DiaEuro – състезание, футбол и още нещо….

През 2012 г успоредно с Европейското първенство по футбол в Украйна се провежда и състезание по мини футбол в зала за хора с диабет. Във времето то се превръща в социален проект, чиито цели са промоция на здравословния начин на живот, повишаване осведомеността на населението за същността на диабета, премахване на дискриминацията към хората с диабет.

В края на юли тази година в Киев се състоя поредното състезание,  в което за 6-ти път участва и нашият национален отбор, сформиран и изпратен от Българска Асоциация Диабет. В това уникално събитие в света до момента са участвали 21 държави. Киев бе домакин на 150 души със захарен диабет от 9 страни през миналия месец. За пореден път имах честта и удоволствието да бъда лекар на нашите състезатели!

DiaEuro помага на много диабетни асоциации  и хора с диабет да осъзнаят необходимостта и ползите от физическата активност и спорт, да споделят грижите за диабет извън националните граници. Да бъдеш част от турнира, това означава да опознаеш по-добре здравето и тялото си, да контролиш по-строго диабета си и да си със самочувстието и отговорността, че представяш родината си. Силата на духа и обединението в обща цел – борбата с диабета и премахването на стигмите, доведоха тази година на трибунита посланика на Португалия и Босна и Херцеговина. След първата шампианска титла на Боста и Херцеговина, в страната им промениха изцяло грижите за диабета – доказателство, че DiaEuro във времето става част от политическа система, насочена към разрешаване на проблема, към грижа за човека, за пълноценен и пълноправен живот.

DiaEuro – това състезание по футбол ли е или нещо друго?  Да, турнира „върви“ по всички правила на международния футбол, но победа или не – по-важното е приятелството преди и след мача, уважението към съперника, публиката и домакините. Да помогнем на съперника когато е в нужда, защото това е в полза на турнира и на голямото семейство „Диабет“.

DiaEuro и България – това са усилия, вълнения и страст под българския флаг! Това е грижа, дисциплина и отговорност, че носиш на гърдите си герба на страната. Това са нови приятелства /най-новият член на турнира бе Ирландия/, познания /как се пести пластмаса, какво се е случило в Чернобил, защо са толкова огромни паметниците от IIта Световна война, как така уж си в метрото, а се озоваваш на 105 м под морското ниво/ и самочувствие – как успяхме да „навържем“ отборите на българско хоро.

DiaEuro – и още нещо: когато лекуваме захарния диабет с ум и разум, заболяването не е бариера за постигане на мечтите, то не е средство за дискриминация на хората, то не е пречка за лъвските сърца и страстта към футбола

DiaEuro е повече от игра –това е уникална сила, събираща хората с диабет заедно, променяща живота им и вдъхновяваща света към борба със захарната болест.

Ако живеете със захарен диабет и имате страст към спорта или футбола, моля обадете се – Кирил Илиев, треньор (тел.  098 887 33 45, 08777 24 855) и отборът ще се радват, ако се включат и нови членове!

Д-р Рени Колева, ендокринолог

Д-р Рени Колева е специалист по педиатрия и детска ендокринология – детски диабет, затлъстяване, заболявания на щитовидната жлеза.

През месец декември 2015 г- д-р Рени Колева получи Наградата на общността в онлайн гласуването за Годишните награди „Добрият Самарянин“, учредени от Сдружение „Самаряни“- Стара Загора.

През кабинета на д-р Колева от 2007 година досега са минали хиляди малки пациенти, повечето от които с диабет. Лекарката създаде в Стара Загора преди години местен филиал на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет (НАДМХД), член е и на Сдружението по детска ендокринология. Повече от 10 пъти заедно с деца с диабет и родителите провежда за тях летни лагери, открива таланти, воюва за правата на пациентите си. От 2011 г. пледира пред Министерството на здравеопазването за увеличаване на броя тест-лентички за пациентите с диабет, навършили 18 години – нито деца, нито работещи възрастни. Броят на лентичките е увеличен от 150 на 500 броя месечно за пациентите с диабет тип 1. През 2016 г. година настоява с писмо до Министъра за здравеопазването за конкретни мерки за увеличаване на броя и да станат задължителни инсулиновите помпи за деца до 6 г.

Снимките са на Националния отбор по футбол за хора с диабет и с д-р Рени Колева