Старозагорец на световен финал по математика в Токио в края на 2019

Теодор Танков е поканен да участва във финала на златните медалисти, който ще се състои от 27 до 29 декември 2019 г. в столицата на Япония. Състезанието се провежда за втори път. Миналата година беше в столицата на Индонезия Джакарта. България бе представена от Огнян Огнянов от София, който спечели сребърно отличие.

Необходимо условие за участие в състезанието е участникът да е спечелил златен медал на Тайландската или Хонг Конгската олимпиади, да изпрати заявка за участие и да получи одобрение. Старозагорецът Теодор Танков вече е одобрен за участие във финала. Пребиваването му в Токио е осигурено от организаторите.

Теодор не само спечели златен медал на TIMO през април 2019 г. на остров Пукет в Тайланд, но стана и първи подгласник на шампиона на състезанието. Той вече има има един азиатски триумф – през 2017 г. в столицата на Малайзия, където стана шампион. Тогава участието му бе финансирано от община Стара Загора, а кметът Живко Тодоров го награди с парична награда от 3000 лева.

Сега предстои още една изява на Теодор – в Токио. Там освен състезанието по математика е предвидено и обучение от световни математици, което прави участието в Токио повече от уникално.

Любомир Любенов