„Богородична стъпка“ събра красотата на българския фолклор

На 24 август 2019 г., с водосвет за здраве, отслужен от Негово високопреосвещенство старозагорският митрополит Киприан, в съслужение със свещеници от Старозагорска епархия, официално беше открит Четиринадесетият национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“. „ Честит празник! Успех на всички участници в събора! Да пребъде нашата майка България!”, пожела архиереят.

На добър час на събора и благодарност към над 4000-те участници в него и още два пъти по толкова гости на уникалното събитие, поднесоха Цанко Атанасов, председател на Тракийско дружество „Одринска епопея“, което тази година чества своята 120-годишнина. Председателят на Централното ръководство на тракийци Красимир Премянов определи събора „Богородична стъпка“ като най-значимото събитие в културния календар на Съюза на тракийските българи. Той благодари на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров и на екипа му за съдействието през годините. „Нека да продължим борбата за българщината, за достойна и просперираща България”, призова Премянов.

Приветствен адрес беше прочетен от името на Цвета Караянчева, председател на 44-то Народно събрание на Република България. В него се казва:

„Уважаеми господин Тодоров, уважаеми жители и гости на Стара Загора, приветствам ви от сърце по повод откриването на 14 -ия Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“. Позволете ми най-искрено да ви поздравя за усилията да запазите и развиете тази родолюбива инициатива, която дава възможност на все повече хора да се докоснат до българската душевност, традиция и културно наследство. Това са все неща, с които трябва да се гордеем, да подхранваме националното си самочувствие и да обогатяваме ценностите си.

14-то издание на събора е убедителен израз на неговата стойност и значение, не само за жителите на Стара Загора, но и за цяла България. Всяка година музикалният форум печели все по-многобройни нови почитатели на песенния фолклор. Убедена съм, че те отново ще се насладят на самобитния талант и красивите изпълнения на всички участници.

Отправям към Вас, уважаеми господин Тодоров, както и към всички организатори, изпълнители и гости на фолклорния празник, искрените си пожелания за здраве, вдъхновение и много успехи. На добър час!

С уважение Цвета Караянчева“

„Добре дошли, българи! Добре дошли на това магическо и митично място! – обърна се към хилядите присъстващи зам.кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова.

Уважаеми официални лица, благодаря ви, че всяка година вие споделяте значимостта на това събитие! Съборът „Богородична стъпка” се отличава от множеството фолклорни прояви, които се организират едва ли не във всяко кътче на България. Нашият събор е специфичен с това, че първородител му е Тракийското дружество „Одринска епопея“, а негов вдъхновител и създател е Петра Мечева. Този форум съхранява най-автентичното, най-истинското и най-въздействащо самодейно изкуство. Участниците са от всички поколения и от всички краища на България, за да представят отново и отново онова, което прави България значима със своите корени и принадлежност към българския етнос.

Всички сме длъжни да подкрепяме всичко що е българско! Политиката не ни прави по-големи българи! Да живее България, да пребъде събора!”, каза при откриването на форума Иванка Сотирова.

На официалното откриване присъстваха още Емил Христов, зам.-председател на Народното събрание, депутатът от ПП ГЕРБ Радостин Танев, зам.-кметът Красимира Чахова, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, общински съветници, председатели и активисти на тракийски дружества от страната и др.

Край „Детския пленер“ и Езерото полетяха на воля излекуваните от „Зелени балкани“ керкенези.

Журито, което ще оценява изпълнителите през двата фестивални дни на двете сцени, е в състав: академик Крум Георгиев, академик Кирил Тодоров, доц. д-р Веселка Тончева и доц. д-р Валентина Райчева от Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, Христо Иванов, главен художествен ръководител на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ и Ангел Чакъров, диригент на ансамбъл „Загоре”.

Участници и гости, приятели и почитатели на българското фолклорно богатство за поредна година препълниха тучните поляни на Старозагорските минерални бани. Не мога да определя, кое е по-завладяващо, по-спиращо дъха, по-несравнимо преживяване : дали изпълненията на сцените – от малките дребосъци, които още с неукрепналите си гласчета редят песните на пра-пра-бабите си, или танците им или фамилиите с по три-четири поколения, които нагледно показват как се пази традицията; дали младите яки мъже, които не си знаят силата на хората и ръчениците или „чорбаджийската“ на старците, които все още не се дават…За мене няма по-съвършен оркестър от надсвирването на гайдите, кавалите и гъдулките…От три години една млада старозагорка Яна, събира и показва сукмани по на 100-150 години от всичките български краища. Да знаете как й светят очите от радост, че е част от тази несравнима красота…

В Селския двор – една свободна зона за показване на българско традиционно наследство преди обед шетаха и показваха усталък самодейците от НЧ „Димитър Наумов 1908“ от старозагорското село Преславен с художествен ръководител читалищният секретар Стойка Генова – Мъжката фолклорна група „Жътвари“ и Женската певческа група „Росна китка“. Повярвайте, това са съвършени артисти във всяко отношение. На всичко отгоре три-четири преславенки на място приготвяха гюзлеми…И аз хапнах от тях, и истина ви казвам, по-вкусни не съм опитвала…

Срещу Селския двор ще беше разположила кулинарна изложба „Тракийска хухня“. Отново с дегустации. Отново вкуснотии. Домакините от баните пък черпеха с ръжено кафе и билков чай.

След преславенци, двора превзеха „яворовки – сръчни и умятни“ от НЧ „Ахинора 2006“ от село Яворово. Едно предълго хоро завъртя Фолклорната танцова школа „Броеница“ при НЧ „Иванка Терзиева 1927“ в село Богомилово, с художествен ръководител Данаил Тодоров.

В двора е изложбата от автентични костюми и фотографии на Яна Ленова -Димитрова, която трябва да се види. Пак тук на децата се показват народни игри от време оно.

Утре в този двор ще се разпореждат самодейците от селата Малка Верея, Малко Кадиево , НЧ „Настроение 2013“ от Стара Загора и др.

Част от събора е Улицата на занаятите. Сложете по-голяма пачка в джоба и си отделете поне един -два часа да си напълните очите с майсторството на майсторите. Улицата се е разширила и удължила и предлага действително хубава стока. Можете и да се пазарите с майсторите, които често са великодушни.

Голямата работа за поляните и капанчетата. Изброих над 20 места -бира-скара, още толкова щандове със сладоледи, захарни изделия, царевици и пр. и пр. Абе, хубаво му е на българина да го перне пушека от печено кюфтенце или кебапче и да го отпъди с ледена „Загорка“…На събор като на събор. Музика от всякъде- от сцената, от поляните, от групички край реката и край езерото…Засвири гайда, удари тъпана и веднага се намират десетима да припнат и заситнят на хорото …

Какво още: Прекрасни изложби „Свещените места на България“ на доц. Алексей Стоев и проф. Пенка Стоева представя Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“ и Институт за космически изследвания и технологии при БАН, филиал Стара Загора. Фотографии на Елена Тилова пък са събрани в изложбата „Хубост българска“; Детски пленер по изобразително и приложно изкуство; Специални места за фотосесии. За желаещите да посетят природния феномен „Богородична стъпка“ организаторите осигуряват на всеки час безплатен превоз, който тръгва от центъра на Старозагорските бани.

Днес от 19:00 часа започва празничен концерт, посветен на 120-годишнината на Тракийското дружество „Одринска епопея“ Стара Загора. В него ще участват Фолклорен ансамбъл „Тракия“ Пловдив и Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ Стара Загора. От 21:00 часа ще е демонстрацията на нестинарски танц.

В неделя програмата започва в 9:00 часа на двете сцени, а в 16.00 часа ще бъдат обявени отличените участници в събора.

Ще бъдат връчени 50 плакети за принос в съхраняване и популяризиране на традиционната ни култура, а най-добрите колективи или индивидуални изпълнители ще бъдат отличени с Наградата на кмета на Община Стара Загора, Наградата на Тракийско дружество „Одринска епопея“, Наградата на Младежкото тракийско дружество. За пръв път тази година ще има и награди за най-младите изпълнители.

Организатори на събора са Община Стара Загора, Съюз на Тракийските дружества в България Тракийско дружество „Одринска епопея“ Стара Загора, кметството на Старозагорските бани, Общество за фолклор, Народно читалище „Христо Ботев 1952“ Старозагорски бани.

Да не пропусна да отбележа нещо много важно: Изключителен ред и порядък навсякъде. Изключителна чистота. Навсякъде те посрещат разцъфнали цветя, зеленина, упътване, информация, любезност, усмивки…Браво на домакините и на организаторите.

Росица Ранчева