ДЕН ПЪРВИ на Международен куклено-театрален фестивал за възрастни Пиеро 2019

24 септември

МАЛКА ТЕАТРАЛНА КОМПАНИЯ – ГАБРОВО, БЪЛГАРИЯ

ОСТРОВЪТ НА СЪКРОВИЩАТА V1.0

Продължителност: 50 мин.

Език: български

24.09.2019

11:00

14:00

Място: Драматичен театър – камерна сцена

Режисьор: Емил Йорданов

Сценография и 3D дизайн: Арто Чивиджиян

Авторска музика и звукова среда: Георги Стрезов и Любомир Гошев

Софтуерен инженер: Любомир Русев

Драматургия: Емил Йорданов

Участват: Александър Митев, Георги Тенев, Емил Йорданов, Десислава Йорданова, Силвия Тенева, Тигран Торосян /като гласът на Черното куче/

базиран на класическия роман на Р. Л. Стивънсън –  „Островът на съкровищата”

Първото в света куклено представление, което съчетава в себе си технологии за смесена и виртуална реалност. Научна лаборатория, с последното си изобретение – „Симулатор за мечти”. Сред публиката се намира късметлията, който пръв ще изживее мечтата си. Прескачайки между реалностите, той се озовава затворен във видео игра и единственият начин да се измъкне, е като открие легендарното съкровище на капитан Флинт и приключи играта.

По време на действието, зрителите виждат виртуалните обекти във физическото пространство благодарение на мобилно приложение и VR/AR хедсет.

Важно: Не се препоръчва за хора с фоточувствителна епилепсия и фобии!

КУКЛЕН ТЕАТЪР “LA CAPRA BALLERINA” – ВИТЕРБО, ИТАЛИЯ

https://www.facebook.com/LaCapraBallerina/

ПРЕЛЮДИИ – ПАТЕТО, СМЪРТТА И ЛАЛЕТО

Продължителност: 47 мин.

Език: английски

24.09.2019

16:00

Място: Куклен театър

Кукли, костюми и сценография: Лаура Бартоломей и Джеймс Дейвис

Режисура, видео и музикален подбор: Дамяно Привитера

Музика: Славек Кви и Слобан Макдоналд, Шостакович, Стефано Тревизи, Сауле, Гавин Бойарс, Квартет „Кронос“, Туайн Рекордер

Вдъхновен от илюстрованата книга „Патицата, Смъртта и Лалето“ на Волф Ерлбрух

Адаптация: Лаура Бартоломей и Дамяно Привитера

Участват: Лаура Бартоломей

Можем да вдъхнем живот на предмет като направим мислите си негови. Когато животът напуска някого, можем да го направим безсмъртен като направим мислите му наши собствени.

… Смъртта е мъртва.

История за страха от края на живота, за прелюдията към това неизбежно събитие, учеща ни как да бъдем смели и любопитни пътници към тази крайна дестинация.

ИЗЛОЖБА ЖИВОПИС НА СИЛВА БЪЧВАРОВА

24.09.2019 – 29.09.2019

18:00

Място: Фоайе на Държавна опера – Стара Загора

Силва Бъчварова завършва Художествена гимназия и Национална художествена академия – гр. София, специалност “Сценография”. През 1984г. специализира “Визуален театър” в Международния театрален институт в Шарлевил-Мезиер, Франция. Работи като преподавател по живопис и сценография за куклен театър в НХА – гр. София. Нейно дело е сценографията на над 120 театрални постановки в страната и чужбина. Има 30 участия в международни изложби и 26 самостоятелни такива. Силва е създала оформлението и илюстрирацията на над 70 книги, плакати и др. Носител е на множество престижни награди за сценография, сред които и ИКАР.

Изложбата живопис комбинира акрил, релефен печат, рисунка и колаж чрез специална, смесена техника.

„ДИГИТАЛНО МАСТИЛО“ – ИЗЛОЖБА С ДОБАВЕНА РЕАЛНОСТ НА ОББ

24.09.2019 – 29.09.2019

18:00

Място: Фоайе на Държавна опера – Стара Загора

Представянето на иновативната изложба „Дигитално мастило“ в Стара Загора е част от националното турне, организирано от ОББ в различни градове на страната. Шестте графики с добавена реалност оживяват пред очите на посетителите с помощта на специално мобилно приложение. Изложбата включва впечатляващи произведения на Боряна Дончева, Иван Матеев и Зоран Мише, както и специално създадената за случая картина на Златка Узунова, вдъхновена от приложението ОББ Мобайл. Добавената реалност допълва историята на всяко от произведенията и дава нови възможности за интерпретация и преживяване на изкуството. Оживяването на произведенията става възможно благодарение на усилията на Златка Узунова и Димо Чотров от „Лаборатория Виртуална и разширена реалност – София Тех Парк“, ръководени от проф. Стоян Малешков. Изложбата е съчетание на творчество и технология в общо произведение на изкуството!

ИНТЕРАКТИВНА АРХИТЕКТУРНА ИНСТАЛАЦИЯ „КОНГЛОМЕРАТ“

24.09.2019 – 29.09.2019

18:00

Място: Фоайе на Държавна опера – Стара Загора

Куратори: Огняна Серафимова, Хана Шварц и Петър Митев

„Конгломерат“ е мащабен проект, иницииран от Съюза на българските художници. Представлява интерактивен изложбен павилион с визуални решения от шест различни жанра – драматичен театър, куклен театър, опера, кино, съвременен танц, пърформативни изкуства. Сценичната реалност е достъпна с помощтта на AR (добавена реалност) и VR (виртуална реалност) технологии.

В AR частта, посетителите могат да разгледат визуални материали от 53 селектирани български представления , използвайки специално подготвено за целта мобилно устройство.

Чрез VR очилата, зрителите се „потапят” в над 10 спектакъла, сканирани специално за проекта.

ДЪРЖАВНА ОПЕРА – СТАРА ЗАГОРА, БЪЛГАРИЯ

http://www.operasz.bg/?lng=bg

ГЕТО

Продължителност: 70 мин.

Език: без думи

24.09.2019

19:30

Място: Държавна опера

Балетен спектакъл по музика Клезмер и Горан Брегович

Хореография и режисура: Марио Пиаца /Италия/

Възстановка: Людовик Парти /Франция/

Сценография: Тодор Демеров

Костюми: Мария Христова

Помощник режисьор: Пенка Александрова

Солисти: Анелия Димитрова, Паскуале Казели, Томоки Ишиго, Ромина Славова и др.; Балет на Държавна опера -Стара Загора

Със специалното участие на Офелия Христова /сопран/ и Румен Какамъков /соло цигулка/

“Гето” е уникален танцов спектакъл за гоненията на евреите. Редува лирични моменти и свирепи, освобождаващи ритми под звуците на клезмер-музика, Горан Брегович, ромското “Джамале” и унгарския плач на цигулки.

Има различни видове гета – свързани с религия, раса и етническа принадлежност; гета на елита; гета на собствената интелектуалност и емоционалност; виртуални гета… Гетото не е място, то е въпрос на душевна нагласа и преодоляването му е свързано със състояние на духа.