Здраво сърце до 110 години?!

Представяме ви любопитна и за медицински лица и за обикновени читатели статия, предоставена ни от преводачът Константин Динков, приятел на сайта ни Долап.бг. Благодарим му за този материал и ви препоръчваме да го прочетете докрай, защото е много стойностен и полезен.

Досие № 25 / май 2019 г.

Досиетата на д-р Ерик Мена (Éric Ménat)

(Б.п.: Ерик Мена е съвременен общопрактикуващ лекар в областта на Тулуза, Франция, ориентиран към фитотерапията и хомеопатията, специализиран в областта „хранене и здраве“. По-долу следва превод на най-важните части от неговата статия „Да оздравяваме и остаряваме правилно“)

Досие:

 ДА ОЗДРАВЯВАМЕ И ОСТАРЯВАМЕ ПРАВИЛНО

(GUÉRIR ET BIEN VIEILLIR)

 СЪДЪРЖАНИЕ

 1. Откъде идват сърдечно-съдовите заболявания?
 2. Кое увеличава сърдечно-съдовия риск?
 3. Холестеролът: слабо познат, недооценен и въпреки това, толкова важен.
 4. Триглицеридите не са истински рисков фактор.
 5. Статините, този опасно популярен медикамент.
 6. Моята естествена програма за подмладяване на вашето сърце.
 7. На кратко: една чаша безалкохолна напитка на ден и вашият риск от внезапна смърт нараства с един отскок!
 8. На кратко: Раундъп-ът допринесе много за рака на Едуин Хардеман (съдебното дело е отменено!)
 9. Въпрос на пациент: Имам анемия. Какво да правя?

 ЗДРАВО СЪРЦЕ ДО 110 ГОДИНИ?

В това досие: ролята на високото кръвно налягане; цялата истина за холестерола и статините; подробно за средиземноморската диета (най-добрата диета за вашите артерии); описва растенията и молекулите, които укрепват работата на сърцето като същевременно  намаляват риска от инфаркт.

1.ОТКЪДЕ ИДВАТ СЪРДЕЧНО-СЪДОВИТЕ БОЛЕСТИ?

Хипертонията (високо кръвно налягане) е едновременно болест сама по себе си и един голям фактор за усложняване на другите сърдечно-съдови заболявания: инсулт, сърдечна недостатъчност, артрит. Хипертонията се свързва със стареенето на кръвоносните съдове и тяхната загуба на еластичност. Най-сновни органи, които се увреждат от високото кръвно: бъбреци, ретина, мозък. Кръвното налягане трябва да бъде с горна граница под 160, а долната граница да не надвишава 90. Но „нормалното“ кръвно налягане не трябва да превишава 145/85.

 

 1. КОЕ УВЕЛИЧАВА СЪРДЕЧНО-СЪДОВИЯ РИСК?

 

Всичко започва с тези малки плаки…

Стареенето на артериите, били те коронарни, каротидни или на долните крайници, съответства на един феномен наречен „склероза“, т.е., на загубата на еластичност, свързвана с натрупването на атеромни (мастни) плаки (атеромът представлява смес от липиди, фиброза, свързана със съсирването и варовик), които постепенно запушват тези съдове. Тези отлагания са наречени „атероматозни плаки“.

Без въздействие върху причините, тези сложни и многофакторни явления ще се усложняват, като дебелината на мастната плака ще се увеличава и ще възпрепятства добрата циркулация на кръвта в артерията. Но в крайна сметка, атеромната плака никога не е тази, която запушва артерията. Плаката и възпалителният процес благоприятстват образуването на съсирек (наричан още „тромб“), който може да стигне до това, да запуши артерията и да доведе до лишаване от кислород и до инфаркт на органа, който не получава повече кръв. Тези понятия са важни за правилното разбиране на стъпките за извършване на превенция.

Фактори за сърдечно-съдови рискове

Установени са следните рискови фактори:

 • пушене;
 • дислипидемия (анормална концентрация на липиди в кръвта)
 • коремно затлъстяване
 • високо кръвно налягане (което е едновременно рисков фактор и болест)
 • заседнал начин на живот
 • диабет
 • алкохол
 • семейна обремененост, върху която не може да се въздейства, но която е абсолютно определяща за нашия персонален риск
 • възрастта е също така важен рисков фактор, въпреки че върху него не може да се въздейства (!)
 • стресът е рисков фактор, който днес е напълно доказан, въпреки че не всичките му механизми са проучени. Едно нещо е сигурно, секретираните поради стрес адреналин и кортизол увеличават рисковете от високо кръвно налягане и сърдечни проблеми
 • аз бих прибавил окислителния стрес, който не е официален рисков фактор, но който със сигурност играе роля за генезата на атеромната плака.

Да се има предвид: общият холестерол по никакъв начин не е свързан със сърдечно-съдовите рискове (ССР).

По-голямата част от тези рискови фактори са свързани с нашия здравословен начин на живот и в частност, с нашия балансиран хранителен режим. Следователно, възможно е да повлияем на нашите ССР без никакви лекарства! Достатъчно е да ги осъзнаем и да вземем решение.

Цитират се също и някои допълнителни ССР, които не трябва да се пренебрегват:

 • контрацептивите
 • повишена пикочна киселина
 • повишени триглицериди, които „сгъстяват“ кръвта
 • повишен хомоцистеин
 • стрес
 • социо-професионалната категория е също така един любопитен критерий при изчисляването на риска, във връзка със стреса, но също и със здравословния начин на живот и разбирането, че човек може да има всички тези критерии.

Като сърдечно-съдови рискове започнаха да се считат и някои дефицити, които аз приемам за фактори:

 • дефицит на омега 3 (с растителен и животински произход)
 • дефицит на антиоксиданти
 • повишаване на хомоцистеина, свързан с дефицит на витамини (В9 и В12 в частност)

Беше дефиниран също така и един защитен фактор, който остава спорен: ролята на „добрия“ холестерол, наречен „HDL-холестерол“. Хората с ниво на холестерола HDL надвишаващо 0.60 g/l са с по-малък риск от инфаркт.

Внимание: тези фактори се умножават

Трябва да сте запознати с един основен момент: различните рискови фактори не се прибавят, те се умножават.

Или по-просто казано, ако наличието на 1 рисков фактор създава 2 пъти повече рискове от инфаркт, наличието на 2 ССР означава 4 пъти повече рискове, а наличието на 3 ССР ще създаде 8 пъти повече рискове и т.н! Обратното – намаляването на факторите също е в пъти по-малко за рисковете. Затова, всяко действие за намаляването им е толкова важно.

(б.п.: Следват таблици за изчисляване на риска на стр. 8 и пояснения към тях.)

От какви стойности нататък се намесва лекарят?

Ролята на лекаря би трябвало преди всичко да бъде в изчисляване на рисковете на неговия пациент и вземане на решение заедно с него да се действа за намаляване на тези рискове чрез подобряване на здравословния начин на живот на пациента без да се използват лекарства.

Съществува праг на лечението за всеки рисков фактор.

Затлъстяването се определя от индекс на телесната маса (ИТМ), който се изчислява по следната формула:

ИТМ = теглото в кг/ръста на квадрат

Т.е., човек с ръст 1.70 м и тегло 90 кг, ще има ИТМ 90/1.72 = 31.14.

Ето как се определя наднорменото тегло:

 • ИТМ < 18,5 : патологично слабо тяло
 • ИТМ между 18,5 и 20: възможно недостатъчно тегло, без паталогични последици
 • ИТМ нормален между 20 и 25
 • ИТМ между 25 и 30: касае се за наднормено тегло
 • ИТМ > 30: затлъстяване
 • ИТМ между 30 и 35: обикновено затлъстяване
 • ИТМ между 35 и 40: силно затлъстяване
 • ИТМ над 40: болестно затлъстяване.

В медицински план, важно е да се опитваме да останем на ИТМ по-нисък от 30 и дори на 25, което е на границата на наднорменото тегло.

В рамките на сърдечно-съдовите заболявания е доказано, че коремното затлъстяване е най-рисковото. Коремното затлъстяване се определя по размера на обиколката на талията, взет малко по-долу от пъпа (още по-точно, по средата между последното ребро и хълбока). Въпреки че въпросът е малко дискусионен, можете да приемете, че когато талията е:

 • При мъжете: > 100 см се счита за рискова
 • При жените: от 90 см нагоре се счита, че ССР (сърдечно-съдовият риск) е увеличен.

Борбата със затлъстяването със сигурност е един от най-добрите начини да намалим своя риск от заболяване. Напомням ви, че първата причина за свръхтегло е консумацията на ЗАХАРИ. Всички захари, най-вече бързите захари, но също и прекалената консумация на бавни захари.

Заседналият начин на живот (обездвиженост) също така благоприятства затлъстяването. Счита се, че човек не е обездвижен, ако работата му е свързана с физически труд, или ако прави най-малко 30 мин. на ден физически упражнения, 3 пъти седмично.

Високото кръвно налягане се определя различно според държавите и използваните критерии. Но се приема, че от 160/95 нагоре, сме изправени пред високо кръвно налягане, което се нуждае от лечение. Все пак, нормалното артериално налягане трябва да е най-много 145/85. Между тези две показания говорим за лабилна или зараждаща се хипертония. Именно в този диапазон, въздействието по естествен път има шанс да бъде ефикасно. Колкото по-рано се въздейства, толкова по-добре, защото трябва да си припомним, че високото кръвно налягане е развиващ се почти физиологичен процес на артериите, свързан с възрастта и че не винаги можем да бъдем ефикасни по естествен начин.

Холестеролът завършва този списък, но той е другата тема в това досие. Тук само ще посоча стойностите, които се считат за нормални. Както вече напомних, нивото на общия холестерол не е референтна стойност, а липидния профил и най-вече „лошият“ холестерол, наречен още LDL-холестерол.

Нормалната стойност на LDL-холестерола не е постоянна. Тя зависи от възрастта на пациента и от неговите други рискови фактори. LDL-ът се счита за приемлив под следните стойности:

 • 20 g/l, ако пациентът няма никакъв друг рисков фактор
 • 90 g/l, ако пациентът има 1 рисков фактор
 • 60 g/l, ако пациентът има 2 рискови фактора
 • 30 g/l, ако пациентът има 3 рискови фактора
 • По-малко от 1 g/l, ако пациентът вече е имал един сърдечно-съдов инцидент.

Това показва ясно, че има взаимозависимост на всички тези рискови фактори и че не трябва да се спираме на една единствена стойност, за да изчислим риска от сърдечно-съдови заболявания.

В замяна това, ние видяхме праговите стойности, които ще накарат лекарите да назначат лечение с лекарства (с химия). Следователно, за предпочитане е да се открие сърдечно-съдовия риск още по-рано, за да може да се осъществи превенция с естествени средства в момент, когато тя има всички шансове да бъде ефикасна.

За тази цел, разполагаме с други критерии, групирани в понятието „полиметаболитен синдром“.

Полиметаболитният синдром, един друг метод за оценяване

Възприетите критерии за определяне на един полиметаболитен синдром (ПМС) понякога са изненадващи, както са изненадващи и границите. Поради което беше казано, че ПМС е създаден, за да се продават по-голям брой медикаменти на хора в добро здраве.

Това донякъде е истина, но този метод може да послужи и малко по-положително, защото откриването на полиметаболитен синдром при даден пациент позволява да се прецени вероятността за възникване на сърдечно-съдов риск през следващите 10 години. Следователно ПМС позволява да бъдат открити пациенти с риск в момент, в който прилагането на близки до природата подходи е все още ефикасно.

Съгласно предложената дефиниция от Националната Образователна Програма за Холестерола  (NCEP), има наличие на метаболитен синдром, ако при пациента се откриват най-малко 3 от следните критерии:

 • Обиколка на талията над 102 см за мъжете, 88 см за жените;
 • Триглицериди надвишаващи 1.5 g/l;
 • HDL-холестерол по-нисък от 0.40 g/l (1 mmol/l) при мъжа и <0.50 g/l (1.3 mmol/l) при жената;
 • Кръвно налягане по-високо или равно на 130/85 mmHg или провеждано антихипертензивно лечение;
 • Кръвна глюкоза на гладно надвишаваща или равна на 1.10 g/l или провеждано медицинско лечение срещу диабет.

Трябва да разбирате, че всеки критерий от горния списък, взет сам по себе си, се счита за идеално нормален. Ако най-малко 3 от тези критерии се срещат ЗАЕДНО при един пациент, може да се счита, че има вероятност той да развие в бъдеще сърдечно-съдово заболяване.

Търсенето на полиметаболитен синдром в моите клиенти ми позволява да предложа въздействие с природни средства и промяна на техния начин на живот, за да се обърне негативната тенденция.

3.Холестеролът: слабо познат, недооценен и въпреки това, толкова важен

 Жизнено важна молекула, прекурсор на други молекули, основен елемент на клетъчната мембрана, холестеролът е жизненоважен.

 

Раковите заболявания и самоубийствата (дори пътните инциденти) са по-чести при хората, чието ниво на холестерола е твърде ниско. Мембраните на невроните играят главна роля и можем да разберем, че ако мембраната е твърде неустойчива, настроението ще бъде също такова.

Най-опасният холестерол е този, който самите ние произвеждаме, а не този, който ядем! Това ме кара да ви напомня, че холестеролът е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО животинска молекула. В растителното царство той не съществува. Това е една от причините, поради която считам, че модата на веганството е абсурдна и опасна. Тя води до значителни дефицити, включително и на холестерол. Ако нямате генетично предразположение на тялото към произвеждане на холестерол, не е задължително да намалявате неговата консумация. (Не пренебрегвайте яйцата.)

Ендогенната синтеза на холестерол (производството му от самия организъм) е в основата на спора за рисковете от повишения холестерол. Всъщност, 80% от холестерола намиращ се в кръвта ни произхожда от ендогенната синтеза. Това е холестеролът, който ние произвеждаме в по-голямо или по-малко количество, повече или по-малко контролирано.

Знайте, че има хронология на холестерола.

Ако консумираме холестерол сутринта, все едно казваме на нашия организъм: „Давам ти холестерол, няма нужда да го произвеждаш.“ Така се ограничава ендогенното му синтезиране. Постъпвайки така, нивото ви на холестерол може да спадне с 5 до 10%, като се намалява ендогенната синтеза.

Холестеролът, сърдечно-съдов рисков фактор?

Ако рискът от заболяване се увеличава, когато се увеличава холестеролът, дали с изкуствено намаляване на неговото ниво ще се намали риска от болест?

В това е същността на съвремениия спор около статините: като намаляваме холестерола, дали премахваме една причина за болестта или просто намаляваме един обикновен маркер на начина на живот? Резултатите от изследването MONICA между Лил и Тулуза ни карат да вярваме на второто твърдение.

Какви кръвни тестове, поради какви причини?

Лекарите изследват така наречения „липиден профил“, който отговаря на 3 изследвания:

 • Общ холестерол
 • Триглицериди
 • HDL и LDL-холестерол.

LDL  – (липопротеини с ниска плътност). Ролята на LDL  е да транспортира холестерола от черния дроб към органите. Следователно, те са важни, защото органите имат нужда от холестерол. За нещастие, когато LDL са в повече, те може да се отлагат по стените на артериите, където биват окислени. Това явление участва в мастната плака и поради това се прави връзка между LDL-холестерола и сърдечно-съдовите заболявания. Окъдето идва и названието, което му се дава  „лош холестерол“. LDL и LDL-холестеролът са едно и също нещо. От това разбирате едно важно нещо: не холестеролът е „лош“, а по-скоро неговият транспортьор, когато е в повече.

HDL – (липопротеини с висока плътност). Тези липопротеини се отъждествяват с „добрия холестерол“. Всъщност, ролята на HDL е да връщат холестерола от кръвоносните съдове в черния дроб, като по този начин (липопротеините с висока плътност) спомагат за неговото елиминиране. Нарича се още HDL-холестерол.

ОБЩ ХОЛЕСТЕРОЛ: КОЕ Е ДОБРОТО НИВО?

Всъщност, съществува само една молекула холестерол. Неговото ниво в кръвта се определя с изследването на общия холестерол.

Нормалните стойности на общия холестерол могат да варират за различните лаборатории, а също така и в зависимост от различните държави и школи.

Запомнете, че нивото на идеалния холестерол трябва да е по-ниско от 2.5 g/l. Над 2.5 g/l би трябвало да се гледа по-скоро разпределението между HDL и LDL, въпреки че ще видим, че дори и тогава тези критерии не са толкова определящи.

Обратно, стойности по-ниски от 1.5 g/l със сигурност не са идеални, като знаем колко важна роля играе холестеролът в работата на клетките. Но както и при високите нива на холестерола и при ниските му нива също има генетична предразположеност, и при някои хора, дори и да консумират достатъчно храни богати на холестерол, никога не успяват да повдигнат нивото му над 1.5 g/l.

В крайна сметка, като се изследват LDL и HDL, се изчислява количеството холестерол, което излиза от черния дроб и количеството, което се връща в него. Това е изследване на кинетиката на холестерола, като той сам по себе си не е опасен.

Какви трябва да бъдат стойностите на LDL и HDL?

 Сега, след като разбрахме какво в действителност представляват LDL и HDL, как да тълкуваме кръвните изследвания, които назначават лекарите?

Най-общо може да се каже, че:

 • LDL трябва да е по-нисък от 1.6 g/l, а в идеалния случай да е по-нисък от 1.3 g/l;
 • HDL трябва да е по-висок от 0.35 g/l и ако е възможно, да е над 0.6 g/l.

 

Спомнете си, че ниво на HDL по-ниско от 0.35 g/l е рисков фактор за ССЗ, докато ниво на

HDL над 0.6 g/l е защитен фактор срещу тези същите заболявания.

Но както вече казахме, всичко е въпрос на равновесие и на съотношение.

Например, може да бъде изчислено съотношението общ холестерол/HDL, което трябва да бъде по-ниско от 5, а ако е възможно, да е по-ниско от 4. Нивото на LDL е един от най-използваните биологични маркери за оценяване на сърдечно-съдовия риск. Така още по-добре се разбира, до каква степен нивото на общия холестерол не е аргумент за назначаване на лечение. Освен това, посочихме, че с възрастта, нивото на холестерола влияе все по-малко на нашето здраве, докато нивото на HDL придобива по-голямо значение.

Днес обаче, специалистите обръщат по-голямо внимание на LDL и в зависимост от неговото ниво, лекарят решава дали да назначи лечение. Нормите на LDL се променят постоянно, в зависимост от консенсуса, който се постига на американските или европейските срещи на специалисти.

(Б.п. – на стр. 16 е дадена таблица за оценка на риска на базата на LDL и препоръките, които се правят в тази връзка във Франция през 2017 г.). Счита се, че повишеният риск от последния ред на таблицата се отнася за хора, които вече са имали един сърдечно-съдов инцидент, или при които са налице повече от 3 рискови фактора. Извън тези случаи, които в крайна сметка са по-редки, ще видите, че не се препоръчва да се назначава лечение за понижаване на липидите и в частност статини. Това показва, че много хора неправилно получават статини, тъй като над 7 милиона французи са на статини!

Въпреки това, във Франция, предписанията на Националната агенция за безопасност на лекарствата са много ясни: не трябва да се назначава медицинско лечение, докато не бъде изпробвана в достатъчна степен ефикасността на хранителната диета.

Абсурдни препоръки на американските специалисти: да се дават статини на всички, за да се намалява LDL. По този начин оставаме с впечатлението, че холестеролът е единствената причина за ССЗ, което е напълно погрешно. Това ни освобождава от отговорността за храната, която слагаме в чинията си. Освен пагубният ефект от статините, фактът че не искаме да променим начина си на хранене, намалява възможностите да въздействаме върху другите рискови фактори. Защото медикаментите, които намаляват холестерола:

 • не повишават HDL;
 • не внасят мастните киселини, които са важни за здравето на нашите артерии и нашия мозък;
 • не внасят антиоксидантите нужни за ограничаване на стареенето;
 • не лекуват затлъстяването, нито заседналия начин на живот, нито другите рискови фактори!

 

 

 1. Триглицеридите не са истински рисков фактор

 

Високите кръвни триглицериди сами по себе си, взети отделно, не представляват сърдечно-съдов рисков фактор. Рискът най-вече е реален, когато поради генетични причини, човек има повишени триглицериди.

Нивото трябва да бъде по-ниско от 1.5 g/l. Ако този показател е малко повишен, няма реален риск. Но при някои хора, поради генетични причини, нивото е от 5 до 15 грама на литър!

Показател за излишествата, свързани със захарите

 

Парадоксът е в това, че триглицеридите са единствените истински липиди и че тези липиди са много слабо свързани с консумацията на хранителни мазнини. Нивото на триглицеридите се повишава поради прекомерна консумация на захари и алкохол, а не поради повишена консумация на мазнини.

Ето какво е нужно в борбата срещу високите триглицериди:

 • да се борим срещу затлъстяването;
 • да намалим силно консумацията на алкохол;
 • да се намали максимално консумацията на бързи захари;
 • да се намали консумацията на захарите, наречени „комплексни“ (богати на скорбяла, нишесте) и в частност на хляб
 • да се увеличи консумацията на риба и на зехтин.

 

Триглицеридите се влияят толкова силно от храненето, че ако ви вземат кръв сутринта на гладно, но вечерята предната вечер е приключила късно, рискувате да имате изкуствено повишено ниво. Твърди се, че за да имате надежден резултат от изследването на триглицеридите, трябва да сте на гладно от 12 часа!

 

 1. Статините, този опасно популярен медикамент

 

Това е деликатна тема, предизвикала многобройни спорове между поддръжниците и противниците на статините. Защо има толкова голям спор между специалистите, които би трябвало да тълкуват по един и същи начин научните изследвания?

Мишел дьо Лоржерил е лекар и учен. Той е кардиолог, но също така и изследовател в Националния център по научни изследвания (CNRS), направил със стотици публикации. Той е най-вече най-големият инициатор за най-голямото в днешно време изследване на връзката между храненето и сърдечно-съдовите заболявания. За първи път стана възможно да се докаже че диета от типа на „средиземноморската“ може да намали със 70% риска от ССЗ. Тази диета е наречена още „критска диета“. В неговите книги е описана подробно историята на холестерола и манипулациите на лобитата, които направиха от него ВИНОВНИК № 1 за всички болести, което е колкото абсурдно толкова и невярно.

Д-р Мишел дьо Лоржерил е най-големият противник във Франция на употребата на статини и е написал няколко книги за това. Според него, холестеролът е само един обикновен маркер на нашия начин на живот. Изкуствената промяна на холестерола чрез химичен медикамент няма да промени причината, поради която се е повишил. За да е ясно, ако действаме така, въздействаме на маркера, а не на причината!

Може да се обобщи така: на статини, човек може по-рядко да почине от сърце, но рискува да умре по-често от нещо друго. Това ни кара да се интересуваме от негативните ефекти на статините, които са многобройни.

 

7-те странични ефекти на статините

 

Мускулните болки са несъмнен страничен ефект, защото статините са токсични за мускулите. Едно нещо е сигурно, 25% от пациентите спират медикамента преди да са изтекли 6 месеца, а 50% през двете години от започването на приема му! Тези цифри не включват хората, които продължават да пият медикамента, въпреки болките. Тези болки водят до намаляване на желанието за спортуване. Но обездвижения начин на живот е важен рисков фактор за ССЗ!

Единственото ефикасно средство срещу тези мускулни болки и спирането на статините. Беше предложено да се пие коензим Q10, но ефектът му не е убедителен. Тъй като Q10 е добър за сърдечния мускул, той не е безполезен като хранителна добавка, но не очаквайте чудеса, ако сте много чувствителни към болките от статините.

Един по-малко познат страничен ефект са смущенията в сексуалния живот. Засегната е най-вече ерекцията, но също така и либидото (следователно това засяга и жените). Лицемерите ще кажат, че това не е много важно, защото сексуалният акт може да провокира сърдечна криза. Всъщност това е абсолютно невярно, защото е доказано, че напротив уравновесеният и редовен интимен живот е превантивен фактор за ССЗ.

 

Както изглежда, статините променят метаболизма и действието на омега-3. Обаче тези мастни киселини са важни за сърдечно-съдовата защита, а също така и за работата на мозъка, за емоционалното равновесие и дори за генезиса на рака. Холандско изследване през 2012 г. показва добре порочния ефект на статините в това отношение.

 

Това може би е обяснение за един друг страничен ефект на статините: когнитивният упадък! Холестеролът, както видяхме, е важна молекула за работата на невроните. Това полезно действие на холестерола върху мозъка не се оспорва от никого и е описано във всички учебници по неврология! Дори американската Администрация по храните и лекарствата (FDA) призна, че статините са „токсични“ за нашите неврони, като констатира проблемите с паметта при хората, които ги приемат. Списъкът започва да става дълъг, но още не сме видяли най-лошото.

 

Съществува силно съмнение, че статините увеличават риска от диабет! FDA алармира през 2012 г., че статините могат да предизвикат нови случаи на диабет. На 150 души приемащи статини се отчита един нов случай на диабет.

 

Последният страничен ефект: статините изглежда увеличават риска от рак! Доказано е, че при хора с много ниско ниво на холестерола има повече случаи на заболяване от рак, отколкото при другите.

 

МОЖЕ ЛИ ВЪПРЕКИ ВСИЧКО ДА СЕ ВЗЕМАТ СТАТИНИ?

 

Мишел дьо Ложерил е ясен и недвусмислен: от това няма никаква полза и може дори да увеличи риска от други заболявания.

Бих казал, че може би е възможно тази позиция да се приспособи/промени, в зависимост от пациентите и състоянията.

Във връзка с първичната превенция, когато още не е настъпил сърдечно-съдов инцидент, ползата изглежда незначителна. Все повече кардиолози се съгласяват, че след 75 годишна възраст, статините не играят никаква роля за първична превенция. Мисля, че същото важи и за всяка една възраст. Те се предписват статистически, без да се знае дали пациентът има генетична предразположеност към сърдечно-съдов проблем.

По-малко категорично е моето мнение (от това на Мишел дьо Лоржерил) що се отнася до вторичната превенция, когато вече се е получил инфаркт или мозъчен инсулт. Някои изследвания позволяват да мислим, че статините биха могли да намалят риска от рецидив. Всъщност, при вторичната превенция се предписват статини само на пациенти с висок личен генетичен риск. Така има повече възможност да им се помогне малко със статини. Но при едно условие: тези статини да бъдат придружени от всички съвети за здравословен живот, които сега ще ви обясня.

Мишел дьо Лоржерил би ви казал, че само съветите са напълно достатъчни и че ако се следват сериозно, статините ще са излишни. Той може би е прав, но в реалния живот, на много хора им е трудно да следват всички тези съвети за начин на живот и хранене. Тогава статините могат малко да им помогнат. Но повтарям, само при вторичната превенция!

Сигурен съм, че Мишел дьо Лоржерил няма да е съгласен, ако чете тези редове. Както впрочем и някои професори кардиолози няма да са съгласни, че статините не са ефикасни.

Но както става често, истината вероятно е някъде по средата, с пестеливо (скъперническо) и предпазливо използване на статините за вторична превенция и изключително и енергично действие по отношение на здравослония начин на живот за първична превенция.

 

 

 1. Моята програма за подмладяване на вашето сърце по естествен път

 

Целта на това досие е да ви покажа какво можете да направите с естествени средства, за да намалите вашия риск от ССЗ.

Какъвто и да е вашият риск, в частност свързан с вашата генетика, вие имате много възможности за осъществяване с ефикасност, която винаги ще надминава ефикасността на лекарствата, ако успявате да сте постоянни във вашите действия. Епигенетиката, т.е., влиянието на околната среда и на нашия начин на живот, са отговорни за 80% от болестите! Нека видим как да въздействаме на нашето здраве без помощта на химически лекарства, чиито странични ефекти не винаги са под контрол.

 

СРЕДИЗЕМНОМОРСКАТА ДИЕТА:

ОСНОВА НА ВСЯКО ПРЕВАНТИВНО ДЕЙСТВИЕ

 

Искам още отсега да подчертая, че не може да се очаква никаква ефикасна сърдечно-съдова превенция, без да бъде спазван хранителен режим от средиземноморски тип така, ще го опиша. И обратно, редовното и с постоянство прилагане на такъв режим, като се прибави и редовна физическа активност, е по себе си достатъчно за активна превенция, без необходимост от прибавяне на лечение с химия или с естествени средства.

Кои храни най-малко се консумират в средиземноморската кухня?

В нея намираме по-малко:

 • животински протеини, в частност месо;
 • животински мазнини;
 • масло и сметана;
 • пържени храни;
 • подсладени храни.

 

Ето храните, които се консумират в много по-голямо количество в този слънчев регион:

 • като цяло, повече зеленчуци, сурови зеленчуци и плодове и растения;
 • повече растителни масла от всякакъв вид: маслиново, рапично, орехово;
 • повече зърнени храни и бобови култури (б.п.: шушулкови);
 • повече маслодайни плодове;
 • повече риба, но в разумни количества и морски дарове като цяло;
 • редовна и умерена консумация на алкохол, с предпочитание на червено вино;
 • малко млечни продукти от дребни животни (кози и овце), но много по-малко производни продукти от краве мляко.

 

За да бъде тази диета ефикасна, е необходимо да сме:

 • търпеливи, защото биологичните и физически резултати не идват веднага;
 • верни и усърдни, защото тази диета ще бъде ползотворна само ако се следва завинаги;
 • ентусиазирани и мотивирани, защото нищо не става, ако не се върши с удоволствие и решителност.

 

 1. Много растителна храна, без да сме вегетарианци

 

Редовното приемане на сурови храни, зеленчуци и плодове, позволява да внасяме много антиоксиданти, полезни за сърдечно-съдовата превенция.

Растителните храни, това са също така зърнените култури и ядките, които имат значителна роля, но по-малка, отколкото зеленчуците. Плодовете и зърнените култури могат да бъдат твърде масивни източници на въглехидрати. Затова трябва да се спазва едно друго правило: умереност (въздържаност).

 

Не всички растителни храни са с еднакво качество. Ще се дава предимство на сезонните растителни култури и по възможност, местно производство. Биопродуктите не са приоритет, въпреки че по принцип са по-добри за здравето.

 

Предлагам ви следните правила:

 • зеленчуци и/или сурови зеленчуци на двете основни хранения, във всичките им форми, вкл., супи или зеленчуци, приготвени на тих огън със зехтин;
 • 2 плода на ден;
 • Ядки редовно, най-малко всеки втори ден, най-вече вечер, заедно със зърнени храни;
 • Зърнени храни 1 път на ден (иначе водят към свръхтегло).

 

 1. Добре подбрани мазнини

 

Несъмнено, това е другата важна основа на средиземноморското хранене. Всеки ден трябва да успявате да се храните с доброкачествени мазнини.

Опростенчески, може да се каже, че:

 • Животинските мазнини са „кардио-токсични“;
 • Растителните мазнини са „кардио-защитни“.

 

Важно е да:

 • Намалим или напълно да премахнем готвенето с масло и сметана;
 • Като цяло, месото да бъде намалено;
 • Да се намали печеното месо;
 • Да се намалят пържените храни.

 

Като положителни съвети, необходимо е да:

 • Да се предпочита готвене на тих огън, без мазнини (на пара или във вода);
 • Да се предпочита готвене със зехтин, когато имаме нужда да готвим с мазнина;
 • Да се използва зехтин, вместо сметана и масло, но все пак да се ограничава готвенето с мазнина;
 • Да се използват мазнини богати на омега-3 за подправяне на сурови зеленчуци. Ако е възможно, такива мазнини да се добавят към ястията след като те са сготвени, така мазнините няма да се нагряват;
 • Редовно да се консумират мазни риби, за предпочитане са дребните риби (сардини, скумрия, херинга), като се ограничава рибата тон (често е богата на живак), а сьомгата да се подбира добре (тя може да съдържа въглеводороди или други химически молекули в зависимост от мястото на развъждането и на улова й). Рибата трябва винаги да се готви на ниска температура (във вода, на пара) или да се консумира консервирана, но изключително в зехтин.

 

Консумацията на риба и морски дарове е важна, защото тя не само внася защитни мазнини, а и защото всяко ядене на риба предотвратява яденето на месо.

Въпреки това, консумацията на морски дарове трябва да е ограничена, защото твърде много животински продукти не е добра идея и твърде много омега-3 от животински произход също не се отразява добре. Да не се консумират повече от 3 порции морски дарове на седмица а приори (независимо от опита и практиката).

 

 1. Маслодайни растения всеки ден

 

Това са растителни храни, източници на добри мазнини. Но те внасят също така и фибри, витамини, минерали и антиоксиданти.

Добрите мазнини не водят до затлъстяване.

Маслодайните растения съществуват в различни форми и се групират в няколко вида храни.

 

С предимство са ядките (маслодайни плодове): бадеми, лешници, орехи, кашу, макадамия, бразилски орехи и още няколко, биха съставлявали превъзходен десерт или закуска.

Ядките могат да се консумират в естествен вид или под формата на пюре (без добавена захар) или като напитка (внимавайте за количеството захар). Но в естествен (натурален) вид те притежават най-много качества.

Малко предимство имат орехите, които са най-богати на омега-3. Може да използвате и маслото от орехи.

 

Полезни са и маслодайните семена: ленено, сусам, тиквено, слънчогледово. Препоръчвам ви да ги използвате най-вече във формата на зърна (в салати, или смесени), не толкова като олиа.

 

В тази група ще завърша с КАКАОТО, което е доказало своята кардиозащитна роля, благодарение на неговия добър баланс на мастни киселини, но най-вече заради богатството от антиоксиданти. Да се избира преди всичко черен шоколад, най-малко 75% какао. Напомням ви, че в шоколада всичко, което не е какао, е захар!

 

 1. Животински протеини много пестеливо

 

И така, в рибата има „добри мазнини“, а в месото „лоши“.

Като се има предвид това, протеините са жизнено необходими за мускулите, за костите, за имунната ни система и за производството на нашите хормони. Има нетлъсти меса и по-мазни храни, от които има повече полза, отколкото вреда.

Така че би трябвало да консумираме:

 • Риба 3 пъти седмично;
 • Яйца, защото храненето с холестерол е необходимо, а мастният профил на жълтъка е много добър. Още повече, че той източник на лецитин, много необходим за невроните. 6 яйца седмично е добро количество. За предпочитане е да се консумират сутрин, на закуска. Във всеки случай, не намалявайте консумацията на яйца под претекст, че имате висок холестерол;
 • Птиче месо, без кожата 2 до 3 пъти седмично изглежда като добро количество. Бялото птиче месо съдържа само 3 % мазнини. Следователно приемът на „лоши мазнини“ е незначителен;
 • Нетлъсти меса 2 до 3 пъти седмично. Имам предвид най-вече свинското филе миньон, тъй като свинете отгледани в добри условия имат много добър профил на мастните киселини. Може също така да се спомене и телешкото месо и говеждото филе. Но една хубава пържола от време на време не крие риск, ако се случва рядко. Такъв избор включва и шунката, сурово приготвена или варена;
 • Карантия, която има изключително много качества: съдържа желязо, витамини от група В. Дреболиите се консумират много в средиземноморието и ако ви харесват, яжте 1 път седмично : кървавица (бахур), дроб от теле отглеждано с майчино мляко, пилешки дробчета, наденица андуйет…

 

 1. Пийте много вода и малко вино

 

Множество дребни патологии са свързани с дехидратация: тендинити, болки, плуващи мушици в окото, нежност на кожата. Но най-вече бъбреците страдат при недобра хидратация, а те са един от центровете за регулиране на кръвното налягане.

Важно е на ден да се изпиват от 1 до 1.5 л напитки. Ако не харесвате водата, пийте билков чай, супа или зелен чай. Малко газирана вода по време на хранене е добра идея за алкализиране на терена и за подпомагане на храносмилането.

 

Освен водата, единствената полезна напитка за артериите със сигурност е червеното вино.

Малко алкохол предизвиква разширение на съдовете и много изследвания показват, че умерената, но редовна консумация на алкохол по-скоро помага за намаляване на ССЗ. Това е още по-вярно, ако алкохолът е червено вино, защото богатото му съдържание на полифеноли създава истинска защита за артериите.

 

Ако имате генетичен риск, който е по-скоро сърдечно-съдов, мога само да ви посъветвам да изпивате по 1 чаша червено вино на ден. Ако семейният ви риск е по-скоро в областта на раковите заболявания, посъветвайте се с вашия лекар за ползата от консумацията на вино.

 

ВНИМАВАЙТЕ С МЛЕЧНИТЕ ПРОДУКТИ!

 

Мазнините на млякото далеч не са най-добрите! Те съдържат много наситени мазнини и трансмазнини. Още повече, че кравето мляко не винаги е с добро качество, когато е от източник с интензивно отглеждане!

Кравето мляко и неговите деривати съдържат също така фактори на растежа, които се свързват с рака на простатата.

 

От друга страна, малко козе и овче сирене дава добра възможност да се доставят микроелементи като калции и още няколко минерали.

 

Ако имате толерантност, консумирайте НАЙ-МНОГО 1 кисело мляко и 1 порция сирене на ден, като отдавате предпочитание на млечните продукти от малки животни.

 

„Млечните продукти“ от соя могат да бъдат алтернатива, но и с тях не трябва да се прекалява. Соята е сух зеленчук с високо съдържание на хормони. Това не е нито много добре, нито много лошо, аз препоръчвам средно по 1 соев продукт на ден.

 

 1. Правете ястията ароматни!

 

Подправките и ароматите допълват идеално важните защитни елементи на растителните храни посочени по-горе.

Но има една подправка, която трябва да бъде намалена: СОЛТА (натриевият хлорид)!

Това означава да намалим солта, която използваме в кухнята и нашата храна, но най-вече да избягваме скритата сол. И в частност съдържащата се сол в:

 • Хляба и сиренето, големи източници на сол, а също и на свръхтегло и на много други молекули потенциално вредни за здравето;
 • Чипсовете и всички бисквити – аперитивни и подобни;
 • Пушените храни, осоленото месо и колбасите;
 • Зърнените храни за закуска, които съдържат едновременно много захар и много сол;
 • Кетчуп и другите сродни сосове (подправки). Предпочитайте естествени подправки и аромати;
 • Супите на кубчета или, още по-лошо – дехидратираните;
 • Пиците, киш и други солени пайове, най-вече фабрично производство.

 

Да се намали солта не означава да ядем безвкусни ястия. Напротив, солта ще бъде заместена с многобройни аромати и подправки, които са добри за сърдечно-съдовата превенция.

Ето какво можете да добавяте във вашите рецепти:

 • Всички билки: кориандър, босилек, естрагон, магданоз,….;
 • Чесън и лук, които са истински лекарства за нашите артерии (виж по-долу);
 • Нелютиви подправки, като се започне от куркума, също и нейният братовчед джинджифила, звездния анасон, карамфил, кимион, мускатов орех и още канела и др.;
 • И лютиви подправки, ако ви понасят, като се започне с малко черен пипер, червен пипер, къри, люти чушки.

 

Тези хранителни вещества

ще ускорят вашите усилия

 

Омега-3: в естествен вид или на капсули?

Знаете, че при сърдечно-съдовата превенция не можем да минем без омега-3. Не се колебая да предложа използването на капсули с рибено масло. Не търсете масла обогатени с докозахексаенова киселина (DHA) и ейкозапентаенова киселина (EPA). Вземете най-естественото рибено масло. Аз имам предпочитания към рибеното масло от дива сьомга от Патагония, защото няма замърсяване и е по-концентрирана с омега-3 отколкото сардините и аншоата.

 

Магнезий: -22% риск минимум

Едно голямо проучване показа, че приемът на магнезий намалява с 22% исхемичния риск и това не е единствената полза. Не е необходимо да се взема магнезий постоянно. Провеждайте курсове от 2 месеца на всеки 3 месеца, например, но това зависи от индивида. Приемането на магнезий води до известно понижаване на кръвното налягане.

 

CoQ10 „спортен треньор“ на сърцето

 

Коензим Q10 (CoQ10)  е често споменаван антиоксидант при ССЗ. Неговият ефект най-вече се проявява върху сърдечния мускул. В частност, той трябва да се приема в случай на сърдечна недостатъчност, която може да е свързана с високо кръвно налягане или да е вследствие на инфаркт.

В това е най-голямата полза от CoQ10, тъй като подпомага работата на сърдечния мускул и намалява риска от усложнение на сърдечната недостатъчност.

За тази цел, предлагам 80 до 120 мг CoQ10 на ден.

 

Избирайте внимателно антиоксидантите

Атеросклерозата, високото кръвно или сърдечната недостатъчност са болести, при които оксидативният стрес играе голяма роля. Антиоксидантите могат да бъдат полезни, независимо от това, че техният ефект не може да се прояви в краткосрочен план.

Тук имам предвид „истинските“ антиоксиданти, т.е., полифенолите, които са извлечени от растителни вещества: зелен чай, куркума, гроздови джибри, цитруси и много други.

Консумацията на флавоноиди увеличава процента на омега-3 в плазмата. Съгласно диетичния баланс на човека и възможностите му за разнообразно хранене, може да се има предвид добавяне на антиоксиданти богати на полифеноли под формата на неколкократни терапевтични курсове.

 

Естествени молекули, които въздействат на холестерола?

И в този случай, лекари като Мишел дьо Лоржерил биха казали, че не трябва да се използват продукти за намаляване на холестерола.

Моето мнение е по-малко категорично. Истина е, че общият холестерол при някои хора е много висок (над 3 г) и най-вече,  LDL-C значително над нормата. Затова аз имам навик да предписвам някои естествени продукти, когато LDL-C достига ниво около 2 g/l. Тази позиция ангажира само мен, защото нито едно проучване не е показало, че това е начин на защита.

Аз използвам главно продукти, при които червена оризова мая се смесва с други естествени съставки. Не я използвам самостоятелно.

Тази съставка съдържа естествен статин, монаколин К. Когато червената оризова мая се смеси с подходящите съставки, тя позволява понижаване на LDL-C, като полученият общ холестерол остава в нормалните стойности, защото аз не искам той да пада под 2 г/л (имам предвид общия холестерол, а не LDL-C, който предпочитам да виждам под 1.6 г/л, ако е възможно, около 1.3 г/л).

Продуктът, който предпочитам е хранителната добавка QuantaHDL, от лабораторията Phyto-Quant. Той съдържа 3 естествени съставки, които въздействат на холестерола: фитостероли, поликосаноли и лист от артишок. Използвани поотделно, тези 3 елемента са слабо ефикасни. Те позволяват да се оптимизира ефекта от червената мая, която не трябва да се използва в много големи количества.

QuantaHDL внася също така антиоксиданти и други защитни елементи за артериите, като така създава истинска хранителна превенция срещу болестите на артерията.

QuantaHDL се приема по 2 капсули на вечеря.

Използвам също така и един друг продукт – хранителна добавка, доказал своята ефикасност по отношение на нивото на холестерола: LIMICOL на лаборатория Lescuyer. Лабораторията предлага да се взема по 1 таблетка, преди трите ежедневни хранения.

 

Но искам да напомня за последен път, сърдечно-съдовата превенция не трябва да се базира на холестерола, а да се поддържачрез промяна в начина на живот, като се спазва средиземноморска диета, редовна физическа активност и намаляване на другите рискови фактори като пушенето и свръхтеглото.

 

МОЩНИ „СЪРДЕЧНО-СЪДОВИ РАСТЕНИЯ“

 

Чесънът, най-известният от естествените средства понижаващи високото кръвно

Една скилидка чесън съдържа 5 до 9 мг от веществото алицин – активната съставка. Въздействието върху кръвното налягане е същото, като това на някои лекарства, като бетаблокерите или инхибиторите на ензима за преобразуване на ангиотензина (хормони, повишаващи кръвното налягане). Авторите на изследване в тази област стигат до извода, че приемането на екстракт от чесън би могло да представлява алтернатива на лекарствата или да бъде ефикасно допълващо лечение срещу високото кръвно. Но трябва да видим как такова лечение се отразява на храносмилателната система в дългосрочен план, защото това е първата пречка пред използването на чесъна.

Във всеки случай, ако ви понася добре, яжте чесън ежедневно, или се посъветвайте с вашия терапевт, да ви предложи желатинови капсули с алицин. Сготвеният чесън губи част от антибиотичните си качества, но запазва най-важното от сърдечно-съдовите си качества.

 

Сокът от цвекло, съкровище за сърцето и артериите

(Б.п.: тук очевидно авторът има предвид червеното цвекло)

Вие знаето какво е мнението ми за зеленчуковите сокове, които са концентрати от антиоксиданти и други вещества, прекрасни за нашето здраве.

Ако имате високо кръвно, винаги добавяйте едно парче сурово цвекло във вашите сокови рецепти. От една страна, това е истински „окислител“ за нашите клетки и в това си качество подпомага сърдечната функция. Но най-вече, заради високото му съдържание на неорганичен нитрат, който се преобразува в азотен оксид (NO) и води до истинско разширение на кръвоносните съдове, което е първото средство за борба с високото кръвно.

Така че използвайте и злоупотребявайте със зеленчукови сокове, богати на цвекло, ако имате високо кръвно.

 

ГЛОГЪТ е основно растение при тахикардии или високо кръвно, свързано със стрес. Като цяло той е много ефикасен, но сам по себе си не е достатъчен за сваляне на кръвното, освен ако то е лабилно и се свързва единствено с емоционални фактори. Ако ефектът не е достатъчен, може да се пробва ЗВЕЗДАН, който е добро лечебно средство при еретизъм (повишена сърдечна дразнимост), сърцебиене и хиперемоционалност. Възможно е дори двете растения да се използват заедно. Тези две приоритетни растения могат да се смесват с пасифлората или с валериана, при хора със силна тревожност.

 

 

Резюме на досието от Жулиен Дарв,

главен редактор на „Да оздравяваме и остаряваме правилно“:

 

Отдалечете ССЗ като си доставяте удоволствие!

 

Д-р Мена не ви принуждава, не налага ограничения или стриктни диети. Той знае, че когато човек се грижи за здравето си, трябва да умее и да си доставя удоволствие.

 

 • Намалете високото кръвно, като ядете хубав черен шоколад: магнезиумът в черното какао спомага за намаляване на кръвното. Проучване на Харвардския университет за обществено здраве в Бостън стига до извода, че приемането на магнезиум като добавка позволява да се намали сърдечно-съдовия риск (ССР) с 22% найй-малко, като намалява кръвното налягане с 5.6Mmhg средно (без да споменаваме безбройните ползи от антиоксидантите в какаото)!

 

 • Заменете маргарина с истинско масло: сутрин си мажете хляба с био масло и така ще доставяте по естествен път добър холестерол на вашия мозък, а също така и една субстанция наречена маслена киселина (= бутанова киселина), намираща се единствено в маслото, която ви предпазва от рак на дебелото черво (маргаринът е претъпкан с омега-6, който увеличава възпалението).

 

 • Похапвайте орехи, макадамия или бадеми: една шепа на ден от тези маслодайни растения има повече благотворен ефект върху вашето сърце от всички зеленчуци на света (още повече, че от тях дори не се напълнява!).

 

 • Пийте вино Haut Médoc, полезно е за сърцето: антиоксидантите, намиращи се в полифенолите на червеното вино (Haut Médoc е само пример, подходящо е всяко друго червено био вино) защитават артериите по-добре от която и да е друга напитка (дори и от най-добрите „детокс“ сокове).

 

5-ТЕ МИКРОЕЛЕМЕНТИ ЗА СЪРЦЕ НА АТЛЕТ

 

Както разбрахте, първото решение за намаляване на ССР се намира в чинията.

Но позволете ми да наблегна на няколко микроелементи, които са наистина необходими, за да подобрим здравето на сърцето:

 

 • Заредете се с омега-3 с дълга верига: съвсем просто е – всяка вечер консумирайте масло, богато на омега-3, като ореховото масло. Ако обаче желаете омега-3 от животински произход, решенията са по-неблагонадеждни, защото трябва да се ядат мазни риби, които често са замърсени (живак, въглехидрати), затова е по-лесно да се купуват капсули с рибено масло.
 • Правете лечебни курсове от 2 до 3 месеца с магнезий (600мг/кг/ден). С такава доза систоличното налягане може да се намали с 5.6mmHg средно, а диастоличното с 2.8 mmHg.
 • Коензим Q10 е също така основен елемент за вашето сърце. Става дума за антиоксидант, който стимулира сърцето. Можете да го приемате в случай на сърдечна недостатъчност, която се свързва с високо кръвно, или е последствие от инфаркт. Относно дозата, можете да приемате 80 до 120 мг CoQ10 на ден.
 • Полифенолите (от семейството на антиоксидантите), които можете да намерите в зеления чай, куркумата, гроздовите джибри или в цитрусовите плодове, са най-добрите ви съюзници срещу оксидативния стрес (феномен, който се свързва с болести като атеромия, високо кръвно или сърдечна недостатъчност).

 

17 растения – грижа за вашето сърце

 • Сокът от червено цвекло понижава кръвното налягане: нитритът в това растение разширява кръвоносните съдове и обогатява клетките с кислород, което намалява налягането върху вашите артерии и позволява на кръвта да тече като поток. Изследване в продължение на 4 седмици е показало увеличение на разширението на артериите с 20% и намаляване с 10% на артериалната ригидност при пациенти, които са пиели само по 250 мл на ден от този чудесен сок.
 • Срещу сърцебиене и тахикардия, д-р Мена ви съветва да употребявате запарки от глог, който може да се съчетава със звездан, както и двете растения срещу тревожност: пасифлората и валериана.
 • За да удесетвори ефекта на растенията, д-р Мена ви съветва да използвате терапия с пъпки на растения, като: пъпки на Cornus Sanguinea, които втечняват кръвта и предотвратяват образуването на плаки.
 • Срещу задържането на вода, консумирайте влакнеста рунянка (миши уши): тя се бори с високото кръвно и е също така много полезна срещу целулит, или „крака като диреци“.
 • Листата от маслиново дърво са препълнени с 4 защитни ефекта за сърцето 1) те намаляват риска от стенокардия, 2) намаляват тахикардиите, 3) изчистват плаките и 4) намаляват нивото на холестерола в кръвта ви.

 

Въпрос от клиент

 

Имам анемия. Какво да правя?

 

Анемията е състояние, на което никога не трябва да се гледа пренебрежително, защото тя може да е знак за сериозно заболяване и при всички случаи тя ще доведе до умора, понякога твърде силна и дори до понижаване на настроението.

 

Анемията се определя повече с понижаване на хемоглобина, отколкото с намаляване на червените кръвни телца (б.п. – еритроцити). За предпочитане е да имаме над 4 милиона червени кръвни телца на милилитър кръв, но най-важното е да имаме хемоглобин над 12 g/dl.

 

Ако хемоглобинът е по-нисък от нормалните стойности, които дава лабораторията, тогава става дума за анемия.

 

Има два основни типа анемия, които се определят от размера на червеното кръвно телце, който се нарича Среден Обем на Еритроцитите (СОЕ). Този СОЕ е обикновено около 90 (приблизително между 85 и 95).

 • Ако СОЕ е под от нормата, говорим за микроцитична (микроцитна) анемия и основната причина е недостигът на желязо;
 • Ако СОЕ е над нормата, говорим за макроцитна анемия и причините са най-вече в недостига на витамини В9 и/или В12.

 

Тук не споменавам другите причини за анемиите, които са по-редки.

 

В случай на макроцитна анемия (СОЕ увеличен), трябва да се анализират витамините В9 и В12 в кръвта и в случай на недостиг, трябва да се направи корекция в храненето, но често пъти се приема хранителна добавка, за да се коригира по-бързо дефицита.

 

Ако има дефицит на витамин В12, се налага консултация с лекар, за да се елиминират заболявания на храносмилането, на които може да се дължи този дефицит.

 

В случай на микроцитна анемия (СОЕ е намален), трябва да се направи изследване на количеството на желязо в кръвта, но съща така и на феритин (запасите на желязо), на трансферин и на коефициента на сатурация на трансферин (друг аспект на запасите).

 

Ако има недостиг на желязо, което предполага анемията, би трябвало да се консултира лекар, за да се потърси причината за този недостиг, защото тя може да се крие в многобройни заболявания.

 

В заключение, причината е много често в твърде обилния цикъл при жените, хронично кървене, дължащо се на хемороиди, или просто начин на хранене беден на желязо, което се наблюдава при вегетарианците или веганите.

 

Ако ви липсва желязото, освен освен отстраняването на причината, ще трябва да приемате и добавки. Желязото има 2 недостатъка: трудно се абсорбира (10 до 30% максимум) и поради това, от него остава много в червата и способства за поява на колити и най-вече на запек.

 

„Фармацевтичното“ желязо е ефикасно, но е в много силна доза, тъй като се абсорбира в малки количества и поради това често предизвиква храносмилателни проблеми.

 

Много лаборатории за естествени продукти предлагат „естествено“ желязо, но често пъти то е в малки дози и по-неефикасно.

 

Що се отнася до аптеките, моите предпочитания са за Inofer, който предлага добро съотношение ефикасност/толериране при доза 3 таблетки на ден, които се вземат по време на хранене. Трябва да знаете, че желязото се абсорбира по-добре в присъствието на витамин С. В най-тежките случаи може да се използва желязо за инжектиране, но това е само за най-крайни случаи, тъй като мускулното инжектиране е болезнено.

 

От по-натуралните продукти, аз започвам винаги от FEROMAG на лаборатория Lescuyer, защото той дава най-доброто съотношение ефикасност/толерантност. Единственият му недостатък е, че таблетките са големи и понякога се поглъщат трудно.

 

Съществуват и много други, които можете да изпробвате в зависимост от съветите на вашия терапевт. Често се споменава спирулината като източник на желязо, но трябва да се вземат най-малко 6 до 8 таблетки на ден за да е достатъчно ефикасна.

 

Ако трябва да се цитират всички продукти, които доставят желязо, списъкът ще стане твърде дълъг. Ще спомена само един от редките течни продукти, използвани за деца, FLORADIX Fer+plantes  (ФЛОРАДИКС Желязо+растения).

 

В хранителен план, спанакът е далеч от нивото на репутацията си. В растителен план, единствено лещата е добър източник на желязо. Но най-ефикасното желязо на хранителна основа се намира в кръвта, в частност в месото, птиците и дреболиите, като особено ефикасни са черната кървавица и черния дроб.

 

При всички случаи, анемията се нуждае от медицински преглед, за да бъдат определени точните причини.