„Офицер и шпионин“ – най-новият филм на Роман Полански идва и в Стара Загора

Откриват „Синелибри“ с новия филм на Полански, в Стара Загора – на 20 октомври

Около месец след като бе приет с овации във Венеция, „Офицер и шпионин“ – най-новият филм на Роман Полански – ще открие в столицата петото издание на кино-литературния фестивал „Синелибри“.  Филмът ще може да бъде гледан и в Стара Загора на 20 октомври. Градът ни също се включва в програмата на престижния международен фестивал.

Под мотото „Пето измерение“ на 5 октомври в зала 1 на НДК прожекцията на историческия трилър ще бъде комбиниран с акустичен пърформанс на Мила Робърт. Полански няма да присъства на събитието в София, както направи и на премиерата на филма в рамките на 76-ото издание на кинофестивала във Венеция. Там обаче режисьорът отново успя да разбуни духовете, като поляризира не само публиката, но и журито – председателката му Лукресия Мартел отказа да присъства на официалната вечеря в чест на „Офицер и шпионин“, появиха се и искания от феминистки организации продукцията да не бъде допускана до конкурсната програма. Въпреки това, филмът остава в състезанието за „Златен лъв“.

Последната продукция на низвергнатия в Америка творец разказва за скандалната „Афера Драйфус“ от 1894 г. Действието се развива в Париж през 1895 г., когато, несправедливо обвинен в предателство, младият еврейски офицер Алфред Драйфус е осъден на доживотен затвор на Дяволския остров и е разжалван публично пред огромна тълпа.

Заинтригуван от лова на вещици, тайните трибунали, неуправляемите разузнавателни агенции, съдбата на доносници, писателят Робърт Харис ги пресъздава в романа си, превърнал се в бестселър. Книгата, излязла през 2013-а, на 27 септември ще се появи и на български език от „Колибри“.

Това е втори съвместен проект на Полански и Харис – режисьорът вече адаптира за големия екран „Писател в сянка“ (2010). „Офицер и шпионин“ е вдъхновен не толкова от новата вълна на антисемитизъм, надигаща се в Европа, колкото от преките паралели със съдбата на Полански – „Аз знам от личен опит какво е преследване“, както твърди самият той. На екрана ще видим Жан Дюжарден („Артистът”), Луи Гарел („Изключителният Годар”), Матю Алмарик („Скафандърът и пеперудата”) и Еманюел Сене („Венера в кожи”).

Програмата на Синелибри 2019 в Стара Загора:

на 13 октомври 2019 г. (неделя) в залата на библиотеката, първи етаж

16:00 ч. – Загадката Анри Пик, Франция, 100 мин.

18:30 ч. – Казандзакис, Гърция, 120 мин.

20 октомври 2019 г. (неделя) в залата на библиотеката, първи етаж

16:00 ч. – Брит-Мари беше тук, Швеция, 100 мин.

18:30 ч. – Офицер и шпионин, Франция, 126 мин.

Петдесет години от кацането на Луната, 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи, 250 години от рождението на естествоизпитателя и пътешественик Александър фон Хумболт и 120 години от рождението на Хорхе Луис Борхес ще отбележи от 5 до 20 октомври кино-литературният фестивал „Синелибри“. Тази година изданието ще се проведе в София, Пловдив, Варна, Бургас, Габрово, Велико Търново и Стара Загора под мотото „Петото измерение“.

Петдесет филма ще бъдат представени в рамките на фестивала – завладяващи адаптации на литературни творби, създадени през последните две години, биографични драми за прочути артисти, анимационни филми по книги, нови интерпретации на класически произведения и специално селектирани документални филми. Организаторите загатват и за заглавие на Стенли Кубрик, но не разкриват детайли.

Сред акцентите тази година е конкурсът за късометражни филми „CineLibri Short Movie Official Competition“ с награден фонд, който протича паралелно с фестивала. Селекцията тепърва предстои. Най-сполучливите филми ще бъдат показани на 20 октомври в кино „Люмиер Лидл“.

Нововъведение тази година е международният уъркшоп на тема „Изкуството на адаптирания сценарий“ с участието на сценаристката Линда Сийгър, литературния агент Джулиан Фрийдмма и българския продуцент, сценарист и режисьор Димитър Коцев – Шошо. Уъркшопът ще се проведе изцяло на английски език, тъй като се очаква международен интерес.