Среща с оперната прима Веселина Кацарова по проект „Красивите лица на Стара Загора“

Среща с оперната прима Веселина Кацарова по проект  „Красивите лица на Стара Загора“

Послучай 140-годишнината от възстановяването на Стара Загора ДОЛАП.БГ  със съдействието на Община Стара Загора и Международен младежки център организира поредица от срещи-разговори с видни земляци под надслов

„КРАСИВИТЕ ЛИЦА НА СТАРА ЗАГОРА“

Целта е младите хора в неформална обстановка да се срещнат и разговарят с изтъкнати специалисти от различен социален и професионален спектър, както и от сферата на духовността,  достигнали високо ниво на реализация и в същото време, останали верни и предани на родния град и на общността, за която допринасят максимално според възможностите си.

Срещите се провеждат веднъж месечно от 18:00 ч. в залата на Международния младежки център и са открити за всички граждани.

 Срещата със световноизвестната оперна прима, артистичен директор на Държавна опера-Стара Загора и Почетен гражданин на Стара Загора  Веселина ,ще бъде на 29 август /четвъртък/ от 18 часа в Международния младежки център.

Досега бяха реализирани няколко събития по проект „Красивите лица на Стара Загора”

През м. март 2019 г. – с Първан Симеонов – изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл болкан“

м. април 2019 г. – Негово високо преосвещенство старозагорския митрополит Киприан

м. юни 2019 г. – Антон Хекимян, журналист, водещ на предаването „Тази сутрин“ по БТВ

м. юни  2019 г.  – проф. Минко Балкански, Почетен гражданин на Стара Загора, дарител в национален и регионален мащаб, създател на Международен научно-образователен център за ученици и студенти в старозагорското село Оряховица.

Предстоят и следните срещи:

м. октомври 2019 г. (31-ви) Любомир Любенов, математик, основател и ръководител на Международната олимпиада за ученици „Математика без граници“, координатор за България на всички олимпиади в Азия.

м. ноември 2019 г. (28-ми)  доц. д-р Алексей Стоев – учен от голяма величина, директор на Центъра за слънчево-космически изследвания и дългогодишен директор на НАОП „Юрий Гагарин“, пещерняк и изследовател.

м. декември 2019 г.(19-ти) д-р Райчо Гънчев – създател на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-тур“, автор на исторически романи, на сценарии за филми и сам участник в тях.

Поради чрезвичайни обстоятелства, възможно е промяна на датите, за което предварително ще бъде съобщено.

Срещите са широко достъпни за всички желаещи граждани.

Заповядайте на 29 август /четвъртък/ от 18 часа в Международен младежки център на срещата с Веселина Кацарова.

ВЕСЕЛИНА КАЦАРОВА – биография

Веселина Кацарова е родена в Стара Загора. Започва да свири на пиано на четири годинки. След като завършва обучението си по пиано в Музикалното училище в родния град, започва уроци по пеене в Музикалната академия при Реса Колева. Още като студентка изпълнява главни роли в Националната опера. През 1989 сключва договор с операта в Цюрих, където много скоро се превръща в любимка на публиката и е определена от международната преса като голямо откритие. През същата година печели Първа награда на Германския песенен конкурс “Neue Stimmen” в Gütersloh. Две години по-късно Веселина Кацарова прави дебюта си на фестивала в Залцбург с две матинета в Моцартеума, както и като Анио от «Милосърдието на Тит» под диригентството на сър Колин Дейвис. През есента на същата година дебютира с огромен успех и като Розина. С роли от Моцарт, Хендел, композиторите от епохата на белканто и френски репертоар е участвала в най-големите оперни театри и фестивали: Гран Театр в Женева, Ковънт Гардън, Гран Театр Лисеу Барселона, Дойче Опера Берлин, баварската Щатсопера, Парижката национална опера, Миланската скала, Лирик опера в Чикаго, Метрополитан, операта в Сан Франциско, Театро Реал в Мадрид, фестивала в Залцбург Маджо Музикале Фиорентино и и оперния фестивал «Росини» в Пезаро. Веселина Кацарова е работила с прочути диригенти като Херберт фон Караян, Николаус Харнонкурт, сър Колин Дейвис, Пинкас Щайнберг, Сейджи Озава, Даниел Баренбойм, Рикардо Мути. Волфганг Савалиш, Айвър Болтън, Владимир Федосеев и Зубин Мета. Изнасяла е концерти и рецитали навсякъде в Европа, САЩ и Япония. Записите й за RCA Red Seal са многократно награждавани. Веселина Кацарова е носител на титлата Камерзингерин на баварската Щатсопера в Мюнхен, както и Камерзингерин във Виенската Щатсопера.

Където и да е по света, Веселина Кацарова с гордост прокламира, че се гордее че е българка и е от Стара Загора.