Прима балерината Анелия Димитрова обогати с изкуството си вечната Антигона

„Антигона“ е история стара, стара като света и тя….

Написана е от древния грък Софокъл през 442 г. пр.Хр. И от тогава, та до ден днешен, продължава да напомня на човеците за силата на дълга, честта и жертвоготовността от една страна, възпети от поетите и от друга – за гордостта, властолюбието и тиранията, определяни като най-големите грехове.

Антигона , дъщерята на царя на Тива Едип, с краткия си живот, става еталон за честност, справедливост, сила и непреклонност. Когато баща й е прогонен от Тива и сляп трябва да проси по улиците, Антигона е негов водач и бди над него до края на дните му.

Връщайки се обратно в Тива, Антигона е изправена пред ново изпитание. Нейните братя Етиокъл и Полиник се състезават за власт. В края на обсадата на града от чуждата армия, водена от Полиник, двамата братя умират, като се избиват един друг.

Чичо им Креон поема властта. Той се разпорежда, Етиокъл да бъде погребан с почести, а тялото на Полиник да бъде оставено без погребение и душата му да не намери покой. Който се осмели да се противопостави на този ред, ще бъде наказан със смърт.

Вярна на каузата на сърцето си, на семейния дълг и на справедливостта, Антигона се противопоставя на закона, като заплаща за това с живота си.

Хореографът от Франция Людовик Парти, за радост, репетитор на балетната трупа на Държавна опера Стара Загора, се вдъхновява от текста на Жан Ануи „Антигона“, написан по време на окупацията във Франция. Според него, Антигона намира своята роля навсякъде по света, където има дискриминация. Тя казва „не“ на законите в държавата и застава зад този неписан закон, който я задължава да погребе своя брат.

В този вълнуващ танцов спектакъл Людовик Парти се концентрира на конфликта между Креон и Антигона, между правото на закона и правото на сърцето.

Прима балерината Анелия Димитрова е Антигона. Дни преди това на брифинг тя сподели, че за пореден път й се пада да работи образ, който е близък до нейната същност. Героинята й е жена с много силно развито чувство за справедливост. И Анелия и в живота и на сцената, винаги казва „не“ на това, което по закон трябва да направи и прави това, което диктува сърцето й.

Удивителна, космическа балерина е г-ца Димитрова! Неподозирана, огромна сила, страст, невероятна енергия и воля, това е нейната Антигона. Освен безспорните й танцувални качества, тук тя е и завладяваща актриса, и всеотдайна партньорка, и пленителна жена. Макар и умъртвена, нейната героиня става победител не само над могъщия властелин и мъж, но и над тъмните поднебесни сили. Макар и повалена, тя остава на пиедестала на славата, на вечността!

Много силен образ на Креон изгради младият Фредерико Пинто. Докато Антигона е праволинейна от първия до последния миг, Креон – горд и яростен, преминава през редица състояния на борба между властта, която е в ръцете му и любимата му племенница. Надарен с прекрасна физика и изключителна танцувалност, Фредерико защити позициите си на балетист от висока класа.

В спектакъла участва и целият корде балет на трупата с невероятна енергия и ентусиазъм.

Принос за цялото внушение и въздействие имат още костюмите на Мария Христова и  текста от „Антигона“ от Жан Ануи в превод на Сава Калина Ангелова-Жунич.

За да подчертае романтичната страна на спектакъла, който характеризира персонажа на Антигона, въпреки нейния съзнателен избор да умре, Любовик Парти „отваря и затваря“ постановката с музика на Фредерик Шопен. През останалото време, действието се развива на фона на съвременна гръцка музика на Теодор Антонио, Микис Теодоракис , Никос Скалкоттас и композиции за саксофон.

Забележително е и участието на актрисата Светла Тодорова, в ролята на Разказвача. В самото начало на представлението, както в древните гръцки трагедии, тя въведе публиката в събитията, на които ще стане свидетел…А малко преди финала, още звучат в главата ми сърцераздирателните й въпроси:“Защо я уби, Креоне? Защо я уби, Креоне?“

Комплименти за първокласната постановка на Людовик Парти, за ясно и точно адресираните послания.

Безспорно, премиерата на танцовия спектакъл „Антигона“, на 27 юли 2019 г. на сцената на Античния форум „Августа Траяна“, е нов връх в репертоара на балетната трупа на Държавна опера Стара Загора, с ръководител Силвия Томова.

Росица Ранчева

Снимки Георги Петков за Държавна опера-Стара Загора