80 нюанса светлина нарисува Слави Славов

На 20 август 2019 г. в зала „Лубор Байер“ в Стара Загора, първа самостоятелна изложба представи педагогът, художникът и скулпторът Слави Славов. Показани са 80 изящни рисунки и 18 мраморни малки пластики. Закъснялото събитие показва, че авторът не рисува и не моделира за изложби, а само и единствено като вътрешна необходимост.

Нетрадиционни са показаните творби. На пръв поглед, рисунките са почти еднакви- елегантни, загадъчни, предизвикателни. Всъщност художникът е търсил израза на светлината. Светлината без тъмнина не може и той я облича в някаква форма. Представени са няколко серии. Преобладават торсовете. Другите са сенки. Има и абстрактни рисунки, които отново са взаимствани от природата или от човешкото тяло. Тази светлина авторът търси и открива и у себе си.

Играта“ между светлината и тъмнината е недвусмислена метафора на доброто и злото, на красивото и грозното, на живота и смъртта. И винаги – победа на светлината.

Рисунките са направени само с туш и перо. Понякога ползва и тънкописци.

18-те пластики са подчинени също на природата и човешката фигура. Слави Славов дълбае мрамора, за да открие сърцето и светлината, която излъчва. Освен че е класически материал, мраморът може да бъде и по- груб и много фин. Самият той излъчва светлина като материал.

Пластиките са правени в продължение на 5 години.

„Първата ми среща със Слави Славов беше на Есенен салон през 2013 г. с две малки пластики от него, сподели при откриване на изложбата Милен Алагенски, председател на Представителството на старозагорските художници. – Впечатлиха ме вътрешните качества на тези работи – скромността и усърдието, с които той работи. Много често те са белег на големия талант.

Като външни белези беше майсторската работа на Слави Славов върху мрамора, до каква степен той се е научил да обработва този сравнително твърд и труден за работа материал. Той го превръща във феерия, в безкрайно движение и в игра на обеми, на светлина и тъмнина.

Същото нещо сега забелязваме и в неговите рисунки. Връзката, която правя е точно тази:Всяка линийка на тънкописеца свързвам с удар на длето. По същия начин, по който той работи своите скулптури, така работи и рисунките си. Без една конкретна линия, а с много удари на тънкописеца. Най- голямото му постижение, за което му завиждам благородно, е точно тази работа на светлина и тъмнина в рисунките му. Той умело гради обеми, без линия, само със щрихи на перото и туша“.

Слави Славов е роден , израснал и живее в град Николаево. Завършва Художествената гимназия в Казанлък при Леонид Мицев и Димитър Сотиров- преподаватели по скулптура. Продължава образованието си в гр. Дупница в Института за подготовка на учители по изобразително изкуство. Съвсем за кратко учителства в Николаево. Преди 30 години създава Школата по малка пластика към днешния Център за личностно развитие. Явно умело съчетава професията на педагог, художник и скулптор.

Под ръководството на Слави Славов в продължение на 30 години в Школата по малка пластика са се учили над 2000 деца, съобщи Искра Иванова, директор на Центъра. Носител е на наградата „Млада Загора“ за миналата година за високи постижения в областта на изкуството и културата. Изказвам огромна благодарност към таланта му, към умението му да работи с децата, както и прекрасното му отношение към всички колеги“.

„Любовта ми към глината и молива са от годините, когато бях в 6-ти клас, а сега съм на 60 г. В Николаево имаше голям завод за електропорцелан, в който имаше шамот и глина. Баща ми работеше там и веднъж ми донесе парче глина. Най-напред заедно моделирахме, после това стана мое голямо удоволствие. През годините моделирането се превърна в жизнена потребност“, сподели за dolap.bg авторът на изложбата.

Експозицията е посветена на неговата любима жена Биляна Белчева, директор на ОУ „Св.св. Кирил и Методий“, която преди две години внезапно, безвреме, напусна този свят и се пресели в по-добрия.

Изложбата ще остане до 31 август т.г.

Росица Ранчева