Специални награди на Маестра Веселина Кацарова за четири млади оперни певици

Четири участници в Майсторския клас на Маестра Веселина Кацарова получиха нейната специална награда – участие в спектакъл от Сезон 2019/2020 г. на Държавна опера-Стара Загора в края на Гала-концерта снощи в Операта. Това са Симона Кодева, Елена Петрова, Сара Чае от Южна Корея и Сандра Лис Картахена от Колумбия.

„ Благодаря ви, че сега виждам повече хора в залата на концерт, в който се изявява бъдещето на оперните певци по света и в България като част от този свят. Изключително съм развълнувана от тази вечер и се радвам, че това изкуство, операта, продължава да живее.“ – каза пред пълната зала Веселина Кацарова. Тя благодари и на музикантите от оркестъра и на диригента Владимир Бошнаков. „Две са певиците, които ме разплакаха в този Майсторски клас и това са Елена Петрова и Сандра Лис Картахена. Бог да ги пази!“ – сподели емоционално Маестра Кацарова.

Елена Петрова е позната на Старозагорската публика от 2016 г. с участията си в спектаклите на Старозагорска опера на „Хубавата Елена“ от Жак Офенбах, „Бохеми“ от Дж.Пучини /Мюзета/, „Парижки живот“ от Жак Офенбах, „Царицата на чардаша“ от Имре Калман, камерната опера „Пламъци в платната на нощта“ от Гиоргос Минас и др.

„Да имаш Веселина Кацарова за артистичен директор е като един огромен билборд с рекламата на Старозагорска опера и Стара Загора пред всеки един от най-големите театри по света. Искам да изразя своето дълбоко възхищение от този страхотен Майсторски клас! Благодаря на всички вас в залата. Операта е приятно място, операта е жива. Операта, като книгата, ни кара да мислим, да сме щастливи и да вървим напред, да можем да се себеизразяваме.“ – бяха думите на директора на Държавна опера-Стара Загора, казани от сцената снощи.

Ето и останалите участници в Майсторския клас, които се изявиха в концерта в Операта: Мария Петрова, Илкер Ийт Гюл /Турция/, Хрисо Макариу /Кипър/, Веселина Андреева /България/,  Анна Матиевская /Полша/, Людмила Игнатова /Италия/, Денис Осокменлер /Турция/, Йоана Кадийска /България/,  Илкин Алпей /Турция/, Тереcа Карчър /Испания/,  Момоки Тсуи /Япония/, Вихра Смилкова /България/, Мириам Фаслер /Швейцария/, Жунко Абе /Япония/, Йоанна Койранен /Финландия/, Кристиян Христов /България/.

Всички участници в края на концерта заедно изпяха Баркарола Belle nuit, ô nuit d’amour… от 2-ро действие на операта  „Хофманови разкази” от Жак Офенбах.

Уляна Кьосева

Снимки Рад Димитров за Държавна опера-Стара Загора