Първият празник на минералната вода се проведе в село Ягода

На 27 юли 2019 г., двоен празник чества навръх деня на Свети Пантелеймон мъглижкото село Ягода. За първи път на отколешния си храмов празник, под мотото „Когато водата лекува, душата пее и танцува“ стартира и празник на минералната вода.

Над 500 певци и танцьори от 38 състава от Старозагорска област участват в конкурсната програма, която ще продължи до късно вечерта“, съобщи Стефка Георгиева, председател на читалище „Гео Милев 1926”.

За да е още по-празнично и гиздаво има и улица на занаятите. На нея местни майстори от Сдружение „Творецъ” подредиха картини, икони, сувенири и т.н.

Лековитата минерална вода в село Ягода, извира с температура 54 градуса. Има вече изграден един СПА комплекс. Втори ще бъде тържествено открит на 1 август т.г. Други два се строят.

Жителите на курортното селище са над 3500 души от 12 националности, има дори естонци, обясни кметът на селото Димитър Димитров. Той уточни, че около 1500 от тях работят в Гърция, Италия и Испания. Всяка година се връщат в родния край и ремонтират къщите си. В селото няма нито една изоставена постройка. В Ягода няма безработица.

През последните две години 15 семейства са се завърнали от гурбет и са инвестирали в малки фирми, които работят успешно. Занимават се със земеделие, транспорт и туризъм.

Празникът на Ягода тази сутрин започна с божествена света литургия в храм „Свети Пантелеймон”, която отслужи Старозагорският митрополит Киприан. В литургията участва и хорът на старозагорските свещеници.

Д-р Румяна Лечева -БТА