7 причини защо трябва да четем романтични романи

Нова рубрика на сайта ни, съвместно с http://www.ozone.bg

Обичате романтични романи.? И си купувате романтични романи.? Харесва ви да ги четете преди лягане, на плажа, докато пътувате в автобуса за работа? Тези романи ви отпускат, пренасят ви в други светове, карат ви да мечтаете и рисуват светове, в които  искате да живеете.
Може би хващате укорителния поглед на младежите докато избирате поредното заглавие в книжарницата. Или пък подигравателните шушукания в градския транспорт за „поредната лигава книжка“, която четете. А, да. И онова насмешливо поведение на гаджето ви, когато вижда в плажната чанта новия ви роман.

Всъщност не се самообвинявайте. От заглавието до последната корица, изглежда има причина да бъдем толкова запленени от историите в романите. Във всяка страница любителите на романтични романи намират това, което другите просто не разбират.

Както научно-фантастичните книги могат да предизвикват интерес към пътуване във времето, а заплетените загадки разкриват детектива в нас, така романтичните романи са празник на любовта, която предизвиква надежда в читателите и преподават някои ценни уроци по пътя на живота.

Романтичните романи не само изследват любовта, която често празнува женската сила и успехи. В тях има една особена и красива магия към начина, по който в тези романи са представени щастието, лоялността и любовта. Те разказват истории и предават чувствата така, както никой друг жанр не може.

Разбира се, не всички романтични романи може да имат този зашеметяващ ефект. Някои може да са прекалено сладникави, други прекалено сериозни. За жанра не може да се съди от една книга или дори пет. Отнема време, за да намерите книгата или автора, който е точно за вас. Но след като го направите, след като откриете този, който се доближава  най-много до вашите чувства, мечти и разбирания за романтика, тогава ви е спечелил завинаги.

А най-хубавото е, че една книга може да даде някои ползи, за които дори не подозираме. Ето няколко предимства от четенето на добър романтичен роман.

1. Жените в романите са често силни и независими

Това, което привлича много в сюжета на една добра романтика, е акцентът върху женската сила и способността на жената да взема решения, които водят до нейния успех в живота и любовта. Често романтичните романи са написани от жени за жени. Това е страхотно, защото се създава жанр, който разглежда открито женското удоволствие и власт. А наред с това и насърчават открита дискусия за любовта.

2. Влюбваш се в идеята за вечната любов

Литературните критици и обществото като цяло могат да бъдат доста осъдителни към жените, които се наслаждават на романтичен любовен филм или книга. Това може да е причина, поради която някои жени се срамуват извадят романтичен роман на публично място или да говорят открито за тях с колегите си. Но самият жанр се бори срещу тази стигма. Романтичните романи показват на читателите, че е повече от добре да оценяват концепцията за любовта и да инвестират реално време в мислене за него. Той признава факта, че обичта е жадувано човешко чувство и не е срамно или неудобно читателите да обсъждат по-открито в ежедневието си.

3. Учите се от грешките на героите

Четенето е като да живееш чужд живот и да го виждаш през очите на различни хора по целия свят или дори в напълно несъществуващи, далечни светове. В едно романтично пътуване през очите на измислен герой, читателите са в състояние да правят грешки и да решават проблеми около любовта, без това да има някакъв реален ефект върху ежедневието им. Тези уроци не са само приложими за следващия път, когато срещнете човека, когото харесвате, в супермаркета, но и преподават важни уроци за комуникация, лоялност и решаване на проблеми – както в личен план, така и в романтични отношения.

4. Романите дават повече свобода на въображението от филмите

Колкото и да обичате Когато Хари срещна със Сали или Наистина любов, има известна магия за това, че можете да четете романтична история и да си представите всичко в главата си, вместо да я виждате на екрана. Четенето ви позволява да си представите всеки символ по начина, по който си мечтаете, да чувате гласовете, да си представяте жестове и постъпки. Така ще може да видите по-лесно себе си като главен герой и да вникнете по-дълбоко в историята.

5. Можем да намерим романтичните истории във всеки друг жанр

Едно фантастично предимство на романтичните романи е, че съдържанието им е също толкова разнообразно, колкото и авторите. Там има книга за всички. Ако търсите романтична история във викторианската епоха, любовна история със свръхестествен обрат, романтика от модерните времена или дори нещо, свързано с викингите, за всеки има роман, който ви очаква да го вземете. Въображението се простира далеч отвъд целувките в дъжда, когато става въпрос за романтика.

6. Разбирането ни за взаимоотношенията между хората се задълбочава

Романтичните романи могат да дадат уроци за любовта между хора от всякаква възраст. Героите в романтични романи не са намерили веднага и безболезнено любовта. Всъщност, някои от най-великите романи разказват за хора, които са били влюбени много пъти, за такива, които са се борили, за да я спечелят, за страдания и неволи. Независимо дали сте на 20 или 50 години, винаги има уроци, които трябва да се научат за разбирането към другите, общуването с тях и укрепването на отношенията, които имаме с хората. Това дори се простира отвъд романтичното ниво, тъй като много романи се фокусират върху приятелството и семейния живот.

7. Понякога просто ни трябва история с щастлив край

Някои книги имат за цел да накарат читателите да се превиват от смях или да се свият под одеялото от тъга. Но литературата от всички жанрове има за цел да накара читателите да почувстват нещо. Любовните романи обикновено се правят с идеята да накарат читателите да почувстват радост, надежда и позитивност. Почти винаги можете да очаквате щастлив край, когато вземете една романтична книга. Дали това включва вашите двама любими герои, които най-накрая се събират, или главният герой, осъзнаващ, че има някой по-добър за него. Романтичните романи дават надежда за по-добрия живот преди всичко друго.

Ето и предложенията за романтични заглавия в сайта на новите ни приятели ТУК https://www.ozone.bg/knijarnica/knigi/romantichni/