Мъглиж празнува 50-годишнина като град

На 1 септември 2019 г. с общоградско тържество бунтовен Мъглиж чества 50 години от обявяването му за град. Черешово топче обяви финала на четиридневната празнична програма в балканския град.
Десетки
граждани се събраха в центъра на Мъглиж, за да присъстват на изложба, панаир на занаятите и концерт. Гост беше зам.-председателят на парламента Емил Христов.

Водосвет за здраве отслужи Старозагорският митрополит Киприан.

Мъглиж е древно селище, чието будно население и силни хора са запазили вярата и традициите си през годините, отбеляза в словото си кметът Господин Господинов.

Художници от седем страни, участници в осмото издание на международен пленер „Мъглиж 2019”, подредиха изложба пред кметството. Сред тях бяха майстори на четката от Русия, Турция, Сърбия, Казахстан, Молдова и Канада, както и от нашата страна. За втора поредна година в планинския град рисува и режисьорът Максим Генчев, който определя Мъглиж като мистично и красиво място.

Творци от общината, майстори от цялата страна, както и 20 ученици от лятното художествено училище подредиха свои творби на панаира на занаятите. Организатори бяха Сдружение „Творецъ” и Община Мъглиж.

Д-р Румяна Лечева, БТА