Световната оперната прима Веселина Кацарова се среща със съгражданите си

На 29 август 2019 г./четвъртък/ от 18:00 ч. в Международния младежки център (бившото кино „Жельо Диманов“) Стара Загора, ще се състои среща на Веселина Кацарова – световно известна оперна прима, Почетен гражданин на Стара Загора и артистичен директор на Държавна опера Стара Загора с почитатели и приятели на нейното голямо изкуство.

Веселина Кацарова е родена в Стара Загора. Започва да свири на пиано на четири годинки. След като завършва обучението си по пиано в Музикалното училище в родния град, продължава образованието си по оперно пеене в Музикалната академия при проф. Реса Колева. Още като студентка изпълнява главни роли в Националната опера.

Световната й кариера започва през 1989 г., когато сключва договор с операта в Цюрих. Там много скоро се превръща в любимка на публиката и е определена от международната преса като голямото откритие на Херберт фон Караян. През същата година печели Първа награда на Германския песенен конкурс “Neue Stimmen” в Gütersloh. Две години по-късно Кацарова прави дебюта си на фестивала в Залцбург с две матинета в Моцартеума, както и като Анио от «Милосърдието на Тит» под диригентството на сър Колин Дейвис. През есента на същата година дебютира с огромен успех и като Розина в операта „Севилският бръснар“ на Росини. С роли от опери на Моцарт и Хендел, композиторите от епохата на белканто и френски репертоар е участвала в най-големите оперни театри и фестивали: Гран Театр в Женева, Ковънт Гардън, Гран Театр Лисеу Барселона, Дойче Опера Берлин, баварската Щатсопера, Парижката национална опера, Миланската скала, Лирик опера в Чикаго, Метрополитан, операта в Сан Франциско, Театро Реал в Мадрид, фестивала в Залцбург Маджо Музикале Фиорентино, оперния фестивал «Росини» в Пезаро. Веселина Кацарова е работила с прочути диригенти като Херберт фон Караян, Николаус Харнонкурт, сър Колин Дейвис, Пинкас Щайнберг, Сейджи Озава, Даниел Баренбойм, Рикардо Мути. Волфганг Савалиш, Айвър Болтън, Владимир Федосеев и Зубин Мета. Изнасяла е концерти и рецитали навсякъде в Европа, САЩ и Япония. Записите й за RCA Red Seal са многократно награждавани.

Веселина Кацарова е носител на титлата Камерзингерин на баварската Щатсопера в Мюнхен, както и Камерзингерин във Виенската Щатсопера.

По всичко личи, че музикалният свят е в нозете на прекрасното мецо сопрано и великолепна актриса. И въпреки това, тя не забравя корените си и където и да се намира, с гордост прокламира, че се гордее че е българка и е от Стара Загора. Нещо повече. Преди три години, тя пое ангажимента на артистичен директор на Старозагорската опера. Благодарение на нея, меломаните имаха честта и удоволствието да гледат и слушат първокласни оперни певци. Нещо повече. За втора година г-жа Кацарова, именно в Стара Загора провежда Международен майсторски клас с млади оперни изпълнители. Т.е. освен че преподава своя опит, допринася името на родния град да се произнася с уважение по всички краища на света.

Срещата с Веселина Кацарова е от поредицата „Красивите лица на Стара Загора“ и е посветена на 140 години от възстановяването на града- герой. Организатор е сайтът за литература, изкуство и култура dolap.bg със съдействието на Община Стара Загора и Международен младежки център.

dolap.bg