Творби на Атанас Михов представят в Художествена галерия Стара Загора

На 20 август 2019 г. от 18:00 ч. Художествена галерия Стара Загора, със съдействието на Община Стара Загора, в западна зала открива изложба „Атанас Михов“(1879-1975). Събитието се посвещава на 140 години от рождението на големия български художник. Колекцията е от фондовете на Художествена галерия Стара Загора, Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия „Димитър Добрович“ Сливен, Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски“, Художествена галерия Казанлък, частни сбирки.

Атанас Михов е един от създателите на реалистичните традиции в българската пейзажна живопис. Рисува отдаден на красотата на българската природа. По време на участието си в Първата световна война пресъздава и военни сюжети.

Атанас Михов е роден на 24.09.1879 г. в Стара Загора. През 1904г. завършва живопис в Рисувалното училище, София при проф. Иван Мърквичка и проф. Ярослав Вешин. Член е на Дружество “ Съвременно изкуство “ и член-основател на Дружеството на севернобългарските художници. От 1906г. до 1932г. е учител по рисуване в Силистра, Разград, Русе и София. През 1932г. се пенсионира и се отдава на творческа дейност.

От 1904г. Михов участва в изложби на Дружество “ Съвременно изкуство “, Съюза на южнославянските художници “ Лада “, Дружество “ Родно изкуство “, Дружеството на севернобългарските художници, ОХИ. Организирал е много самостоятелни изложби в страната и чужбина.

През 1952 г. му е присъдено званието „Народен художник“

Атанас Михов умира на 22 януари 1975 година в София.

Оставя на България хиляди платна, в които талант, въображение, обич и работоспособност са намерили своята хармония. Произведения на Атанас Михов притежават Президентството, Министерският съвет, Министерството на външните работи, редица посолства на Република България в чужбина, НХГ, СГХГ, всички градски художествени галерии в страната, както и множество частни колекции в България и чужбина.

Dolap.bg