Национална академия за даровити деца създават от учебната 2020 г. в Стара Загора

Академия за компютърни и природо-математически науки ще бъде открита от учебната 2020/2021 г. в Стара Загора. Това съобщи на 31 юли 2019 г. кметът Живко Тодоров по време на срещата му с медалистите от Световните математически състезания в Тайланд през м. април и в японския град Фукуока – м. юли т.г.

От тази есен в сградата на Международния младежки център, в извън учебно време, ще започнат сериозни занимания с ученици от първи до 12 клас. През това време освободената сграда на досегашното Първо основно училище ще бъде напълно реновирана и снабдена с всички необходими екстри за даровитите деца от цялата страна, които искат да изучават точни науки. В това число ще има общежитие, спортни бази, зали, кабинети и пр. Просветният министър е дал благословията си. Очаква се да бъдат заделени необходимите финансови средства за ремонт и издръжка на базата от закрит тип.

В Академията за компютърни и природо-математически науки ще могат да учат ученици от 1 до 12 клас – сподели математикът Любомир Любенов, треньор на медалистите. С готовност за научна и методическа помощ са се отзовали досега едни от най-добрите специалисти в България – от Факултета по математика и информатика на Софийския университет “Св. Климент Охридски” лично деканът доц. Първанов се е ангажирал да осигурява качествени преподаватели; от Института по математика и информатика при БАН – проф. Йордан Табов, проф. Емил Колев – ръководител на Ученическия институт по математика и информатика към БАН, Невена Събева – зам.-главен редактор на списание “Математика” и др. Ще бъдат поканени и преподаватели от Стара Загора.

“Освен че трябва да помагаме на онези, които са в нужда и да правим социална политика, тези пък, които имат повече възможности и са по-даровити, също трябва да бъдат подпомагани и да им се дава възможност да дърпат обществото напред, както е в западните страни, към които се стремим – каза Живко Тодоров при представянето на идеята. – Знаете, че там даровитите деца се стимулират да отидат възможно най-напред в живота си и да бъдат основата на науката. Те движат света, на практика. Всички останали вървим зад тях. Това е идеята – с хората от града като наставникът на даровитите ни млади математици г-н Любомир Любенов и директора на Националната астрономическа обсерватория “Юрий Гагарин” в Стара Загора доц.д-р Алексей Стоев, които имат знанията и опита – да бъде активирано едно такова училище. От Общината се изисква бюджет, който да бъде заделен; да се направи един хубав ремонт и да се предостави добра сграда със съответните условия вътре. А от децата се иска да се подготвят и да учат“, обобщи градоначалникът. Той каза още, че крайно време е Тракийският университет да преустрои работата си и да осигури възможност на даровитите деца от града и региона да продължат висшето си образование тук , а след това да останат и да се реализират пълноценно.

„Според най-добрите математици на България, кметът на Стара Загора Живко Тодоров е най-желания кмет, каза Любомир Любенов.- Благодарение на него, на колегите математици, на талантливите деца и техните всеотдайни родители, ние имаме постигнатите резултати. От тях ще отлича два много добри, а всички останали нека се стремят към тях: Първият резултат който през м. април от остров Пукет донесе Теодор Танков, който стана вицешампион на Тайланд, като го изпревари само един филипинец. Теодор е известен с това, че спечели Азия опън преди две години в Куало Лампур. Другата наша гордост е Йоан Михайлов – диамантеният медалист от Фукуока. В конкуренцията в Азия е мястото, където човек може да си свери часовника. Всички присъстващи днес тук медалисти след време ще поемат по някакъв свой път и той няма да бъде свързан само с математиката, което е много похвално. Другите наши медалисти са героите от Куало Лампур и Фукуока: Александър Данчев – златен медал от Банкок -миналата година и поощрителна награда от Фукуока; Баян Елкин – два бронзови медала в Тайланд и сребърен в Япония; Йоан Михайлов – все сребърни медали и най-накрая -диамантен; Теодор Танков е от Стара Загора, сега учи в Американския колеж, стана вицешампион на Тайланд и шампион на Азия; Максим Танков има бронзов медал от Пукет; Христо Христов е бронзов медалист от Япония, Владимир Цаклев – със сребърен медал от Япония, бронзов от Тайланд; Любен Карбалов – шампион в Хонг Конг през 2018 г. , тази година спечели бронз във Фукуока; Станислав Димов има бронзов медал от Япония и два бронзови медала от „Математика без граници“; Елина Димова възпитаничка на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ , учи в Англия, бронзови медали от Тайланд и Япония; Паола Павлова има два бронзови медала от Тайланд и Япония.

Любомир Любенов сподели, че за подготовката на медалистите са се грижили много хора. Някои от тях са подготвени във фондация „Миню Балкански“ в с. Оряховица. Успехите се дължат на симбиозата кмет, родители, талант ,учители и много работа.

Преди да връчат на всички медалисти подарък – Луксозен албум за културно историческото наследство на Стара Загора, кметът каза:„Вие сте нашата гордост! Донесохте 12 медала от Япония. Това показва, че трудът на нашите деца, подкрепяни от Любомир Любенов, е пример за всички млади хора, не само в Стара Загора. Тези, които успяват със знания и труд, трябва да са еталон за останалите. Ще продължаваме да Ви подкрепяме, защото вие заслужавате“, обеща Живко Тодоров.

Ресорният зам.кмет по хуманитарните дейности Иванка Сотирова допълни, че постигнатите успехи се дължат освен на труда и таланта на учениците и на подкрепата на родителите и учителите: „Ако не сме в тази триизмерност, не биха се постигнали до тези високи резултати“.

На срещата с младите математици кметът Живко Тодоров съобщи още една добра новина за Стара Загора: До края на настоящия му мандат той се ангажира да осигури от дарения на фирми необходимите 150 000 лева за възстановяването на Планетариума на Старозагорската астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“.

„Сигурен съм, че науката в Стара Загора няма да умре, каза доц.д-р Алексей Стоев, директор на НАОП „Юрий Гагарин“ и на филиала на Института за космически изследвания и технологии при БАН. Той, заедно с проф. Пенка Мъглова участваха в експедиция в Аржентина да наблюдение на пълното слънчево затъмнение на 2 юли 2019 г.

„Без съдействието на г-н Тодоров и на Община Стара Загора, това нямаше как да се случи“, сподели доц. Стоев. Двамата учени разказаха за проведените наблюдения и подариха на кмета снимки от експедицията. На срещата присъстваха още родителите, учителите и директорите на училищата, където учат медалистите. Стана традиция за финална обща снимка.

Час по-късно, областният управител Гергана Микова се срещна с децата-медалисти от Олимпиадата по математика в Тайланд, която се проведе през месец април, и математическата Олимпиада в японския град Фукуока през месец юли.

„Всички ние сме ви длъжници, защото, макар че сте още толкова малки, вие прославяте името на България по всички краища на света. Аз не само ви пожелавам успехи, убедена съм, че тепърва ще слушаме за вашите постижения. Гордеем се с вас. Много се надявам, че където и да учите по света, един ден ще се върнете в Родината си и ще покорявате върхове“, каза г-жа Микова. Тя отправи думи на благодарност и към прекрасния и всеотдаен преподавател Любомир Любенов, както и към родителите на математиците.

Гергана Микова връчи Почетния знак на областния управител на „диамантените“ призьори Виктория и Йоан. На медалистите от двете олимпиади тя подари книги.

Росица Ранчева