Музей „Литературна Стара Загора“ се пресели в новия си дом

След 30 годишно безпризорно скиталчество, най-сетне музей „Литературна Стара Загора“ се пресели окончателно в новия си дом . Той се намира на улица „Димитър Наумов“, на източния приземен етаж на сградата на Националния осигурителен институт, срещу западната фасада на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер“.

„На 27 август 2019 г. беше направено преместването на целия фонд на музей „Литературна Стара Загора“ , от една боксониера, където се помещаваше през последните 15-20 години в новото далеч по- комфортно и функционално място, съобщи за dolap.bg ресорният зам.кмет на Общината Иванка Сотирова. – Всичко е подредено в стотици кашони, със съответните етикети по периодичност, по автори и пр. Целият реквизит, който е богатство не само на музея, за града ни, но и на държавата ни, е съхранен благодарение на директора на музей Иван Матев. Посетителите ще имат възможност да видят безценни вещи на старозагорските писатели и поети, в т.ч. бюрото, стола и бастуните на Веселин Ханчев, над 100 оригинални картини и пр. и пр.

На новото място, голяма част от хартиената документация е дигитализирана и ще бъде качена на специални тъчскрийнове, за да се даде възможност на интересуващите се по даден литературен проблем или автор, за повече подробности. Голяма част от експонатите ще бъдат изложени в специално проектираните витрини. Останалата част ще бъде съхранена във фонда на отговорно пазене.

Експонирането на целия реквизит ще бъде също дълъг процес. Ще ми се той да приключи до м. октомври т.г. , но работата наистина е изключително много. Всеки експонат трябва да бъде представен по най-добрия начин. Специалисти работят по темата, но процесът има своята последователност и продължителност“, обясни г-жа Сотирова.

Успоредно с това ще се изпълняват още два проекта за оформление на уличното пространство пред музея. Вече да премахнати стоманобетоновите шестограми и се изчаква технологичното време за втвърдяване на новопоставения бетон, след което ще се подреди върху него новата настилка. Усвояването на пространството и на фасадата, за което има след обявен конкурс спечелен проект, ще е на следващ етап.

Журналистическата ни проверка на място показа, че експозиционната зала е с дължина 26 м. и широчина 5 м. Т.е. дълго тясно помещение, което е претъпкано с много красива и функционална мебелировка. Архитектурният проект е дело на арх. Татяна Радева. На първо „четене“ просто няма въздух в салона, но са възможни някакви размествания на шкафовете по другите помещения. В дъното, след залата, на която в северозападния й край има подиум, вероятно за уредника при изнасяне на беседи на посетителите, са две стайчета за уредниците.

Вляво по коридора се намира камерна зала за културно-творчески събития, а до нея – библиотека.

Вляво от официалния вход, на второ ниво, по-ниско ниво, е разположено малко кафене.

Най-странното архитектурно-творческо решение и изпълнение е помещението за съхраняване на скъпоценния фонд. То се намира извън сградата, на 40 метра на север от входа. Представлява средно голяма стая, с поставени доста паянтови стелажи и една маса, върху която ще се обработват експонатите. Няма прозорец и директно осветление. Не видях и уреди за необходимите постоянни температура и влажност. Вероятно и това ще бъде на по-следващ етап.

Тази година Музей „Литературна Стара Загора“ навършва 58 години от създаването си. Благодарение на първия му уредник – литературния критик Стоян Стаев, на следващите уредници и на сегашния директор и литературен изследовател Иван Матев, който 32 години ревностно събира и съхранява всичко свързано с литературната слава на Стара Загора, Музеят разполага с над 5000 уникални единици, златна съкровищница на човешката духовност.

Росица Ранчева