Нова книга представя нумизматична колекция на РИМ Стара Загора от VІ-І в. пр.Хр.

Регионален исторически музей (РИМ) – Стара Загора представи на 30. 07. 2019 г. двата си реализирани проекти: „ Да докоснеш миналото си” – 3D макет на Античен форумен комплекс на Августа Траяна – днешна Стара Загора за хора със зрителни увреждания и книгата „Нумизматична колекция на Регионален исторически музей – Стара Загора VI – I в. пр. Хр.” Проектите са реализирани с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Авторският колектив на книгата е в състав д-р Мариана Минкова от РИМ, доц. Юлия Цветкова от Софийски университет и проф. Иля Прокопов от Югозапазен университет.

Книгата е създадена изцяло върху колекцията на РИМ- Стара Загора, която се състои от всякакъв вид 2394 монети от VІ – І в. пр. Хр. Почти всички те са представени в изданието с изображения, тегло, размери и произход.

Голяма част от монетите са от Августа Траяна, тъй като градът има стратегическо значение от най-дълбока древност. Сред най-ранните от тях са от VІ -V в. пр.Хр., намерени в античния град. Според д-р Минкова това са много редки екземпляри, които се срещат единствено на територията на днешен старозагорски регион. В него има няколко открити съкровища- в района на Трояново – 252 драхми и Горно ново село -350 драхми. Другите по-малки находища са от Дъбово, Мъглиж, Рупките, Сърнево. Те са от средата на ІV в. пр.Хр., когато по тези земи е имало нашествие на македонците. Предположението е, че те са започнали да секат монети като подкуп на местните владетели. Друга хипотеза е, че монетите са от времето на похода на Антипапер срещу Мемнон. Сред тях има с изображение на лъв, на амфора, пчела, делфин, житен клас. Има монети и на Аполония Понтика. Много рядка монета е с танцуваща девойка, с изображение на грифон.

Характерни са монетите на Марония, с която е имало оживени търговски връзки. Те са с типично изображение на конче и лози. Монетите на Месамбрия от ІV-ІІІ в. са от характерния тип с шлем, с Аполон и изображение на Дионис.

По редки монети са с изображение на нимфа и орел, носещ делфин, както и с изображение на тюхе и бухал. Показани са редки монети на Ефес с изображение на пчела, символ на град Кардия.

В книгата влизат монети още на Истия от ІІІ в. с нимфа качена на галера, както и тракийски монети, които макар и рядко се срещат с характерното конче, житния клас и орел.

Представени са монетни съкровища от Могилово и Ново село с близо 400 монети. Сред тях има няколко екземпляра на Лариса, на Антиох І и др. Има имитации на монети на Александър Велики. Съкровището от село Найденово е с 35 монети на Тасос с Дионис с бръшляновия венец, редки сребърни монети от село Бенковски, от село Медово , Братя Кунчеви, Оряховица и др.

Книгата с обем 300 страници и тираж 300 бр. е издадена на английски език. Тя е предназначена за тесни специалисти и най-вече за научната общественост и ще присъства във всички големи световни библиотеки. Без преувеличение, изданието представлява лицето на Старозагорския исторически музей.

Представените монети в книгата са качени в електронен вариант на сайта на РИМ с цветни изображения.

Росица Ранчева