820 вазовци започват новата учебна година в реновирана сграда

820 ученици и техните учители ще започнат новата 178 -ма учебна година на Средно училище „Иван Вазов“ Стара Загора в напълно реновирана сграда. След близо година основен ремонт външната фасада е решена многоцветно и естетски. Стаите, коридорите и кабинетите са в отлично състояние. Старият паркет е напълно запазен. Обзавеждането е старото, но то всъщност е ново, съвременно и функционално.

„Със строителите заедно се опитахме това, което е ново и хубаво, да бъде запазено, за да може парите да се пренасочат в други посоки за преобразуване на стаи, за повече материална база за учениците, сподели директорът Динко Цвятков. – Строителите се постараха и аз съм изключително доволен от ремонта, защото всичко беше съвместно, съгласувано и направено в полза на учениците. Не е за вярване, но постигнахме невероятен синхрон между нас и старозагорските строителни фирми с управители Никола Николов, Калин Русев и Пенчо Пенев.

Не е малко и направеното през лятото, за да може от 16 септември 2019 г. първият учебен ден да започне нормално. Връщането ни в сградата и подреждането й направихме със собствени ресурси с помощ на родители, учители и ученици. Спазваме принципа, че хубавите неща се случват с усилията на всички заедно“, каза г-н Цвятков. Той сподели и дадената дума от градоначалника Живко Тодоров да се асфалтира дворът и да се създадат още по-добри условия на децата, за да спортуват и се занимават.

„Идеята ни е да имаме богата инфраструктура, която да бъде единствено в полза на децата. Защото всичко правим за тях“, категоричен е Динко Цвятков.

Новоприетите ученици ще изучават традиционно засилено софтуерни и хардуерни науки. Налице е ново съвременно оборудване за тях, което се разширява постоянно. Продължава тенденцията на развитие СУ „Иван Вазов“ да бъде оборудвано технологично училище, в което да работят професионалисти в полза на учениците. Това е избраният път, който се следва максимално.

„Успешно приключи ремонтът на ОУ „Веселин Ханчев“. Довършителни работи има само по дворното пространство. На 16 септември 2019 г. няма проблем да бъде открита новата учебна година във всички училища на община Стара Загора“, заяви пред Dolap.bg зам.кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова.

Започва ремонт на двете професионални гимназии – по електротехника „Г.С.Раковски“ и ПГСАГ „Лубор Байер“. Проектите се финансират от Министерство на образованието и науката. Гимназията по строителство ще обитава сградата на ПГ по механотехника и транспорт „Н.Й.Вапцаров“, а ПГ по електротехника ще се разположи в общежитието си и в учебните помещения.

В СУ „Железник“ все още не е приключил ремонтът на сградата за столово хранене и спортните площадки не са благоустроени изцяло. Не е готово и новото тяло за яслените групи на ДГ No 58 „Звездица“ в кв. „Железник“.

Росица Ранчева