Стара Загора се поклони пред паметта на бранителите си

За поредна година, на 31 юли 2019 г., обявен преди 13 лета от Общинския съвет за траурен ден, посветен на паметта на защитниците на града, Мемориалният комплекс „Бранителите на Стара Загора“ събра хиляди граждани, за да сведат глава пред героизма и подвига на предците ни, от преди 142 години.

Сред официалните гости беше председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, зам.председателят Емил Христов, Негово високопреосвещенство старозагорският митрополит Киприан, народните представители Радостин Танев и Борис Кърчев, Георги Гьоков и Драгомир Стойнев, зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов, областният управител Гергана Микова и заместниците й, делегация от побратимения град Самара, общински съветници, представители на държавни и местни институции, партии, неправителствени организации и др.

С тържествена церемония председателят на Народното събрание прие почетния военен караул.

За мене е голяма чест да ви приветствам на тази дата, на този хълм, на който преди 142 години, българските опълченци сътвориха истински подвиг. Те запазиха от плен Самарското знаме. Не го оставиха на врага с цената на своята кръв и саможертва, каза в словото си кметът на Стара Загора Живко Тодоров. – За този безпримерен подвиг за нашия град се говори за проявен истински български дух, за истински старозагорски дух, благодарение на който в последствие той е възстановен. Защото след битките , Стара Загора е срината до основи. Иска се много вяра и упоритост, много труд, много самоотверженост, за да бъде възстановена такава, каквато я виждаме пред нас.

Градът ни е построен върху костите на нашите деди. Такъв е духът на старозагорци!

Ние сме трудолюбиви, ние сме горди, ние помним и носим признанието за подвига на дедите си.

Радвам се, че имаме толкова гости, за да уважат нашата почит към всички, отдали живота си, за да я има Стара Загора, за да ги има старозагорци, да имаме своето светло бъдеще!

Поклон пред всички!

Нека помним и носим в сърцата си онези, заради които днес ни има!“, подчерта градоначалникът.

Пред стоманената стана на Самарското знаме, емоционално слово произнесе и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева:

Град нямаше вече. То беше само куп развалини. От страшни по-страшни“. Така свидетели описват събитията, последвали победата на османските войски в битката за Стара Загора през юли 1877 г. Пожарища, плячкосани къщи, безчинства и смърт. Избити са над 14000 души, не успели да се изтеглят навреме от града. И хиляди други – поругани, ограбени и продадени в робство. Безмилостен втори Батак. Варварство в мащабите на библейския апокалипсис. Един град, в който врагът не оставя камък върху камък. Вашият град Стара Загора, каза Караянчева.

В кръговрата на всекидневието, ние рядко се спираме, за да отправим молитва за душите на жертвите. И обикновено не се събираме да говорим за онези жестоки дни – освен на днешната дата. Но те са оставили дълбоки и болезнени белези в паметта на потомството. Останали са закодирани в гена на оцелелите и на свидетелите.

Видимите следи от погрома са отдавна погребани. Дълбоко в земята са заровени отломките. Няма я миризмата на кръв и барут. Но над болката и ужаса, когато си припомняме погрома – тук винаги се долавя вечно живата гордост от бойното кръщение на младото българско опълчение. От изумителната им самоотверженост, от спасеното от плен в касапницата Самарско знаме, под което в броени дни опълченците ще застанат на Шипка и ще променят историята завинаги.

Ще минат години и тази бъдеща българска армия ще каже:“Ние сме потомци на славните защитници на Стара Загора!“ С тези пророчески думи на генерал Гурко, опълченците се прощават с обезлюдения град, за да останат негови бранители во веки и негови закрилници в дни на възторг и падение. Те оставили славата, захвърлили скъсаните потури и овчарските геги, за да надянат войнишките униформи, да хванат пряпореца и да влязат в бой на живот и смърт за свобода. Не за своята и за събрата си, а за всички ни, за нас – потомците.

Уважаеми жители и гости на Стара Загора, да помним нашите славни прадеди, мъченици на вярата и отечеството, шепа спартанци, храбри защитници на град с хилядолетна история. Град на липи и пшеница, град на поети и знаменосци. Град възроден от не едно пепелище, възправил се гордо към бъдещето. И не подчинен!

Чест и слава на героите загинали за Стара Загора! Да живее България!“- каза в заключение Цвета Караянчева.

С военен церемониал 50-метровото Самарско знаме беше обвито с 20-метров венец на славата. Венци на признателност бяха поднесени от името на председателя и на заместник председателите на Народното събрание, на Община Стара Загора, министъра на отбраната, Политическа партия ГЕРБ, областния управител на Стара Загора, митрополит Киприан, Общински съвет Стара Загора и др. Десетки граждани сложиха и своето цвете и помолиха Бог за мир на душите на героите.

Присъстващите на паметното събитие аплодираха спектакъла „Искри“ на Националната гвардейска част. Той показа уникално съчетание от ефектна демонстрация на нестандартни строеви хватки, движения с и без оръжие и отдаване на почит към бойните знамена и героите.

Представителният ансамбъл на въоръжените сили към Националната гвардейска част изнесе голям концерт с участието на квартет „Армейска песен“, на солистите Гуна Иванова, Райко Кирилов, Сунай Чалъков, Маргарита Хранова, фолклорна формация „Ладена“ и др.

Пищна заря беше красив финал на паметната вечер „Възхвала за Стара Загора“.

Росица Ранчева