео инсталации от седем интердисциплинарни артисти, всички от различни краища на света:

Карин Хорлер (Франция)

“RITTER DER GESTALT”

Видео, 15 мин., 2019

Мотивите за този филм са избрани от колекцията BILDLEXIKON. В допълнение към тях има снимки на пейзажа през прозореца и.

Както и в планираната инсталация BILDLEXIKON видеото също тематизира границата между илюзия и реалност в начина, по който възприемаме и изобразяваме пейзажи. А той говори повече за нашите копнежи и желания, отколкото за реалността.

http://www.karin-hoerler.net/

Mехди Надери (Иран)

“JADOUK”

Експериментално видео, 12 мин.

Този филм се разказва за човек, който поради идеалистичното си отношение е изолиран и смятан за луд. Разказва се от мъж, който иска да постави майката земя и време под свой контрол. Той се опитва да изведе земята от равновесие, като скача нагоре и надолу по земята.

Ана Сладетич (Хърватска)

“ПАМЕТ” 2011-2014

Поредица от видеоклипове, 2:00 (всяко)

Стените, които избрах, имаха историческо значение. Не бях толкова очарована от самото местоположение, колкото от историческия и политически контекст и влиянието на хората върху него. Запитах се как в хода на историята една стена губи своето значение като граница или

бариера. Тук стената почти се превръща в абстрактно явление, без предварително усещане за новото, преработено пространство. Визуалните петна (фротаж на хартия) предполагат, че това е нещо, „взето“ от матрицата, „запис на реалната повърхност“. Бели листове хартия

се използват като бели знамена в процеса на договаряне по отношение на границата – стената. Прехвърляйки допир върху хартия, аз не прехвърлям думи, а нещо много повече – истинската памет на място, което става абстрактно, като историята е абстрактна в нашата реалност, защото никога не можем да изпитаме реалността на миналото. Търсенето на стени, които имат абстрактни резултати, е подобно на приключенията на Дон Кихот. В своите приключения Дон Кихот се стреми към по-висша цел на човешките взаимоотношения. И е интересно как първите му книги са заградени, така че той не може да стигне до тях.’

Mохсен Хосейни (Иран)

“Ich Don Quijote”

Видео на танцов пърформанс

Mохсен Хосейни разказва в своя танцов пърформанс и видеопроекция за пътуването си през Ориента.

Кадри от пустинята Такламакан в Китай и пустинята Деще Лут в Иран, които показват твореца като Дон Кихот в търсене на истината, служат за фон на изпълнението му.

Пърформансът съчетава филма като илюзия и тялото като реалност в пространството пред зрителя.

Амир Мобед (Иран)

“DISFORMISSION”

Видео изпълнение 10 мин.

Тялото е инструмент за влизане в контакт със света и средство за възприемането му. В това лично местообитание човек изпраща и получава съобщения и генерира смисъл с другите в контекста на социалния и природния живот. От друга страна, обаче, човек създава социално разстояние, за да изясни връзката си, подобно на балон

което живо същество прави, за да запази дистанцията си от друго същество. В изпълнителната част, която продължава два цели дни, Мобед тъче разказ, в който по-късно ще бъде хванат. Този разказ, според него, е голо представяне на реалността. Търпението и упоритостта при изпълнението на „Дисформирането“ са резултат от дълги часове на фокусиране върху действията и контролиране на емоциите. Началото и краят на това базирано на процеса изпълнение всъщност нямат значение: става въпрос за разказа на Мобед и публиката го гледа в пасивност.

AHMAD RAFI (Германия)

“ПОРТРЕТ НА АКТЬОРА МАСУД РАХНАМА”

Видео – триптих, 2003-2019

Видеото показва актьора Масуд Рахнама, живеещ във Виена.

В света зад колисите, където сцената и драматичният текст са отнети, актьорът продължава да бъде актьор. В играта между реалност и илюзия границите се размиват дотолкова, че самият той не може да разпознае къде започва собствената му действителност.

Камера: Davoud Kanani

BLACK MARKET INTERNATIONAL

DON QUIJOTE 2019

Пърформанс

Jürgen Fritz (GER) и гостуващи артисти

BLACK MARKET INTERNATIONAL е група от 10 творци от 7 страни, активни от 1985 г. Провеждайки пърформанси, семинари и лекции, изграждат световна мрежа от културни дейци и артисти, ориентирана към конструктивно творческо сътрудничество.

Както подсказва името на групата, тя създава „черен пазар“. Стоките, които се разменят, са културни ценности. Обменът и договорките за стойността им са съдържанието на пърформансите. Участниците могат да изпитат компетентността и функционалността на създалата се комуникационна структура, която BLACK MARKET INTERNATIONAL описва като ментална мрежа или план за утопия на социалните отношения.

Пърформансите възникват в момента на изпълнението. Тяхната нематериалната сърцевина са всяка среща, общото познание, близостта и всички неизразими копнежи на сърцето.

Патриция Чемширова

(гост куратор  на резиденцията )

Патриция емигрира във Великобритания със своето семейство на много ранна детска възраст, но въпреки това  винаги е изпитвала силна привързаност към българската си принадлежност. Любовта и към България се подхранва и от нейните родители, които са фолклорни танцьори и неизменно поддържат българския дух и корен. Патриция споделя, че винаги е проявявала интерес към историята на родната си страна и  начините, по които съвременното българско общество се справя с тежестите по пътя на демокрацията. Наскоро завършила специалност „История на изкуството“ в Голдсмитс, Лондон. Тя вярва, че през погледа на изкуството можем да научим повече за себе си и за околната среда. Именно поради тази причина смята, че е необходимо изкуството да достига до всички кътчета на обществото ни, независимо от социално положение. Младата българка е имала възможност да  се докосне до практиката на своята професия, по време на стажа си в реномираната художествена галерия, „Serpentine Gallery“, Лондон.  Посреща с радост и вълнение  идеята, да представи съвременно изкуство на гражданите на град Стара Загора.

Съпътстващи събития:

22 септември – 19:00  / Ailia X музикален авторски проект на: Александър Леков

– 7 струнен бас, ефекти; Желязка Белчилова- вокал.

21:00 / Джазоспекция на Държавна Опера Стара Загора.

25 септември – Изложба  „Сценография за куклен театър“ Арх. Иван Цонев (1928-2017) – ПИЕРО 2019

Програмата на Къщата на Архитекта през септември е от части подкрепена от Културен календа на Община Стара Загора и НЦ „ Култура“. Основната част от дейностите в Къщата на Архитекта – отворена сцена за съвременно изкуство в архитектурен паметник на културата се инициират и обслужват без външно финансиране от екипа на независимото пространство.