Празници на изкуствата Аполония за 35-ти път в Созопол

Тази година Празниците на изкуствата Аполония отбелязват своето юбилейно 35-о издание. Организаторите отново са заложили на нов облик, разнообразна програма и за пореден път ще представят творчеството както на млади таланти в областта на изкуството, така и на вече утвърдени и добре познати артисти.

Тазгодишното издание на Празниците на изкуствата Аполония за пръв път ще бъде открито от уникалният Балет Арабеск. Представителите на утвърдилата се като най-престижна съвременна танцова трупа в България са подготвили специална програма за участието си на морската сцена. Спектакълът на танцьорите ще бъде посветен на скоро отбелязаната 50-годишнина от създаването на балета, както и на 35-ото юбилейно издание на Фестивала.

Специален акцент в програмата на Аполония 2019 ще бъде отбелязването на 75-ата годишнина на рок легендата Кирил Маричков. С празничен концерт супергрупата „Фондацията“ ще завладее за пореден път сърцата на публиката. Събитието ще се състои на 6 септември на сцената на Амфитеатър Аполония.

Друг акцент в програмата на Аполония 2019 е първият по рода си майсторски клас на българската оперна певица Александрина Пендачанска. Събитието ще се проведе от 25 до 30 август във ваканционно селище Санта Марина. Майсторският клас е подходящ за оперни изпълнители от страната и чужбина на възраст от 18 до 35 години. Всеки одобрен кандидат ще работи по един академичен час на ден с Александрина Пендачанска. Всички активни участници не само ще получат диплома за успешно приключване на Майсторския клас, но ще имат възможност и да се включат в официалния концерт на оперната прима на 30 август в Созопол.

Носителите на редица награди Ангел Станков и Йосиф Радионов, които поставиха началото на неповторимите класически концерти на Аполония през 1984 година, се завръщат на сцената на фестивала. Невероятното цигулково дуо свири заедно от 45 години. По повод отбелявзването на своя юбилей, както и годишнината на Празниците на изкуствата, изпълнителите са подготвили специална програма, с която да зарадват публиката.

По случай 35-ата си годишнина Фондация Аполония организира за първи път съвместно с НДК грандиозен концерт на известния италиански изпълнител Марио Бионди. Певецът с най-отличителния и чувствен глас в съвременната соул музика ще завладее сърцата на публиката на 18 октомври в Зала 1 на НДК, София.

Изобилие от театрални постановки, танцови и музикални изпълнения, интересни изложби и разнообразни представяния на автори и техните творения очаква посетителите на Аполония 2019. Фестивалът тази година за първи път ще събере концертите от класическата програма в цикъла „Струнните инструменти“.

Цялата програма на Аполония 2019 може да разгледате тук https://www.apollonia.bg/

Празници на изкуствата Аполония са най-големият, дългогодишен и мащабен арт фестивал в България. Негов организатор е Фондация Аполония, създадена през 1991 г. Първото издание на Фестивала се провежда през 1984 г. Ежегодно сцените на Аполония в Созопол привличат стотици артисти и хиляди любители на изкуството от България и света. Фестивалът има за цел да съхрани културните традиции, както и да подкрепи нови таланти в областта на всякакъв вид изкуства.