Виртуозният цигулар Васко Василев ще направи сефтето на новата концертна зала на Стара Загора

На 19 ноември 2019 г. в напълно реновираната концертна зала, която се намира в сградата на Областна администрация, концерт ще изнесе виртуозният цигулар Васко Василев. За съжаление всички билети са продадени още преди три месеца, два часа след обявяване на концерта.

Журналистическата ни проверка показа, че в момента се изпълняват довършителни работи по детайлите от многофункционалния културен център, който е общинска собственост. След реновирането се очаква той да се превърне в привлекателно място за провеждане на различни културни прояви, театрални представления, концерти, балове, изложби и др.

„Пусковият срок е 26 октомври 2019 г. , но се надяваме, че до края на м. септември, ако не се появят непредвидени обстоятелства, ще приключим с всички дейности и ще предадем обекта на нашите съграждани“. Това каза за медията ни Ганьо Ганев -технически ръководител, представител на „Информат“ ООД – една от фирмите, която участва в ремонта.

Според него в залата почти всичко е готово. За постигане на мултифункционалността й с общ капацитет 521 места, партерното ниво ще се оборудва със система от 214 амфитеатрални тапицирани седалки с телескопично прибиране, метални парапети, с две пътеки, с вградено LED осветление по контура на стъпалата. Тази система предлага възможност седалките да се прибират в далечния край от сцената и да се освобождава хоризонталната част на залата, за да се използва за изложения, конференции, презентации, танци, спектакли, рецитали и др. Предвиждат се още 55 подвижни места. Балконът събира 252 амфитеатрално разположени места. При наличие на зрители в инвалидни колички, първите два реда на подвижните седалки няма да се поставят, за да се освободят 11 места за трудно подвижни хора. За достъпа им до сцената ще се ползва подвижна платформа за инвалидна количка по западното стълбище при гримьорните, чрез отворената нова врата към фоайето.

Столовете и съоръженията за ползването им се изработват в Полша. Очаква се тези дни фирмата да ги достави и да започне монтирането им.

Напълно готова е сцената. Монтирани и изпитани са всички чиги, прожектори и осветителни тела. Остава само върху старото дюшеме да се накове ново, което е доставено на място. Засега само с негорима материя е облечен мостът. Поръчани са завесите, суфитите и останалото сценично облекло.

За идеалната акустика в залата е монтирана облицовка от декоративни гипсови панели за звукоразпръскване, акустични панели и цокъл от фиброциментови плоскости до 2 м височина. Конструкцията на окачения таван в залата е облечена с гипсокартон в бяло, с отражателен коефициент минимум 90% за горните ивици и перфориран гипсокартон с минерална вата за звукопоглъщане в долните ивици.

Кабините за изцяло електронно управление на звук и светлина са на втория етаж.

Отоплението е решено с два газови котли, радиатори и няколко климатика. Вентилацията е решена по най-модерен начин.

Фоайетата също са облечени с негорим материал. Гардеробът, който се намираше в южната част на първото фоайе, е изместен в източната част му част, между тоалетните и стълбището за втория етаж. На негово място ще се разгърне изложбена площ.

Фоайетата на втория етаж предлагат възможност за обособяване на информационни кътове, галерии с постоянни и временни изложби, кът за презентации и др. Съществуващите керамични пана във фоайетата са запазени и ще се реставрират. Монтирани са окачени тавани с вградени осветителни тела.

Съществуващите гримьорни са сепарирани на по-малки – за 3 до 5 души, с мивка във всяка и с топла вода. Има и по една баня с тоалетна и душ на двете нива с гримьорни. Подовете им са облечени с гранитогрес, ламиниран паркет и фаянс.

На покрива е положена топлоизолация над сцената, залата и фоайетата. Те имат изцяло нова дограма. На втория етаж е изпълнена декоративна окачена фасада от лазерно изрязана ламарина тип Кортен с шарка на българска шевица. Предвидено е художествено осветление.

Община Стара Загора обяви конкурс за проект за цялостното модернизиране и осъвременяване на салона и прилежащите помещения, който беше спечелен от авторски колектив „Новиза“ ЕООД, София, с ръководител арх. Правдомира Алексиева. Чрез обществена поръчка за изпълнител на строително-монтажните дейности е избрано ДЗЗД „АЙ ЕМ СТАРА ЗАГОРА“, с участници в обединението старозагорските фирми „Информат“ ООД и „Монтажинженеринг“ АД. Стойността на договора с дружеството е за над 3, 3 млн.лв. с ДДС, с включени 10 % непредвидени разходи. Срокът на изпълнение е 300 календарни дни, който започна да тече от датата на подписване на Протокол за откриване на строителна площадка.

Сградата на бившия Синдикален дом и концертната зала към нея е строена през 1979 г. От няколко години залата, с прилежащите помещения към нея, беше неизползваема, покривът – компрометиран, системите за отопление и вентилация не работеха, оборудването беше старо, елинсталациите и облицовките на стени и тавани не отговаряха на противопожарните норми.

Концертната зала се намира в най-оживената част на града, с уникален достъп до пешеходната зона. Тя е част от архитектурния ансамбъл на ниско двуетажно тяло и 15-етажна офис сграда. Застроената й площ е 1111.49 кв.м., а разгъната площ – 2 101, 49 кв.м.

При интензивния културен живот, който традиционно се осъществява в Стара Загора, такава модерна многофункционална зала беше крайно необходима. Специалистите определят, че тя е с много по-модерно оборудване от операта.

Росица Ранчева