Специална програма дава началото на новата артистична зона в Стара Загора

„АРТистично на улицата“ е надсловът на първата по рода си творческа програма в Стара Загора през септември. Това е и символичното начало на новата арт зона в града, около отсечката на централната улица „Сава Силов“.

Пълната програма вижте по-надолу

Творческата отсечка включва родната къща на поета Веселин Ханчев и още няколко знакови за града сгради, в които от години се случват културни събития. Там са и Кукленият театър, катедралният храм „Св. Николай“, отколешното поетично кафене на града и още много други емблематични за града места.

Зад новия творчески квартал стои Творческият колектив „На улицата“, създаден от група активни в сферата на изкуството, културата и обществения живот старозагорци, заедно с Държавния куклен театър, Къщата на Архитект Христо Димов и ССИК „Различният поглед“, Държавната опера, Dolap.bg и др. Зад събитието седят още Община Стара Загора и Старозагорската света митрополия, комплекс „Уникато“, бистро „Пегас“, Националния фонд „Култура“.

Благодарение на усилията на творческия колектив, Общината и собственици, наскоро започна и разчистване на къщата на поета Веселин Ханчев. От десетилетия къщата пустее и е застрашена от заличаване.

Първото събитие от септемврийската програма е на 12 септември – улична изложба с фотоси на старозагорски актьори с помощта на Българската национална филмотека. За събитието, което започва в 18 ч. в популярната старозагорска градинка Пингвините, идва и директорът на БНФ Антония Ковачева. Тя ще открие изложбата заедно с ръководството на Общината. Ще свири военният оркестър. Младите от „Розов свят“ ще изпеят интерпретации на българска филмова музика.

На 20 септември в 20 ч. ще има ДЖАЗ В ПЕГАС. „Пегас“ е наследникът на култовото писателско кафе. На 21 септември мястото ще приеме и рок концерт – отново в 20 ч.

Кулминацията на събитията е на 22-ри септември, когато съкварталците ще се съберат, за да отбележат три в едно – празник на артистичния квартал, световния ден без автомобили и – разбира се – годишнината от обявяването на българската независимост.

Сутринта има и детско представление на Държавния куклен театър, а същинският Празник на улицата започва по обяд с водосвет пред комплекс „Уникато“ и празнична обща трапеза на живеещите и работещите на улицата „Сава Силов“. В 17.00 ч. идват Спомени от „Клуба на писателя“ – отново в „Пегас“ Росица Ранчева и Таньо Клисуров ще разказват за поетичната памет на града. В 19.00 ч. в „Къщата на Архитекта“ ще има концерти, а в 21.00 ч. – Държавна операта ще направи своята популярна Джазоспекция. През целия ден ще има съпътстваща програма.  

Улица „Сава Силов“ събира и много други събития през септември. През целия месец ще върви АРТ Пулс – международна резидентна програма в „Къщата на Архитекта“. На 14 септември е и семинарът TEDхСтара Загора – в Държавния куклен театър. Прочутият Международен куклен театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ е от 24 до 29 септември, а на 27 септември в Къщата на Архитекта е и старозагорската Нощ на изкуствата

  АРТистично на улицата (възможни са и промени, които ще бъдат оповестени)

 12 СЕПТЕМВРИ, ЧЕТВЪРТЪК

 Изложба на фотографии „Памет от архивите на Българската национална филмотека: 24 кадъра на улицата – няколко старозагорци в българското кино“ и концерт на военния духов оркестър и квартет „Розов свят“.

 Начало: 18.00 на Пингвините.

 Събитието се осъществява с подкрепата на Община Стара Загора, Българската национална филмотека и Първан Симеонов.

 20 СЕПТЕМВРИ, ПЕТЪК

 ДЖАЗ В ПЕГАС с участието на: Павел Цонев – пиано; Цветелина Петрова – вокал; Дона Мосто – вокал.

 Изпълнение на две талантливи ученички от НУМСИ „Христина Морфова“ .

 Начало: 20:00 часа в „Пегас“.

 21 СЕПТЕМВРИ, СЪБОТА

Акустичен рок концерт на група Affection

 Начало: 20:00 часа в „Пегас“.

 НЕДЕЛЯ, 22 СЕПТЕМВРИ

 Сутрешна литургия в храм „Св. Николай Чудотворец“

 11.00 ч. – „Банда бацили“ – спектакъл за деца в Държавен куклен театър Стара Загора

 12.30 ч. . – „Празник на улицата“- водосвет пред комплекс „Уникато“ и празнична обща трапеза на живущите и работещите на ул. Сава Силов

 17.00 ч – Спомени от „Клуба на писателя“ в „Пегас“ – разказват Росица Ранчева и Таньо Клисуров

 19.00 ч. – Ailia X – музикален проект на: Александър Леков – 7-струнен бас; Желязка Белчилова – вокал. 

Място: „Къщата на Архитекта“ Концертът се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

 21.00 ч. – Джазоспекция на Държавна опера – Стара Загора. 

Място: „Къщата на Архитекта“.

 Съпътстваща програма през целия ден:

– Изложба на ателието по иконопис към храм „Света Троица“

– Детски пленер на Центъра за подкрепа на личностно развитие

– изложба с фотографии на къщата на арх. Мара Георгиева /комплекс „Уникато“/

– представяне на приказки-игри за деца на писателя Никола Райков;

 6 СЕПТЕМВРИ – 27 СЕПТЕМВРИ

АРТ Пулс – международна резидентна програма в „Къщата на Архитекта“. Осъществява се с подкрепата на Община Стара Загора и Национален фонд „Култура“

 14 СЕПТЕМВРИ – TEDхСтара Загора.

Начало: 9.30 в Държавен куклен театър.

 24 – 29 СЕПТЕМВРИ

Международен куклен театрален фестивал за възрастни „Пиеро“.

Място: Държавен куклен театър. /По отделна програма/

 27 СЕПТЕМВРИ: НОЩ НА ИЗКУСТВАТА В СТАРА ЗАГОРА

 Къщата на Архитекта:

 Изложба на участниците в „Арт ПУЛС – резидентна платформа за изкуство“. Те ще представят чрез интерактивно изложение процеса от резидентното си творчесто в „Къщата на Архитекта“.

 Изложбата и резидентната програма се осъществява с подкрепата на Община Стара Загора и Национален фонд „Култура“.