Пети джаз фест стартира в Казанлък

От 28 август до 1-ви септември 2019 г. в рамките на традиционните за Казанлък „Празници в долината на тракийските царе“ ще се проведе петото издание на Джазовия фестивал. Събитието е с международно участие. Едновременно с това  сме  поканили и изявени изпълнители от Казанлък, свързани с тази музика.

Красимир Щерев е сред най – известните баянисти в света. Живее и работи от 20 г. във Виена и изнася концерти по всички големи световни сцени. Преподавател е в консерваторията в Мюнхен. Интересното е,че стилът на Краси не е точно джаз, но той изпълнява  експериментална музика от съвременни автори,която е твърде близко до духа на джаза. Наскоро беше на турне в Израел и след броени дни , на 28-ми август от 18.00 часа в залата на Културно-информационния център в гр. Казанлък ще изнесе концерт с младия израелски вокалист Авшалом Ариел.

Друг изявен казанлъчанин е китаристът Георги Моравски, който ще пристигне за концерт на 29-ти август. Той също живее повече от 20 г. в Мюнхен и записва за американски и германски музикални компании.

Флейтистът Борислав Ясенов е роден в Пловдив, но живее от 25 г. в Казанлък. Той е доцент, преподавател по флейта, импровизация и джаз формации в Музикалната академия в Пловдив. На 30-ти август от 18.00 часа в Художествената галерия е неговият концерт,на който ще представи своя авторска програма. 

Големите концерти се провеждат  на открита сцена, в близост до “ Тракийската гробница“. Жителите и гостите на града ще могат да видят концерт на представителен диксиленд на американските войски в Европа на 30-ти август от 21.00 часа.

Концертът на Мирослава Кацарова „Electronic dreams“ е на 29-ти август, а последният концерт е на унгарско-българската блус –  банда“ Soulfool brothers quintet“.

Въпреки,че в своя роден град съм обикновено през ваканциите, аз също ще се включа в листата на музикантите от Казанлък и ще представя на 31-ви август от 20.00 часа класическа джазова програма с името “ Old is gold“ в компанията на изтъкнати български джазмени Ангел Заберски – пиано, Михаил Йосифов -тромпет и още двама от младите пловдивски музиканти – Александър Леков – бас китара и Кристиян Желев – барабани.

Други съпътстващи музикални събития,които се провеждат на различни камерни сцени в града са : „Джаз кафе“ – 31-ви август от 17.00 часа лектория, която ще води Мирослава Кацарова в Музей на фотографията. Прожекция на музикален филм и ретроспективна изложба с фотоси от изминалите фестивали – също в Музей на фотографията – 29-ти август от 22.00 часа. Представяне книгата „Джазът в България и българите в джаза“ на джаз-критика Владо Гаджев – на 28-ми август от 18.00 часа. Традиционният джем – сешън ще бъде в съботната нощ – 31-ви август от 23.00 часа в бар „Ню Йорк пъб“.

Фестът ще завърши с концерт на дуета Петър Салчев – вокал и френският пианист Армел Дюпа от 11:00 часа в неделя  на 1-ви септември в Литературно- художествен музей „Чудомир“..

Надяваме се така подбраната програма от нас да задоволи различните музикални вкусове!

Благодарности за Община Казанлък, с чието съдействие се провежда този музикален празник. Благодарности и за всички спонсори и медийни партньори,които подкрепят събитието!

Надя ТОНЧЕВА