Над 400 порции курбан за здраве раздадоха ротарианци

Навръх големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица, за първа година, членовете на Ротари клуб „Берое“ Стара Загора с президент Николай Шопов, раздадоха курбан за здраве. С благословията на Старозагорския митрополит Киприан, осветен празничен курбан и парче хляб, получиха енориашите от два старозагорски храма – “Св. Паисий Хилендарски” в квартал “Зора” и „Свето Въведение Богородично“.

„Хора със щедри сърца, ротарианците заръчаха две обредни животни, разказа за медията ни Гинка Михайлова от църковното настоятелство на „Св. Паисий Хилендарски“ и майстор-правач на курбани. – Оказаха се животните толкова големи, че не можаха да се поберат в никакъв хладилник. Стефан от ресторант „Чевермето“ разфасова на порции 92 кг чисто месо. И макар, че бяхме купили за случая още един голям казан, наложи се да търсим и трети“.

Приготвянето на курбана започва в социалната кухня на църквата в Зора на зазоряване в 3 часа. Три са курбанджийките – Гинка Михайлова, Пенка Славова и Стоянка Гълъбова. Всеизвестен факт е, че да се направи хубав бистър и вкусен курбан и то в такова голямо количество, не е шега работа и не е за всеки. И както казват дамите, с Божията помощ и милостта на Светата Майка, всичко е станало както трябва“.

Литургията в храма, отслужена от отец Йордан Карагеоргиев и иподяконите, е започнала рано. След това, в присъствието на всичките 30-ина ротарианци и гостите – Таньо Брайков -председател на Общинския съвет Стара Загора, Красимир Червилов и Димитър Драчев- зам.областни управители, Николай Диков – ръководител на групата общински съветници на ГЕРБ и др., отецът е осветил курбана и хляба.

„Радвам се, че с ваша помощ тук, в един от бедните квартали на Стара Загора, ще може да се почувства радостта от големия празник, с който почитаме Майка Богородица! Днес повече от всякога е нужна човешката подкрепа, която вие давате” – благодарил отецът за жеста на ротарианци. -„Вярвам, че с помощ на всички, които днес сте тук, както и на всички енориаши, ще успеем да реализираме и друга идея -изграждане на още един храм в квартал „Зора“, който да засвидетелства уважение към историята на Стара Загора и премеждията, които е преживяла, но оцелява, заради искрената вяра на хората си“- казал отец Йордан.

По време на събитието е станало ясно, че се върви към осъществяване на още една благотворителна инициатива- създаване на ново място, което да дава подслон на нуждаещи се. То се намира в близост до храм „Свето Въведение Богородично“ в Стара Загора.

Приветствия към енориашите с благодарност към ротарианците от клуба са отправили председателят на Общинския съвет Таньо Брайков и зам.-областният управител Красимир Червилов.

“Богат е този, който дава и дарява! Радваме се, че днес сме съпричастни, участваме и с доброволния си труд за това, топла храна да стигне до около 400 наши съграждани. Когато можем, винаги ще помагаме”. Това е казал в отговор президентът на Ротари клуб “Берое” Николай Шопов.

Пременени със специални кухненски престилки, ротарианци собственоръчно за зарадвали било 200 епархиоти от квартал „Зора“ не само с курбан и хляб, но и с блага дума.

Социалната кухня към храм „Св.Паисий Хилендарски“ дава храна в неделя на 40-50 човека. Перспективата е от тази есен броят им да се увеличи на над 100 души.

Останалите 200 порции за здраве са раздадени на присъстващи в храм „Свето Въведение Богородично“.

Росица Ранчева