Художници от седем страни ще рисуват Мъглиж

Десет дни, художници от седем страни ще рисуват Мъглиж. Това обяви на пресконференция в пресклуба на БТА кметът на Общината Господин Господинов. Художниците са участници в Осмия международен пленер, който през тази година се провежда под мотото: „50 години град Мъглиж”. Това са Гайне Доброволска от Москва, Русия, Корнелия Марган, Русия, Олга Ерен, Казахстан, Надежда Крайряк, Молдова, Стоян Съргойчев от Канада и Светлин Стоев от нашата страна. За първи в пленера ще участват и четирима художници от Турция – сюреалистът Есин Кючюктатил и фоторепортерът на южната ни съседка за „Нешънъл джиографик” Ердал Есин Кючюктатил, и майсторът на абстрактното изкуство Дойчин Онташ.

Да бъдем заедно в името на изкуството”, това е идеята която ни обединява вече осма година в Мъглиж, изтъкна доц. Цветан Стоянов, преподавател в НХА. Той е един от основателите на пленера.

За втора поредна година в планинския град ще рисува и режисьорът Максим Генчев, който определя Мъглиж като мистично и красиво място. „Рисувам , когато не снимам, това е моето хоби от 6 годишен и моята ваканция в самота”, разказа режисьорът, който работи по последния си филм, посветен на Христо Ботев.

Изложбата на пленера ще бъде открита на 1 септември 2019 г. на градския площад на Мъглиж.

Д-р Румяна Лечева, БТА