ДЕН ВТОРИ на Международен куклено-театрален фестивал за възрастни Пиеро 2019

25 септември

МАЛКО ТЕАТРО – БУДАПЕЩА, УНГАРИЯ И ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР – СЛИВЕН, БЪЛГАРИЯ

http://www.malkoteatro.hu/

ЦЪФНАЛИ ОЧИ

Продължителност: 60 мин.

Език: български

25.09.2019

11:00

Място: Куклен театър

Режисура: Габриела Хаджикостова, Ищван Наги

Музика: Атила Шимон

Участват: Мария Джойкева, Никол Николова, Никол Султанова, Цветелина Николова

по романа на Радостина Ангелова „Виенски апартамент“

Спектакълът се осъществява с подкрепата на Министерство на човешките ресурси на Унгария

„Когато очите на жената цъфнат, не е на добро…  А те може никога да не цъфнат.“

Синтетичен спектакъл, съчетаващ слово, модерен танцов театър, музика и движение. Това не е класическа пиеса, написана въз основа на романа. Без да робуваме на конвенции, тук смело прекосяваме жанрови и езикови граници.

ТЕАТЪР “ЛЮБОМИР КАБАКЧИЕВ“ – КАЗАНЛЪК, БЪЛГАРИЯ

www.teatarkazanlak.com

САМОДИВА

Продължителност: 60 мин.

Език: български

25.09.2019

15:00

Място: Драматичен театър – голяма сцена

Драматизация и режисура: Мара Бонева

Хореография и режисура: Светлин Ивелинов

Сценография: Иван Бояджиев

Музикална адаптация: Милен Ямаков

Участват: Сава Драгнев, Беатрис Благоева, Ивелина Павлова, Кристина Топалова, Мара Бонева, Петър Петров, Светлана Бургазова

Самодивите са едни от най-забележителните герои в българското народно творчество. Те олицетворяват мечтите на мъжете, могат да ги унищожат или издигнат до Бога.

„Самодива“ е вълшебен разказ за любовта и трудностите по пътя към намирането й. Магическо съчетание между музика, танц и театър!

Премиера на книга „Истории за часовник, кукли и липов чай (60 години Държавен куклен театър – Стара Загора)

25.09.2019

16:30

Място: Къщата на  арх. Димов

Предложение, подкрепа и съдействие: Дарин Петков, Татяна Калчева, Мариела Кралева

Работен екип: Светла Бенева, Катерина Георгиева, Кети Бинкова

Книгата „Истории за часовник, кукли и липов чай” е посветена на ДКТ – Стара Загора и неговия 60 годишен юбилей. Тя си поставя за цел да отрази творческия път, по който са тръгнали в началото и продължили няколко поколения кукленици. Предлага сериозен, но и игрив поглед към огромния по обем материал, съдържащ репертоар, съобщения, отзиви и рецензии в местния и централен периодичен печат, в специализирани издания, лични и държавни архиви, многобройни плакати, програми, афиши, снимки от представления и гастроли. Книгата проследява хронологично репертоарните заглавия и творческите състави, представя исторически анализ на професионалния процес от проф. Славчо Маленов и информация за получени награди, участия в театрални събития, фестивали и пътувания в чужбина. Отделен блок е посветен на фестивала „Пиеро” и на провежданите тематични Творчески лаборатории с международно участие. Споделени са и мнения на творци с личен принос за професионалните достижения. „Липов чай” е предназначен за отмора от многобройната информация и за радост на очите в морето от снимки, плакати и цветове. „Часовникът” – една забележителна атракция на сградата на Кукления театър, логично заема мястото на началната корица, за да напомня – тик – так – 60-так!

 

ИЗЛОЖБА „СЦЕНОГРАФИЯ ЗА КУКЛЕН ТЕАТЪР“ АРХ. ИВАН ЦОНЕВ (1928-2017)

25.09.2019 – 29.09.2019

16:30

Място: Къщата на  арх. Димов

Арх. Иван Цонев е роден на 28 юни 1928г. в Шумен. Завършва с отличие “архитектура” през 1954г. и е назначен за архитект на града. Идеите му не срещат одобрение от тогавашното партийно ръководство и той намира реализация в друго изкуство – сценографията. Освен че е сред основателите на кукления театър в Шумен, той създава и редица постановки там, а в периода 1993-1995 е негов директор и художествен ръководител. Творческият път на Цонев като сценограф е свързан с развитието на два от най-големите куклени театри у нас – ДКТ Варна и ЦКТ София. Той е изключително активен и дееспособен творец, един от главните представители на модерността в българския куклен театър. През 1962г., арх. Иван Цонев, Атанас Илков и Николина Георгиева разкриват специалност „Куклен театър” във ВИТИЗ, с което полагат основите на висшето образование за куклен театър у нас. В артистичната си кариера е сценограф на над 250 продукции на територията на страната и чужбина. Има осъществени 49 турнета в Германия, Полша, Русия, Чехословакия, Великобритания и др. Негови продукции са излъчвани по телевизията в България, Полша, Югославия и Германия. Отличен е с многобройни награди – от национални прегледи, Златният делфин, Съюза на българските художници, на фестивала в Единбург и др. Имал е 9 самостоятелни и 4 колективни изложби. Негови творби са притежание на частни колекции в Англия, Полша, Гърция, САЩ, Германия, Швейцария и Франция.

Големият творец ни напусна на 24 Февруари 2017г. като остави в наследство огромен личен архив. Името му се помни и ще се помни от поколенията творци на българското куклено-театрално изкуство, като Големият майстор, Маестрото арх. Иван Цонев.

ТЕАТЪР “ANGELES DE TRAPO” – МАЛАГА, ИСПАНИЯ

http://angelesdetrapo.com/home.html

ГРЕШКА 404

Продължителност: 50 мин.

Език: без думи

25.09.2019

17:30

Място: Куклен театър

Идея: Вагнер Галло

Режисура: Вагнер Галло

Помощник-режисьор: Хулио Галло

Кукловод: Вагнер Галло

Кукломайстор: Антонио Мартин

Дизайн костюми: Йоланда Аталла

Аудиовизуална продукция: Вагнер Галло

Сценография: Вагнер Галло

Редактор/езиков консултант: Сара Паредес

Музика: Кевин Маклауд

„Грешка 404“ е спектакъл без думи, адресиран към публиката, използваща все по-често нови технологии. Такъв е и Стив – средностатистическо, младо момче с простичък, обикновен живот, абсолютно потопено в свят, пълен с електронни устройства.

НО ТЕАТЪР “ЯМАМОТО” – ОСАКА, ЯПОНИЯ

http://noh-theater.com/

HAGOROMO (КРИЛАТИТЕ ОДЕЖДИ) И TSUCHIGUMO (ЗЕМНИЯТ ПАЯК)

Продължителност: 80 мин. с 10 мин. антракт

Език: японски

25.09.2019

19:00

Място: Държавна опера

Водещ актьор: Акихиро Ямамото

Участват актьорите: Фумихиса Оониши, Мотохару Йошии, Мотонори Умевака, Казуо Имамура, Масанори Иноучи, Рьоичи Аримацу, Таичиро Номура, Кадзуко Маеда, Такаясу Андоо, Йошитеру Танигучи, Юки Касада, Йошиаки Ямамото

Музиканти: Ацуши Сайто, Томохиде Фурута, Нориюки Мория, Тоору Танака

Режисьор-осветители: Такаюки Фуджимото, Рьоя Фудетани

Сценичен режисьор: Коичиро Фуруя

“Hagoromo” (Крилатите одежди)

Една пролетна утрин, рибарят Хакурьо излиза на риболов и забелязва сред клоните на бор – чудни одежди. Той решава да ги вземе и да ги превърне в семeйно богатство, но внезапно пред него се появява чудно красиво момиче. Тя му казва, че е небесна девойка, служеща в Лунния дворец и моли Хакурьо да ѝ върне дрехите, без които не би могла да се прибере на небето. Рибарят отначало отказва, но трогнат от сълзите ѝ, обещава да ги върне ако тя изпълни пред него един небесен танц…

“Tsuchigumo” (Земният паяк)

Великият войн Райко е болен от незнайна и тежка болест. Една нощ непознат монах се вмъква в стаята му, но се оказва, че това е демонът-паяк Цучи-гумо, който е отговорен и за страданията му. След кратка схватка, Райко ранява Цучи-гумо, но чудовището успява да избяга. Хитори-муша – верният оръженосец на Райко, бива изпратен да проследи демона и да го унищожи. Кървавите дири отвеждат Хитори-муша и дружината му до древна, каменна могила…

ВИКТОР ТОТ – БУДАПЕЩА, УНГАРИЯ

http://tothviktor.hu/en/

МОЯТ ДОМ

Соло концерт със саксофон и визуални ефекти

Продължителност: 70 мин.

Език: английски

25.09.2019

21:00

Място: Регионална библиотека „Захарий Княжески“

Уникално концертно преживяване от многократния носител на награда „Джаз музикант на годината“ – Виктор Тот. Концертът е необикновено пътуване към настоящия момент, през жанрове и истории, на крилете на импровизации.

Тази година Виктор издава 7-мия си студиен албум, наречен LAMU. Негови записи получават наградата „Джаз парче на годината“. Той представя спектакли и води семинари по цял свят, от Индия до САЩ. Виктор говори, свири и проповядва свобода