„Когато „Нашенци“ танцуват, в публиката се радват и лудуват!“

Представителен фолклорен ансамбъл „Нашенци“ спечели безброй овации, много нови приятели и почитатели на 18-тото издание на фестивала ЕВРОФОЛК в гр. Замошч, Полша. От 8 до 14 юли, при изключително интензивна програма и ежедневния участия, танцьорите от Стара Загора бяха единствения български състав в този престижен форум, заедно с групи от Канада, САЩ, Грузия, Кипър и др. „Нашенци“ участват в ЕВРОФОЛК като членове на Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО – ЦИОФФ / ЦИОФФ е представена в около 100 страни от 5 континента /. На страницата на „Нашенци“ в социалните мрежи може да разгледате многобройни снимки от участието им в този престижен фестивал, вдъхновените лица на артистите на сцената, реакциите на публиката.

Може да разпознаете, макар че са толкова различни в носии, усмивките на някои танцьорите самодейци – лъчезарните дами от различни професии и институции. Тук задължително прибавяме и Боряна Кандиду /“душата“ на Къщата на архитекта/, макар че тя сега е само почетен член на ансамбъла.

След емоционалните дни в Полша, „Нашенци“ се представиха изключително успешно и в Първия фестивал на минералната вода в с.Ягода. Много мило някои от зрителите на концерта им там са писали отзиви:

„Когато водата лекува, душата пее и танцува! Когато „Нашенци“ танцуват, в публиката се радват и лудуват!“ – Ваня Колева

„Нашенци, „ПРЕКРАСНИ СТЕ, заредихте Ягода с положителна енергия. БЛАГОДАРИМ ВИ! Заповядайте отново !“ – Станка Чобанова

„Вие сте невероятни! Вдигнахте публиката на крака и аплодисментите не спираха. Затова и не се стърпяхме и заиграхме хоро в залата ☺️ Бъдете благословени!“

Сега „Нашенци“ се подготвят за събитието, което организират вече за 5ти – Национален фолклорен събор „На Белица, на хорото“ – на 10 август в китното тревненско село Белица. Съборът се организира със съдействието на Община Трявна и кметството на с.Белица. „Нашенци“ с основни координатори Недьо Иванов и Емилия Петкова имат сложната задача да разположат цялата „инфраструктура“ на събитието, да осигурят участници, да предложат интересна програма и забавления за гостите.

Самодейният Фолклорен танцов ансамбъл „Нашенци“ е създаден от Атанас Атанасов през далечната 1979 г. като танцов ансамбъл при Профсъюзен дом на културата в Стара Загора. През 1980г., след преглед на самодейните танцови колективи, печели званието Представителен, което отваря вратите на така жадуваното пътуване извън пределите на страната.  И така успехите са неизменна част от живота на колектива от този момент, та до сега.

Богатият репертоар на ансамбъла не се помества в границите на Тракия, а съдържа танци от всички етнографски области в България с характерното им разнообразие на ритми, багри, костюми, орнаменти и накити.

През 1994 до 1999 г. ансамбълът прекратява дейността си, но през 2000 г. отново се събира. През 2001 г. „Нашенци“ става член на ЦИОФФ.

Групата участва в едни от най-престижните и популярни международни фестивали в света в различни държави на почти всички континенти:

1994г. – Дания; 2000г. – Египет; 2001г. – Англия и Унгария; 2002г. – Португалия и Швейцария; 2003г. – Турция; 2004г. – Франция (Страсбург); 2005г. – Турция (участие в два фестивала); 2009г. – Сърбия и Македония; 2010 г. – Палма де Майорка; 2012 г, – Гърция;

2013г. – Македония, Охридското езеро; 2015 г. – Италия, Рим; 2016г. – Словения; 2017, 2018 г. – Сърбия.

В момента към ансамбъл „Нашенци“ съществува и група за автентичен фолклор. Танцьори, певци и инструменталисти общо са над 30 души. Голяма част от танцьорите са ученици в Математическа гимназия, Търговска гимназия, ПГ по архитектура, строителство и геодезия, ГПЧЕ “Ромен Ролан“. Във втората половина на месец септември ще се организира прослушване за набиране на нови танцьори на възраст над 14 г. с изявени умения в българските народни танци.

„Още от самото си създаване и до днес ансамбълът е място за среща на интелигентни, енергични и позитивни млади хора, обичащи танца и изкуството, кътче за приятелство и позитивизъм. Това е колектив на разбирателство и творческо вдъхновени, на способност всеки да разгърне себе си в името на една идея, подчинена на една религия – ТАНЦЪТ!!!!“ – пише във визитката на „Нашенци“.

Тази година, по повод 40 лета от създаването си, „Нашенци“ подготвят голям концерт, с който да отпразнуват заедно достойната годишнина – с приятели от Стара Загора и цялата страна. Такъв е замисълът на главния художествен ръководител и хореограф на състава Недьо Иванов.

Разбира се, че и от чужбина, да! От „Нашенци“ към Ирландия тръгва Пламена Чемширова, която там създава своя Школа на български народни танци. В нея освен сънародници, танцуват и ирландци, а групата участва редовно в престижни фолклорни форуми.

„Нашенци“ – Представителният фолклорен ансамбъл от самодейци – е една от най-разпознаваемите, обичани и канени фолклорни групи от Стара Загора! Защото от сцената зареждат всички присъстващи с красота и огромна доза страст и любов.

Уляна Кьосева